MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

VIATGERS XINESOS INDEPENDENTS, UNA OPORTUNITAT PER A LA CV

Prop de 30 touroperadores, periodistes i bloguers de la Xina han conegut la Comunitat Valenciana en els fam trips organitzats enguany per Turisme Comunitat Valenciana. L’últim famtrip es va realitzar la setmana passada per Castelló i València.
Per a conéixer millor aquesta experiència i les seues conclusions respecte a la destinació Comunitat Valenciana, parlem amb Deanna Shang, consultora xinesa especialitzada en màrqueting turístic, que ha participat en un dels fam trips programats per a acostar la nostra oferta als viatgers xinesos.

Deanna Shang és directora de Màrqueting de Sharing Wisdom Tourism Branding & Màrqueting, una consultora turística radicada a Pequín. Va participar en la delegació d’agents turístics xinesos que durant 5 dies va visitar diversos municipis de la Comunitat durant el mes d’octubre: València, Aldaia, Tavernes Blanques, Castelló, la Vall d’Uixò, Morella, Peníscola, Calpe, Gandia i Cullera.

Els viatgers xinesos van conéixer una significativa part del nostre territori. A València van visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències i assistiren a l’òpera ‘Turandot’. També van conéixer la Llotja de la Seda, el Mercat Central, el Museu de la Seda, el de la Ceràmica, la catedral de València, el Tribunal de les Aigües, l’església de Sant Nicolàs i els barris del Carmen i Russafa. A Aldaia van visitar el Museu del Margalló, a Manises van conéixer la seua tradició ceràmica i a Tavernes Blanques van contemplar la porcellana més internacional de València, la de Lladró.

Un de les visites que més va apreciar el grup va ser la que van fer a Cullera, on van poder vestir-se de fallers i fins i tot tocar el tabalet. L’experiència amb la nostra festa més coneguda va continuar a Gandia, ja que allí van visitar el Museu Faller a més del palau Ducal.

Viajeros chinos vestidos de galleros durante un fam trip que visitó Cullera.

Viatgers xinesos vestits de faller durante un fam trip que va visitar Cullera.

També es van desplaçar a Castelló, on van poder visitar la coves de la Vall d’Uixò, Peníscola i Morella. A Alacant van girar visita a Calp per a conéixer la Muralla Roja.

Segons Deanna Shang, tenim capacitat per a convertir-nos en destinació d’una setmana per a un important segment del turisme xinés. Però per a això, és necessari “començar a investigar el mercat xinés i treballar amb touroperadors d’allí. Al mateix temps, es tracta de focalitzar l’esforç a donar a conéixer esdeveniments o marques identificatives”, recalca.

Després de cinc dies intensos i d’haver recorregut de banda a banda la nostra comunitat, Quin potencial turístic té per a vosté?

Estic molt sorpresa pel que he vist. A la Xina les ciutats espanyoles que més es coneixen són Madrid i Barcelona, i no tenen res a veure amb València. No esperava veure el que ha vist ací. El paisatge m’ha agradat molt, i també la gastronomia. Si haguera de puntuar entre l’u i el deu, donaria un notable alt. La majoria dels meus companys de viatge s’han quedat sorpresos i agraïts. Han estat compartint les fotos i tenen molt bons comentaris. Existeix una variada oferta que no coneixíem ni imaginàvem.

Quins llocs li han cridat mes l’atenció?

El programa de la falla a Cullera i Peníscola.

Per què?

Representen millor el que és la comunitat. El castell té una història, és una referència al passat, i les Falles em van involucrar, em van fer partícip. El que més em va atraure de Peníscola van ser el paisatge i els carrers. Transmeten pau i tranquil·litat, i això és una cosa que es busca ara.

Deanna Shang, directora de Marketing de Sharing Wisdom Tourism Branding & Marketing, una consultora turística radicada en Beijing.

Deanna Shang, directora de Màrqueting de Sharing Wisdom Tourism Branding & Marketing, una consultora turística radicada a Beijing.

Què creu que li pot interessar als viatgers xinesos d’Espanya?

La comunitat xinesa es divideix en segments: hi ha joves i majors, més i menys cultes, amb major o menor poder adquisitiu, i els gustos varien. Així que no és fàcil aventurar què és el que més atrau de València a la comunitat xinesa. Per a mi podrien ser el menjar, la cultura i els paisatges.

Tenim alguna cosa en comú els xinesos i els valencians?

