MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM CREAR UN METAVERS PER A LA PROMOCIÓ TURÍSTICA

Com motivar el viatge de les generacions Z (els nascuts entre 1994-2010) i Alfa (els nascuts a partir de 2010)?

Aquests joves entre 12 i 28 anys tenen els valors de sostenibilitat i compromís amb l’entorn cada vegada més interioritzats però, alhora, viuen i es comuniquen en entorns virtuals i canals digitals: juguen en línia, estudien en línia, compren en línia, lliguen en línia… Són un públic fonamental per al turisme familiar o el turisme musical, per exemple, però com poden destins i empreses connectar amb ells? L’anomenat metavers és una bona eina. Et comptem per què, com usar-ho i quant costa.

“Els videojocs són com protometaversos. A partir d’ells evoluciona la possibilitat de crear metaversos, mons virtuals on ja no sols es juga sinó que es pot realitzar tot tipus d’activitat o negoci” explica Alberto Lozano, de l’empresa Six3D, en les jornades sobre el metavers organitzades per Turisme CV el 31 de març i 1 d’abrilSix3D és l’empresa que treballa en la creació del metavers de Benidorm, Benidorm Land.

Però, què és el metaverso, hi ha un o diversos?

QUÈ ÉS EL METAVERS

El Metavers, amb majúscula, podria identificar-se com la pròxima evolució d’Internet. Si ara qualsevol negoci disposa del seu web, en el futur qualsevol negoci hauria de tindre la seua espècie de “web tridimensional”, el seu lloc virtual en el Metavers, accessible, visitable i accionable des de qualsevol lloc del món. Això no és més que una comparació per a entendre millor de què estem parlant si tenim en compte les característiques que haurà de tindre aqueix futur metavers identificades per l’inversor i expert Matthew Ball:

 • Ser persistent, és a dir, mai es pausa
 • Ser sincrònic i viu, sempre obert i canviant en temps real
 • Permetre un nombre il·limitat d’usuaris
 • Generar economia, és a dir, qualsevol pot obrir el seu negoci i vendre o comprar
 • Ser una experiència digital connectada amb la realitat física
 • Oferir una interoperabilitat sense precedents, que el que es cree en un entorn virtual es puga usar en qualsevol altre
 • Oferir a individus, grups, empreses, etc la possibilitat de construir contingut i experiències

De totes maneres, això és el futur i està per veure. Ara mateix el que ja existeix són metaversos diferents, com l’espanyol que treballa Six3D, l’impulsat per Facebook, Horizon Worlds per a les seues ulleres Oculus, o el de Epic Games, creadors de Fortnite, que no sols permeten jugar sinó construir entorns i realitzar experiències diverses. La batalla està a saber quin de tots aconseguirà la major quantitat d’usuaris per a convertir-se en la plataforma que mobilitze economia global. Tim Sweeney, CEO de Epic Games, creu que el gran desafiament és veure qui arriba primer als mil milions d’usuaris. En una conferència, assegurava que el terme “metavers” és com a “internet” i cap companyia pot posseir-ho però reconeix que l’empresa que mobilitze més usuaris podrà establir els estàndards.

COM USAR EL METAVERS EN EL MÀRQUETING TURÍSTIC

Amb les plataformes de metavers, empreses turístiques i destins poden construir mons virtuals similars als que existeixen en els videojocs i que els potencials turistes o clients els visiten i gaudisquen a les seues cases, des del seu ordinador o de manera immersiva usant ulleres de realitat virtual.

Segons Alberto Lozano, CEO de Six3D, aquestes plataformes són com YouTube o TikTok, “els usuaris generen, distribueixen i consumeixen contingut”. Així, igual que els destins obrin els seus canals en YouTube per a mostrar en vídeo tota la seua oferta, podran obrir la seua metavers en una d’aquestes plataformes perquè tota la seua oferta turística puga ser viscuda de manera virtual.

EL CAS DE BENIDORM LAND

Aquesta empresa ha començat ja la creació de Benidorm Land, el metavers que reprodueix el Benidorm real. A partir del 22 de maig estarà publicat en la plataforma de videojocs STEAM. L’usuari haurà d’anar a la web de Steam, descarregar Six3D ACÍ, i crear el seu usuari i contrasenya per a començar a passejar per Benidorm Land. “Serà completament gratis i l’única cosa que necessitarà és un ordinador, sent recomanable un ordinador gamer (amb prestacions per a videojocs) o compatible amb Realitat Virtual” aclareix Alberto. Si qualsevol altre destí fa la seua reproducció virtual en Six3D, els usuaris podran viatjar d’un lloc a un altre virtualment.

El creador de cada entorn virtual decideix quines activitats o capacitat de creació permet als usuaris que el visiten: des de passejar fins a volar, parlar amb altres usuaris (avatars), assistir a un festival de música de manera virtual, comprar o fins i tot crear el seu propi negoci virtual. Segons Lozano, Six3D té previst incorporar criptomonedas, tecnologia blockchain i Smart Contracts (acords emmagatzemats en la blockchain i per tant immutables) per a facilitar l’intercanvi comercial dins del món virtual.

QUANT COSTA UN METAVERS I QUIN ÚS TURÍSTIC OFEREIX

La creació d’aquests mons virtuals obri tot un ventall de possibilitats publicitàries o de monetització:

 • Anuncis en els edificis virtuals que els usuaris/avatars poden veure en passar
 • Experiències turístiques que es compren i gaudisquen virtualment i òbriguen l’opció a comprar el seu gaudi en la realitat des de la mateixa plataforma
 • Visita o allotjament virtual en un hotel o apartament que es podrà reservar també en la realitat
 • Venda de marxandatge virtual o NFT (béns virtuals únics i irrepetibles que cotitzen precisament per ser originals i no intercanviables al no haver-hi un altre idèntic, com les obres d’art) que es podran usar també com a eines de creació de clubs exclusius o de fidelització
 • Etc

El cost de realitzar la reproducció virtual d’un destí o empresa depén de la grandària i del grau de similitud amb la realitat però segons Lozano es pot realitzar des d’uns 15.000€