MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ENOTURISME EN LA COMUNITAT VALENCIANA: SOL, MAR I VINYA

Valors diferencials de l’enoturisme de la Comunitat Valenciana

Amb motiu de la celebració l’11 de novembre del Dia Europeu del Enoturisme, Turisme Comunitat Valenciana organitza les Jornades Professionals sobre aquest producte turístic. L’objectiu, fomentar la creació d’experiències al voltant del sector vitivinícola en el marc de l’estratègia CreaTurisme. Aquesta setmana s’han celebrat dues: a Castelló i a Requena.

Les jornades estan destinades a cellers, guies turístics, restaurants, establiments hotelers i agències de viatges.

VINYA I SOL TOT L’ANY

“És una satisfacció veure com es trobava la sala de Requena on hem celebrat el taller: més de 30 assistents amb voluntat de treballar i millorar. Hi havia una gran diversitat d’agents que reflecteixen la riquesa turística de la zona i que van treballar amb interès durant tot el dia”, explica Raquel Latre, CEO de l’empresa Enodestino i presidenta de la DO Somontano. “El meu paper consisteix a fer-los veure les coses des de fora del seu territori i que a voltes des de dins no veus. Van debatre, van treballar i van consensuar els conceptes que volen desenvolupar”.

Cada territori té les seues particularitats i a la Comunitat Valenciana tenim atributs únics: sol i vinya, un càlid sol d’hivern, platges prop dels vinyers i diversitat de paisatges relacionats amb el raïm.

OFERIR EXPERIÈNCIES PER A TRANSFORMAR VISITA EN ESTADA

A la Comunitat es fa enoturisme des de fa temps. Ana Suria és la directora de la Ruta del Vi Utiel-Requena: “La nostra ruta és una de les més antigues, però com en tot negoci, sempre cal desenvolupar nous productes i millorar. El turista és canviant i ja no vol el que demanava fa deu anys, una visita a un celler i un tast. Ara cerquen més activitats experiencials en les quals el visitant guanye en protagonisme: participar en la verema, en tastos especials amb música o a la llum dels estels”.

Segons explica Suria, “l’estratègia passa per oferir més activitats atractives i omplir el temps per a transcendir la visita d’un dia i aconseguir que els turistes valoren la possibilitat de pernoctar i no tornar fins al seu lloc d’origen”.

Asistentes al taller de enoturismo celebrado el pasado 8 de noviembre en Requena.

Assistents al taller d’enoturisme celebrat el passat 8 de novembre en Requena.

Aquesta estratègia no és fàcil d’implementar. En enoturisme, més que la tipologia del turista mana la ubicació de la zona vinícola en relació als grans nuclis urbans. “La idiosincràsia la dóna el lloc. Estar a una hora de platja pot ser un avantatge o un desavantatge. Existeix la possibilitat d’accedir a una massa de turisme que ve a la platja, i si articules una oferta prou atractiva pots aconseguir que et visiten. Per contra, les inversions hoteleres es fan en la costa perquè el flux turístic és molt major. I en zones vinícoles llunyanes a nuclis urbans sí que se sol generar una oferta hotelera”, manifesta Raquel Latre.

Li demanem a Raquel els millors exemples de enoturisme: “El enoturisme sol anar vinculat a les marques de vi. A Espanya, les DO més visitades són les rutes de Jérez i de Penedés, que atrauen a molts visitants estrangers gràcies al turisme de creuers. I després existeixen DO com Ribera Sacra, Priorat o Somontano, amb models de desenvolupament rural on aqueixa oferta de cellers combina molt bé amb restaurants i hotels”. I fora? “El millor exemple és la Vall de Napa, a Califòrnia, han sigut capaços de desenvolupar un model extraordinari. I dins d’Europa, França i Itàlia són les referències”.

Segons l’Anàlisi de demanda turística 2017-18 Rutes del Vi d’Espanya, a nivell nacional la despesa en destinació de l’enoturista se situa en 161,88 €/visitant-dia, xifra molt superior a la mitjana del turista nacional (45,34 €) i a la mitjana de la despesa del turista internacional (137 €).

L’ENOTURISME EN LA COMUNITAT VALENCIANA

“A la Comunitat Valenciana ja estan en marxa tres rutes del vi: Alacant (88 serveis i establiments turístics), Utiel-Requena (37) i Castelló (25), a més dels 11 cellers de l’associació enoturística Terres dels Alforins que pertanyen a la DO València, on s’està preparant també una ruta”, ens explica Carmen Ibáñez, cap de la Unitat de Desenvolupament Turístic de Turisme Comunitat Valenciana.

Des d’Utiel-Requena, Ana Suria segueix treballant per a afegir cellers a la ruta. El percentatge d’adhesió encara no és molt alt, un 25%: “Cal continuar sensibilitzant i transmetent que açò és una forma més de negoci, i com en tot negoci, cal invertir en instal·lacions. Encara que no es necessita una gran infraestructura: no és obligatori tenir una sala de tastos, encara que sí has de construir serveis perquè la gent puga anar al bany, habilitar un espai per a la venda i atenció al client i clar, contractar personal per al cap de setmana”, adverteix Ana Suria, que aclareix que aquests requisits s’exigeixen per a pertànyer a la Ruta del Vi.

Segons subratlla Ibáñez, l’enoturisme a la Comunitat Valenciana “disposa de gran potencial i contribueix a l’hora al desenvolupament socioeconòmic del territori, la desestacionalizació i la sostenibilitat”.