MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM FER LA TEUA EMPRESA TURÍSTICA MÉS SOSTENIBLE

“Els productes turístics de les empreses han d’evolucionar incorporant de manera imprescindible valors sostenibles, en cas contrari en el mitjà termini estaran fora del mercat”, adverteix Alberto Galloso, CEO i fundador de Saó Viatges Natura.

Galloso va ser un dels ponents en la jornada de presentació de la nova Guia per a empreses turístiques amb 100 recomanacions pràctiques per a aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible editada per Turisme Comunitat Valenciana. Una jornada que va demostrar amb exemples d’empreses en actiu que la sostenibilitat és factible i dona beneficis a clients i empreses.

Et comptem amb els seus exemples reals com pots aplicar la sostenibilitat en la teua empresa.

UNA GUIA PRÀCTICA I PEDAGÒGICA

Turisme Comunitat Valenciana va publicar una Guia ODS per a destins que ja s’està aplicant i mesurant la seua execució en 27 municipis.

Ara, llança la Guia per a empreses turístiques amb 100 recomanacions pràctiques per a aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un document pràctic i pedagògic d’inspiració i treball, que proposa accions concretes. La pots consultar en l’espai sobre els ODS de la web de Turisme Comunitat Valenciana o descarregar a continuació.

Les recomanacions d’aquesta guia són precises i de caràcter intersectorial i s’agrupen en quatre grans plans de treball:

  • Lideratge
  • Recursos Humans
  • Logística
  • Instal·lacions

I són precisament aquests quatre aspectes, els que van ser debatuts en la jornada de presentació d’aquesta Guia, on professionals de diferents àmbits, van concretar mesures que apliquen en les seues entitats per a incorporar els ODS, que han marcat sens dubte un camí de millora cap a un model turístic sostenible i respectuós en el territori.

LIDERAR LA SOSTENIBILITAT

Lideratge col·lectiu i implicació local, claus en la sostenibilitat

Marga Guilló de Avanzatour, empresa de turisme actiu especialista a oferir excursions, rutes i visites als Parcs Naturals del Sud de la província d’Alacant, assenyala que “el que ens importa és que la gent del territori es beneficie de l’activitat turística que generem”. Dona alguns exemples bàsics per a incorporar la sostenibilitat a l’empresa, com ara utilitzar botelles de cristall en lloc de plàstic, que els restaurants utilitzen productes locals gastronòmics de proximitat, a més de donar a conéixer i divulgar les bones pràctiques professionals, per a la seua major consciència.

Grégory Damman de la Surera, un espai de trobades rurals en la Serra d’Espadà, parla del lideratge col·lectiu com una cosa crucial en la seua empresa. Per a Damman “reduir la càrrega de treball dels seus empleats és clau”. A més, parla de “apostar pel consum local com a matèria primera i buscar sinergies amb altres entitats per a optimitzar recursos i aconseguir així, arribar a més persones”. La Surera té una història de més de 20 anys treballant pel medi rural, temps en el qual ha passat per diferents fases i enfocaments, però sempre amb la sostenibilitat com a full de ruta present en els seus projectes.

GESTIÓ SOSTENIBLE EN RECURSOS HUMANS

Per a ser sostenibles en hostaleria cal respectar horaris

Mª Jose Martínez, xef del restaurant Llenç que el mes de desembre passat es va alçar amb la seua primera estrela Michelin, reconeix que “amb una plantilla laboral amb una edat mitjana de 30-37 anys, som proactius amb unes òptimes condicions laborals”.

Martínez té clar que “per a ser sostenible en hostaleria cal tindre un horari d’entrada i d’eixida, respectar horaris”. A més, explica que en la web del Restaurant tenen un apartat de la “família Llenç”, on estan tots els proveïdors, que van des de la verdura ecològica de Catarroja al Corder Guirro. “El nostre objectiu és compartir els nostres proveïdors amb tots”. Al seu judici, es tracta de “una manera d’entendre la gastronomia i viure-la”, admet la propietària i responsable de cuina de Llenç.

