MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

5 CLAUS PER A SER UNA DESTINACIÓ MICE COMPETITIVA

“El que més es demanda en el turisme MICE actual és disposar d’un pla de sostenibilitat i de responsabilitat social corporativa, el demanen tots els operadors”. Ho diu Carlos Boga, president de l’Associació València Premium. “Una de les principals tendències és la sostenibilitat i els hotels i empreses s’estan preparant per a això” coincideix Sergio Frau, tècnic de promoció de MICE de Benidorm Convention Bureau. 

El turisme de reunions, congressos i incentius suposa una gran oportunitat per a la desestacionalització i després de la pandèmia està recuperant-se a bon ritme. Del 28 al 30 de novembre de 2023 se celebra a Barcelona la fira IBTM, una de les més importants per a aquest producte. Turisme Comunitat Valenciana estarà present amb un estand de 140 metres quadrats i més de 50 coexpositors entre empreses, destinacions i associacions. Parlem amb alguns d’ells sobre les principals demandes del turisme MICE actual

1. SOSTENIBILITAT MIG AMBIENTAL I SOCIAL

“Abans la sostenibilitat era una exigència d’alguns països concrets, com Alemanya o Noruega. Ara, amb l’agenda 2030, s’ha estés a tots els operadors” explica Carlos Boga, qui destaca en aquest sentit l’èxit de la ciutat de València amb la seua estratègia de la triple S: ciutat Sostenible, Segura i Saludable. València treballa per la reducció de la petjada de carboni en turisme i el seu Palau de Congressos està ja certificat en aquest sentit.

Palacio de Congresos de València

Palau de Congressos de València

Dins de la Comunitat Valenciana, València és la destinació MICE principal però també estan treballant intensament altres destinacions com Gandia o Benidorm. “Som la primera destinació turística intel·ligent certificada del món” diu Sergio, qui inclou en el seu dossier promocional per a MICE dades com: “95% de rendiment hídric del cicle de l’aigua; 61% del sòl protegit, 134 km. de carril bici”, i destaca també el fet que Benidorm pot oferir proveïdors locals per a tot el necessari en l’organització d’un congrés: serveis d’àpats, logística, staff, transfers, etc.

Però a més de la sostenibilitat mig ambiental, es demana també un compromís social a nivell local, assegura Carlos Boga. En aquest sentit, Sergio explica com a poc a poc les empreses i hotels s’estan unint a aquest camí i ja hi ha algunes que ofereixen activitats de responsabilitat social que deixen un llegat positiu en la destinació com són plantacions d’arbres o participació en escoles.

2. ORIGINALITAT SENSE SATURACIÓ

“Els organitzadors volen exclusivitat, fugir de la massificació i buscar destinacions o venues originals” assegura el president de València Premium. “Madrid i Barcelona estan bastant saturades, s’han fet allí tantes coses que no desperten novetat. Els operadors busquen ciutats alternatives i València està de moda.”

Gandia intenta també aprofitar les seues fortaleses en aquest sentit. “Som un destí xicotet però amb una oferta molt a la carta, molt personalitzada. És el que ens diferencia de les grans ciutats. I tenim venues que aporten un caràcter molt especial als esdeveniments com són el Palau Ducal o la Casa de la Marquesa” ens explica Empar Chesa, tècnic de promoció de Gandia Convention Bureau. En aquest sentit, Chesa es mostra satisfeta perquè l’acompanyament de la ciutat als organitzadors de congressos és d’allò més valorat, “donem solucions abans, durant i després de l’esdeveniment i comptem amb el suport de l’ajuntament”.

Palau Ducal de Gandia

3. BONA CONNECTIVITAT

Disposar d’una bona connectivitat sempre és un factor fonamental a l’hora de triar el lloc on organitzar un congrés. “La connectivitat és essencial, arribar a un aeroport i haver de fer una hora amb autobús no és competitiu”, Carlos Boga es mostra contundent en aquest punt, “has de ser o tindre una gran ciutat a prop”.