En primer lloc, la seda, ací tenim una història comuna. També la porcellana i l’oferta gastronòmica basada en l’arròs, que en tots dos casos és molt bona. Els xinesos ací se senten una mica a casa perquè hi ha certs paral·lelismes.

Les nostres festes i la paella, la personalitat que marca la diferència al mercat xinés

I per contra, quines creu que són les diferències més marcades?

Moltes. Per exemple, les hores del menjar són molt diferents, a la Xina mengem entre les onze i les dotze i el sopar és de sis a set. L’educació és totalment diferent, la d’allí és molt tradicional. Esperem molt bon comportament. La nostra educació està basada en la tradició i és molt recta.

Els espanyols teníem la imatge icònica del grup de turistes xinesos, però això ha canviat molt en els últims anys. Què ha ocorregut perquè siga així?

En 2005, el país va obrir les seues portes perquè la gent isquera més. Des de llavors hi ha hagut molts canvis en la manera de viatjar. Encara que la majoria dels xinesos encara s’apunten a una agència per a viatjar en grup, en aquests últims tres anys, als viatgers xinesos ens agrada cada vegada més fer-ho de manera independent. El coneixement d’idiomes està molt avançat i ja hi ha gent que prefereix anar tot sol perquè es maneja millor. Aquesta tendència va en augment i pot ser una gran oportunitat per a la Comunitat Valenciana.

Un grupo de miembros del fam trip en la catedral de Valencia.

Un grup de membres del fam trip en la catedral de València.

L’idioma continua sent una barrera…

És cert. Per a arribar a més gent s’hauria de fer més recalcament a promocionar la destinació en el nostre idioma.

Quins altres consells donaria al sector turístic de la Comunitat Valenciana per a captar al mercat xinés?

Molts viatgers xinesos triarien València perquè no és tan coneguda com Madrid i Barcelona. Madrid i Barcelona tenen una grandíssima projecció gràcies al futbol. També Sevilla és molt coneguda.

Es pot promocionar una personalitat diferenciada de les dos grans capitals. Cal treballar amb esdeveniments o marques identificatives, com les Falles, la Tomatina o la paella, perquè els vagen coneixent i integrant en el seu imaginari. La majoria de xinesos usen les agències de viatges, donar a conéixer la Comunitat Valenciana a turoperadores xinesos és fonamental perquè l’oferisquen als clients.

Precisament els 16 touroperadores que han participat en el fam trip de l’u al tres de desembre  venien a Espanya a visitar Madrid i Andalusia però finalment Turisme va aconseguir integrar la Comunitat Valenciana en el seu circuit.

Quins serien els passos ara per a penetrar en aqueix mercat?

El primer que caldria fer és estudiar amb deteniment els gustos i els costums dels viatgers xinesos informant-se a través dels touroperadores d’allí, que són els que realment coneixen els gustos dels seus clients. A partir d’ací, caldria adaptar l’oferta turística a ells. Després, enquestar a les persones que vénen perquè valoren la seua estada. Aqueixa informació real és la que més claus donarà per a orientar la promoció. Quan la gent d’ací conega les necessitats i els gustos dels xinesos serà molt més fàcil fer la promoció. Aconseguir aqueix objectiu costa no menys de cinc anys.

Morella es uno de los municipios de la Comunitat Valenciana que más ha sorprendido a los viajeros chinos.

Morella és un dels municipis de la Comunitat Valenciana que més ha sorpres als vitagers xinesos.

Quin tipus de destinació pot arribar a ser la Comunitat Valenciana per als viatgers xinesos?

Pot arribar a ser destinació d’una setmana, encara que no és fàcil. Les vacances dels xinesos són curtes, i com recorren tants quilòmetres volen veure les màximes destinacions possibles. En un mateix país o en més d’un. Solen fer el circuit d’Espanya i Portugal. València pot aspirar a integrar-se en aqueix circuit. Però aquest tipus de viatge no té res a veure amb els viatgers independents. Aqueixes persones poden quedar-se mes temps. Hi ha molts viatgers xinesos que han vingut diverses vegades a Espanya i poden tornar si troben una cosa nova, noves destinacions diferents als tradicionals com Madrid i Barcelona.

És a dir, que hi ha la possibilitat que repetisquen?

Hi ha molts viatgers xinesos que vénen diverses vegades. Coneixem a un compatriota que ja ha vingut catorze vegades. La majoria dels xinesos es queden encantats amb Espanya. La marca Espanya és coneguda i allí es recomana aquesta destinació.