LA SOSTENIBILITAT EN LA LOGÍSTICA I LES INSTAL·LACIONS

Identificar què és l’ecològic

Com garantir la sostenibilitat en tota la cadena logística? Juan Manuel Urbán, de l’allotjament Mar de Fulles, aposta per treballar amb proveïdors de proximitat, evitar multinacionals i fer un esforç comú per vincular-se amb el territori. “El nostre objectiu era buscar persones de proximitat per a millorar les seues condicions de vida”, assegura.

Jose Manuel Urbán reconeix que per a ells el primer va ser identificar “què és l’ecològic”, explica que ho van definir amb uns criteris molt clars, com: “qualitat-preu, proximitat, compra directa al productor i la certificació”. Explica que tots els productes que contemplen el segell Mar de Fulles tenen aquests criteris.

La sostenibilitat està en tota la cadena, cal visibilitzar-la

Segons Alberto Galloso, la sostenibilitat està però la majoria de les empreses no comunica el 70% dels seus valors sostenibles. “Ens falta enamorar i fascinar al client”, admet Alberto, convençut que les empreses turístiques han d’evidenciar els valors de la seua identitat, com:

  • Quilòmetre 0
  • Proximitat
  • Arquitectura tradicional
  • Atenció personalitzada
  • Desdejuni, menjars, sopars saludables
  • Descans, tranquil·litat
  • Platges naturals
  • Passejos amb bici…

EL CLIENT SOSTENIBLE, DISPOSAT A PAGAR MÉS

El CEO i fundador de Saó Viatges Natura, insisteix que “hem de vendre experiències turístiques amb valors saludables, ecològics i socialment responsables”. Està disposat el client a pagar més per productes turístics amb valors? La resposta és sí, assegura. “Som una societat més solidària, preocupada per la salut, per l’alimentació, per un estil de vida saludable. Els productes sostenibles tenen un preu diferent, que el client està disposat a pagar si busca una experiència turística amb valors sostenibles” afirma Galloso.

Decàleg del Turista Responsable

Aquest tipus de client, més conscienciat, és a més el turista que busca la Comunitat Valenciana en l’objectiu de transformar el model turístic cap a la sostenibilitat.

És més, Turisme Comunitat Valenciana tracta també d’impulsar aqueixa consciència en el públic turista i per això no sols impulsa recomanacions a destins i empreses, també als propis turistes. Per això, també ha publicat al costat de la Guia ODS, un “Decàleg del turista responsable”, per a fomentar valors de respecte i sostenibilitat entre els viatgers que visiten la Comunitat.

Aquest Decàleg difon 10 principis:

  1. ‘Coneix els teus drets’: I compleix les teues obligacions com a turista. Sabies que la Comunitat Valenciana compta amb la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat?
  2. ‘Promou la inclusió i respecta la pluralitat’: Tracta a totes les persones amb respecte i dignitat, mostrant una actitud cordial i educada, sense importar el seu gènere, raça o condició.
  3. ‘Considera a la comunitat local’: Mantingues un comportament d’acord amb la població local i accepta les normes establides.
  4. ‘Gaudeix de la cultura valenciana’: Coneix els nostres recursos artístics, històrics i turístics, la nostra llengua i tradicions.
  5. ‘Impulsa el comerç local’: Tria productes locals per a ajudar al desenvolupament sostenible del nostre entorn i contribuir a la generació d’ocupació
  6. ‘Contribueix a la conservació ambiental’: Cuida els recursos naturals, respecta la vida silvestre i el seu hàbitat natural. Només tenim un planeta i és missió de totes les persones cuidar-lo.
  7. ‘Cuida el patrimoni històric’: Compleix les normes establides i evita impactes negatius que puguen comprometre la seua supervivència.
  8. ‘Consumeix productes i serveis sostenibles’: Contracta empreses turístiques sostenibles, utilitza el transport públic, tria restaurants que oferisquen productes de proximitat.
  9. ‘Fes ús dels recursos naturals amb moderació’: L’aigua i l’energia són béns molt escassos, utilitza’ls amb sensatesa.
  10. ‘Procura que les úniques petjades que deixes després de tu, siguen les de les teues trepitjades’.

Ser sostenible i responsable no implica renunciar a res com a destí, empresa o visitant, sinó saber aprofitar les noves oportunitats en matèria de qualitat i competitivitat, que permetran mantindre entre tots, el posicionament de la Comunitat Valenciana, com a destinació turística sostenible, respectuós, ètic i hospitalari.