El director de desenvolupament de negoci de l’Hotel Oliva Nova, Victor Milián, creu que una hora és una distància acceptable per a grans grups encara que no tant per als xicotets o per a reunions d’un dia. Encara així considera un avantatge la seua ubicació a Oliva, a mig camí entre els aeroports d’Alacant i València.

Igualment opina Empar Chesa, “Gandia té una ubicació privilegiada, a 45 minuts de l’aeroport de València i a una hora i 10 minuts del d’Alacant”.

Benidorm, per part seua, també posa en valor la seua proximitat a l’aeroport d’Alacant, a només 37 minuts.

Aeroport de València. Visit Valencia

Els aeroports de la Comunitat disposen d’una bona connectivitat per als mercats europeus més importants en MICE: Alemanya, el Regne Unit o França però segons el president de València Premium “encara falta la connexió amb els Estats Units i amb països àrabs. Caldria potenciar el MICE de llarga distància, estem tenint molt èxit en client individual americà però hem d’avançar en la connexió per a poder aconseguir esdeveniments americans”.

4. OFERTA COMPLEMENTÀRIA TOT L’ANY

El poder sorprendre els participants d’un congrés o incentiu amb experiències singulars és un valor afegit a l’hora de triar destí. Però sobretot el fet de poder oferir-les durant tot l’any marca la diferència ja que els congressos se centren principalment en temporada baixa, en els mesos de tardor i primavera.

Sergio Frau creu que ací Benidorm resulta molt competitiu. “És dels pocs destins costaners que pot oferir tot l’any experiències diverses, des d’activitats nàutiques fins a vols en helicòpter, passejos amb bici o jeeps, parcs temàtics, etc”

Cala Tio Chimo Benidorm

Cala Tio Ximo Benidorm

Empar Chesa destaca que Gandia “sorprén amb la seua oferta de naturalesa, amb el Mondúver a només 3 km i la cova del Parpalló, bressol del Paleolític, i amb la seua oferta cultural”. Empar destaca la implicació de les empreses que ofereixen rutes i visites culturals perquè mantenen l’oferta també tot l’any. Ara bé, creu que fa falta més oferta hostalera oberta tot l’any en la zona de la platja, on es concentra la major planta hotelera dedicada al MICE.

“És important que hi haja més empreses que creguen en el MICE, que vegen oportunitat per a portar ingressos en temporada baixa amb un turista de més despesa” apunta Sergio, qui destaca que enguany a la fira IBTM els acompanyen empreses DMC, d’autobusos i hotels.

El tècnic de Visit Benidorm és conscient que el seu destí és molt “madur en sol i platja i això ens té etiquetats de cara als operadors MICE però no obstant això és també una oportunitat perquè tenim una oferta molt bona”. A més, està convençut que el turisme de congressos és una oportunitat de promoció per al sol i platja: “qui ve a una reunió després torna amb la seua família”.

A Oliva, malgrat ser un destí costaner més xicotet, el Complex Oliva Nova obri tot l’any i disposa d’una potent oferta d’activitats gràcies a les seues instal·lacions “la nostra principal fortalesa és el milió de metres quadrats que tenim, molt d’espai per a qualsevol tipus d’activitat, zona d’hípica, 4 camps de futbol, camp de golf, 7 pistes de pàdel, 12 restaurants..” apunta Victor Milián.

Oliva Nova

5. PLANTA HOTELERA I VENUES

Es dona per descomptat perquè resulta imprescindible. Sense disposar de bona oferta hotelera i venues adequats no es pot competir en MICE. La ciutat de València és una destinació molt competitiva en aquest sentit però també ciutats més xicotetes com Benidorm o Gandia acudeixen a la fira IBTM posant en valor les seues instal·lacions.

“A Gandia tenim 2000 places en hotels de 4 estreles i venues per a acollir congressos amb capacitat de fins a 600 persones com l’auditori Baladre o el Museu Faller Interactiu que té sales de fins a 500 persones” explica Empar.

“A Benidorm tenim 17000 llits en hotels de 4 i 5 estreles i venues com el Centre Cultural amb 462 places o el Coliseu Romà de Terra Mítica amb capacitat per a 3000 persones” apunta Sergio.