MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

MARQ: TURISME INCLUSIU I SOCIAL

Pot sorprendre veure a un sordcec en un museu però en el Museu Arqueològic d’Alacant aquestes visites són habituals. Gema Sala recorda com un d’aquests visitants li comptava les ganes que tenia de tornar al museu després del confinament. “Se senten importants, més que integrats, se senten bé” afirma orgullosa la Coordinadora de la Unitat de Didàctica i Accessibilitat de la Fundació CV MARQ, organització que ha rebut enguany el Premi Turisme Comunitat Valenciana al turisme inclusiu.

Més enllà de l’arqueologia històrica que se li suposa, podríem dir que el Marq és també un centre de “arqueologia social”, intenta extraure el millor de cada persona independentment de diferències en capacitats físiques o psíquiques. Ací allò natural és la inclusió.

ALLÒ NATURAL ÉS LA INCLUSIÓ

“L’accessibilitat i la responsabilitat social forma part del adn de la nostra organització. No és una acció independent, impregna totes les nostres activitats des del seu origen. Més enllà de la normativa que hem de complir, té molt a veure amb la motivació, amb creure-s’ho” assegura el director de la Fundació CV Marq, Josep Albert Cortés, qui dedica especialment aquest premi a l’equip humà de la Fundació però també a tots els col·lectius socials amb els quals treballen.

A més de concebre l’arquitectura del museu des de l’accessibilitat universal amb sòls podotáctils, pintures especials, plans tàctils, etc, el Marq disposa d’una Unitat de Didàctica i Accessibilitat que prepara cada exposició acuradament perquè siga contemplada i gaudida en i per tots els sentits. “Disposem de cartes en braille, facilitem audiodescripcions, triem les peces que millor poden definir l’exposició i fem reproduccions en 3D i maquetes perquè qualsevol persona amb deficiència visual puga tocar-les. En l’actual exposició sobre els Etruscos per exemple hem fet la reproducció d’una tomba, en una altra un temple…” compta Gema.

Reproduccions en 3D “Maies. L’enigma de les ciutats perdudes.

“No és el mateix organitzar activitats per a un col·lectiu de persones amb Síndrome de Down que fer exposicions on tant el jove amb aquesta síndrome com els seus pares poden gaudir junts en qualsevol moment. No estan separats” comenta Gema. La inclusió ací és natural. No hi ha diferències.

INCLUSIÓ FÍSICA, PSÍQUICA I SOCIAL

El turisme inclusiu, la cultura inclusiva, que impulsa el Marq contempla una accessibilitat integral que abasta les diferents circumstàncies per les quals pot passar qualsevol persona, des de la condició física fins a la psicològica passant fins i tot per la integració social.

I és que la Fundació Marq treballa actualment amb multitud de col·lectius socials, des de grups de diversitat funcional fins a malalts d’Alzheimer, afectats per ludopaties, xiquets amb càncer o reclusos. Tots estan inclosos en el Marq i tots es beneficien d’ell i se senten part d’ell. “Alguns dels afectats per ludopatia de l’Associació de Vida Lliure han passat a ser guies voluntaris del museu” comenta orgullós Josep Albert Cortés.

Projecte “ Un hospital de conte” amb l’Hospital General Universitari d’Alacant

ANAR Al MUSEU PER SALUT

El Marq té fins i tot un ús terapèutic. Anar al museu per prescripció mèdica pot resultar sorprenent però aquest és el cas del conveni que la fundació ha signat amb l’Hospital Sant Vicent del Raspeig perquè persones en un estadi inicial d’Alzheimer puguen realitzar activitats del museu. Així, l’equip de neurologia de l’hospital investigarà els beneficis que aporten aquestes activitats a aquesta mena de malalts.

Projecte “ MARQ: Museu i memòria contra l’Alzheimer”

L’hospital va conéixer el treball que el museu feia ja amb l’Associació de Familiars d’Alzheimer i es va plantejar aquest acord. Segons explica Gema, cada dilluns es tanca el museu per a 15 dels socis d’aquesta associació i una guia de la unitat d’accessibilitat acompanya al grup. Després els professionals del museu es desplacen a l’associació i realitzen tallers sobre les exposicions, reprodueixen peces i recorden el que van veure. “Afavoreix el seu estat emocional, estimula la memòria, fomenta la interacció social, evoquen records i anècdotes quan passen per sales com la dedicada a Cultura Moderna i Contemporània” compte la coordinadora de la Unitat d’Accessibilitat.

Gema destaca la importància de veure a aquests col·lectius en el museu, fora d’entorns institucionalitzats, una visibilitat que afavoreix la seua integració. Un valor que treballen també amb els reclusos de la presó de Fontcalent. “Els impartim cursos i tallers sobre el paper de la dona o la interculturalitat al llarg de la història, veuen com som fruit dels diferents pobles que han habitat les nostres terres… temes i valors que faciliten la integració i l’autoestima d’aquest col·lectiu” explica el director.

Reproduccions en 3D de l’exposició “Vikings. Guerrers del nord. Gegants de la mar”

Prop de 250.000 persones visiten anualment el Museu Arqueològic d’Alacant al costat dels diferents jaciments que gestiona també la seua fundació, depenent de la Diputació d’Alacant. Per la seua orientació didàctica, la majoria dels visitants són joves, d’entre 15 i 25 anys. Cortés reconeix la dificultat de competir amb el sol i platja per a aconseguir un altre perfil de turistes. Ara bé, treballen amb les organitzacions hoteleres, les institucions i agents turístics en el Sistema Integral de Qualitat en Destí, el SICTED, per a promocionar l’oferta cultural i patrimonial que ofereix Alacant. “Cada vegada més els destins es distingeixen per la seua diversitat” assegura el director, i ací el Marq suposa un valor per a l’oferta turística de la província.

Un QR redirigeix a l’explicació en Llengua de signes en l’exposició “Etruscos. L’alba de Roma”