MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM VIUEN EL CANVI CLIMÀTIC LES EMPRESES TURÍSTIQUES DE LA COMUNITAT VALENCIANA?

El canvi climàtic porta estius més tòrrids i episodis de pluges puntuals i intenses en la Comunitat Valenciana. Ja ho comentàvem en l’article Clima i Turisme amb el catedràtic de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina.

Però cóm s’estan adaptant els serveis turístics a les noves condicions climatològiques? Us comptem 5 canvis que ja estan vivint diferents empresaris d’allotjament i experiències turístiques.

1. CANVIEN ELS HORARIS: MÉS ACTIVITAT NOCTURNA A l’estiu

“Hem notat canvis per la climatologia però, de moment, de manera molt subtil” afirma Romina Montero, des de SH Hotels, “el nostre client habitual ve buscant clima càlid, l’ocupació aquest estiu és alta, superior a la de 2019”. Ara bé, la cadena sí ha hagut d’adaptar horaris i apostar més pel servei nocturn en terrasses, “tractem de mantindre-les obertes sempre que es pot i fins i tot, ampliarem la terrassa d’un dels nostres hotels per a adaptar l’espai a la demanda del client”.

Les empreses d’experiències han traslladat les seues activitats a la vesprada i la nit. “Canviem a partir de les 19h les visites del matí. He tingut gent que quasi es desmaia als matins quan les visites al camp eren a les 12h” diu Juan Domingo Tárrega, gerent del Celler bioclimàtic Mes de Rander. “És curiós perquè fa anys la gent venia menys al celler a l’estiu, centrava les seues vacances a gaudir el sol i platja. Ara les diversifiquen més, volen fer altres activitats, per això és millor oferir les visites a la vesprada-nit”.

També els festivals de música s’estan adaptant. El Rototom que es realitza en ple mes d’agost no es planteja canviar de data però el gruix de la seua activitat és a partir de les 19h.

Concierto al atardecer en el fest

2. CANVIA LA TEMPORADA ALTA

Juan Domingo també creu que aquest clima fa que “la temporada alta per a l’enoturisme acabe després. Abans, a partir del 15 de novembre, la gent estava ja pensant en el Nadal, ara tenim visites fins al 20 de desembre”.

En Itinerantur, empresa de turisme de naturalesa, creuen que el canvi en el nostre clima no ha influït molt en el seu client familiar però sí en el turista sènior internacional, que reben fora d’estiu. “Tenen més oportunitats perquè hi ha millors condicions i menys pluges” apunta Belén Salvador.

No obstant això, per a Virgili Beltrán, guia de turisme ornitològic i gerent de l’agència Numenius, la temporada alta comença més tard ara. “Abans setembre era un mes bo per a eixir al camp a l’observació d’ocells. Ara l’Albufera ja no es pot visitar des de juliol fins a octubre per exemple”

3. MÉS INCERTESA I VARIABILITAT DE PREUS

“Hui dia no se sap ni què farà el temps a 2 hores vista. La inestabilitat climatològica provoca inestabilitat en les reserves, un augment de l’última hora i més variabilitat en els preus” assegura el director del càmping Armaniello de Benidorm.

“No afecta tant els viatges llargs del turisme internacional però sí al nacional. Es nota prou últimament. Abans la temporada alta estava molt definida i els preus alts vinculats a ella també. Ara els preus són dinàmics sobre la base de l’oratge” explica Delgado, que apunta també tot el que això comporta quant a l’operativa, el manteniment, els horaris del personal “que no són fàcils de variar segons la legislació”.

4. MÉS INVERSIÓ EN SEGURETAT, CONFORT TÈRMIC I VIGILÀNCIA AMBIENTAL DIRECTA

“Fa uns dies s’esperaven pluges de 30 litres per metre quadrat a Benicàssim i al final van caure 300” diu Fiachra, “les previsions són incertes. Nosaltres tenim la nostra pròpia estació meteorològica en el recinte del Festival Rototom per a tindre informació directa, a més d’estar en contacte amb tots els serveis d’emergències”.

El clima és un factor determinant en experiències a l’aire lliure i el Rototom dedica anualment més de 300.000 euros a millorar la sostenibilitat, accessibilitat i seguretat del festival. “Hem reforçat estructures, substituït bambú per bastides i formigó, i els nostres plans d’emergència i evacuació han funcionat perfectament quan ha sigut necessari davant les tempestes. El Rototom va nàixer en el nord d’Itàlia, les inclemències del temps són part de la història del Festival. Estem acostumats a adaptar-nos” assegura Fiachra Mc Donagh.

També el comportament dels ocells és cada vegada menys previsible a conseqüència del canvi climàtic. “Canvia l’arribada de les espècies, els cicles de reproducció, etc. Estem obligats a estar constantment en el camp observant, canviar itineraris i relocalitzar. No som com els guies culturals que tenen el patrimoni sempre en el mateix lloc” diu Virgili Beltrán.

“Des de sempre l’agricultura s’ha adaptat al clima. Ha variat l’època de poda i recol·lecció, hem canviat varietats. Ara el turisme també. Hem canviat horaris, hem posat carpes. Tenim oliveres de 500 i 600 anys i les podem de manera que donen més ombra. En el nostre celler, en estar sota terra, aprofitem l’efecte cova per a garantir el fresc a l’estiu i la calor a l’hivern” explica el gerent de Mas de Rander.

Bodega Mas de

5. MÉS FLEXIBILITAT EN LA POLÍTICA DE CANCEL·LACIÓ

“Com les previsions són incertes, l’orarge va boig, la nostra previsió d’activitats per a grups i caps de setmana és molt flexible. Fins al dia d’abans es pot reorganitzar el tour i no incloem penalització per causes meteorològiques” explica Belén des d’Itinerantur.

Juan Delgado diu que en el seu càmping també rebaixen les condicions de cancel·lació en determinades èpoques de l’any encara que reconeix que Benidorm és un mercat molt competitiu: “ens solem adaptar els uns als altres, se sol flexibilitzar la política però també és veritat que això provoca major ràtio de cancel·lacions. És el llucet que es mossega la cua”.

En el Mas de Rander ofereixen canvi o cancel·lació fins a 48 hores o 1 setmana abans, depenent de si la visita inclou menjar o no: “és difícil flexibilitzar més perquè hem de comprar les provisions amb antelació ja que tot el que oferim és producte de proximitat, però si hi ha onada de calor som nosaltres mateixos els que cridem al client i oferim canviar les dates”, diu Tárrega.