MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

AIDIMME, PREMI A LA INVESTIGACIÓ I INNOVACIÓ TURÍSTICA

El banc dissenyat per AIDIMME, que combina fusta i ceràmica, funciona amb energia solar, ofereix informació sobre diferents serveis de la ciutat i dóna la possibilitat de recarregar la bateria d’un smartphone sense necessitat de connectar-ho a través d’USB.

No hi ha dubte que les nostres grans ciutats suposen un enorme camp de proves en matèria d’innovació turística. València, situada des de fa anys com una destinació de primer ordre, posseeix unes característiques geogràfiques i climàtiques excepcionals per a açò. Per açò, qualsevol veí o turista que s’haja acostat des del passat mes d’abril fins al complex portuari de la Marina s’haurà vist sorprés per un banc d’allò més singular. Mobiliari urbà que transcendeix –des de lluny– la simple condició de seient per al descans que aquesta peça bàsica del mobiliari urbà sol encarnar.

Allí s’emplaça un banc unipersonal construït a força de fusta i ceràmica per AIDIMME. No és un banc qualsevol: s’alimenta amb llum solar, permet consultar informació pràctica sobre la ciutat i fins i tot carregar el telèfon mòbil sense necessitat de portar damunt un connector USB. Un servei útil i sostenible que redunda en la comoditat dels visitants. Un nou pol d’atracció per a qualsevol turista que passege per la Marina de València.

AIDIMME DESTACA LA VISIBILITAT, LA FUNCIONALITAT I L’ÚS INTUITIU

Vicente Sales, cap de secció d’anàlisi i mercats d’AIDIMME, creu que una de les raons perquè Turisme Comunitat Valenciana haja escollit el seu prototip urbà per a donar-li el premi a la recerca i innovació turística és el seu caràcter eminentment pràctic. “Moltes vegades les coses es queden en un entorn de laboratori, però en aquesta ocasió vam voler fer un prototip que es poguera instal·lar en un entorn d’ús real”. El projecte ha sigut coordinat i dirigit tècnicament per Miguel Ángel Abián, cap del Departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta i responsable de la línia de Recerca i Desenvolupament Construcció amb fusta i de projectes relacionats amb sensors i Smart Cities.

L’institut, situat en el Parc Tecnològic de Paterna sota la direcció de Mariano J. Pérez Campos, destaca la visibilitat, la funcionalitat i l’ús intuïtiu que qualsevol ciutadà o turista pot fer d’aquest banc intel·ligent. “Si haguera sigut una cosa merament conceptual, que es queda en un calaix o sobre una taula, haguera sigut diferent: el valor real és que la gent pot asseure’s i experimentar-ho, perquè en la innovació tecnològica hi ha una escala que va marcant des del moment en el qual desenvolupes alguna cosa nova fins que la llances al mercat”.

TURISME, CERÀMICA I FUSTA

El banc, que forma part del projecte Nodos-Turisme, aglutina altres valors al marge del seu caràcter pràctic. És sostenible i integra tres indústries fonamentals a la Comunitat Valenciana: turisme, ceràmica i fusta. “Porta fusta termotratada per a exterior i un recobriment de ceràmica fotocatalítica, que absorbeix la pol·lució també”, explica Vicente Sales. Segons ell, han volgut “potenciar dos sectors tradicionals, com són la ceràmica i la fusta. I d’aquesta manera, acostar-los a un sector tan pràctic com el turisme, contemplant l’espai urbà com un potencial de mercat i innovació”.

Aquest prototip es connecta a internet i disposa d’una sèrie d’aplicacions en la seua pantalla amb informació turística sobre serveis públics i transports. Permet carregar el telèfon mòbil sense necessitat d’endollar-ho, per inducció, tan sol deixant-ho en el reposabraços del banc. Com diu Sales, “suposa un intent d’integrar algunes dels corrents actuals en turisme intel·ligent. D’aquesta manera donem resposta a tota aquesta ona tecnològica que està entrant en els objectes del mobiliari urbà”.

La seua sostenibilitat es plasma en la xicoteta volada situada sobre el seu respatler.  Incorpora una placa d’energia solar, amb la qual s’alimenta la pantalla col·locada en la seua part posterior i totes les seues aplicacions. També dóna servei al sistema de càrrega de telèfons mòbils i la il·luminació LED. Un sistema que s’activa a través d’un sensor de proximitat. El prototip realitzat per AIDIMME és molt més que un banc, com es pot apreciar per totes les seues funcionalitats. És una font d’informació essencial per a qualsevol turista.
 

Temas enlazados | |