MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

COOPERATIVA VIVER: TURISME PER UNA AGRICULTURA DIGNA

“Qui ve és un amic que vol conéixer-te”, això és el que pensen els treballadors i agricultors de Cooperativa Viver cada vegada que reben a un turista en les seues instal·lacions. Al principi s’estranyaven, no entenien molt bé l’interés turístic, però prompte, els socis es van adonar que les seues collites eren més valorades, els seus productes es venien millor i aquest xicotet poble de 1700 habitants cobrava vida gràcies a l’agroturisme. Aquesta aposta per la innovació turística ha fet que Cooperativa Viver siga enguany reconeguda amb el premi a la investigació i innovació dels Premis Turisme Comunitat Valenciana.

#AgriculturaDigna és l’etiqueta triada per aquesta cooperativa per a expressar el seu principal valor i l’agroturisme l’eina que usen per a aconseguir-lo. “L’objectiu de l’agroturisme no és només fer negoci, sinó que la gent que no coneix l’agricultura puga entendre el difícil que és, el subjecte als elements que està,… quina és la millor manera de valorar alguna cosa? Coneixent-ho” ens compta Cati Corell, la directora de producte i agroturisme de la Cooperativa.

“Sempre hem sigut una cooperativa molt oberta i acollidora. Les persones que venien a comprar ja ens preguntaven si podien visitar les instal·lacions. Per l’any 2009 un hotel que rebia viatges del Imserso ens enviava cada dijous un autobús de turistes” recorda Cati. Allò era el principi d’una estratègia global per recuperar i posar en valor l’agricultura local.

GASTROTURISMO DE TERRA I HISTÒRIA
La recuperació de cultius autòctons també ha contribuït a la generació de nous productes i noves experiències turístiques vinculades a les seues terres i la seua història.

La cooperativa va nàixer en 1990 amb 270 socis i només un empleat a temps parcial. Ara agrupa 515 agricultors i té 55 treballadors en plantilla a temps complet. Pel camí, infinitat de projectes i idees com la producció de l’oli Llàgrima gràcies a la recuperació de la varietat Serrana del Palància; l’elaboració de vi el cultiu del qual va desaparéixer en 1915; la producció de fruita seca autòctona com l’anou o el fesol sec; o l’aposta per productes tan diversos com les cireres, les creïlles o les carxofes d’estiu. “Fem de la diversificació el nostre senyal d’identitat i busquem que l’agricultor recupere varietats desaparegudes” apunta Cati, qui assegura que per això la Cooperativa forma també part de la xarxa gastroturística L’Exquisit Mediterrani de Turisme Comunitat Valenciana, que impulsa experiències gastronòmiques autèntiques, vinculades al territori.

EXPERIÈNCIA SENSORIAL: SABORS, OLORS, LLUMS I SONS
La cooperativa rep anualment uns 2000 turistes, la majoria de la Comunitat Valenciana. Són, principalment, famílies, amants de la gastronomia i també molts professionals i estudiants d’hostaleria i restauració que volen conéixer de prop els productes que usen en les seues cuines.

Aquesta línia de negoci no és encara rendible per si mateixa, però Cati està convençuda que ho serà. Per això, han fet una gran aposta per aconseguir que la visita a la cooperativa siga tota una experiència memorable. “Hem reformat les instal·lacions, hem ampliat les zones d’elaboració per a acollir més persones, hem creat experiències sensorials amb llums, sons, un mural fet per l’artista urbana La xiqueta wapa… tot perquè els visitants visquen una cosa diferent, que senten que no estan en el típic celler o almàssera”.

La reforma ha costat uns 60.000 euros i es va finalitzar just abans de la pandèmia. Ara és el moment d’explotar instal·lacions i idees. Cada any inverteixen entre 5000 i 6000 euros a en màrqueting per a difondre els seus productes i captar clients. “Creiem que podem arribar als 5000 visitants anuals” diu Corell.

FORA DE LA TEMPORADA DE COLLITA
A més de ser la directora d’agroturisme, Cati Corell és una dels 6 guies que acompanyen les visites. Els guies són tots professionals de la cooperativa que entre setmana exerceixen el seu càrrec en la producció i elaboració i els caps de setmana atenen els visitants. Ofereixen les visites en castellà, valencià i anglés.

La cooperativa té perfectament diferenciada l’activitat agrícola i productora de la turística. “No molestem per a res als socis. No portem gent als camps, excepte en dues experiències concretes Temps de verema i Temps d’Olives, treballem fora de temporada”

Cati Corell creu fermament que qualsevol cooperativa agrícola pot llançar-se a l’aventura de l’agroturisme. És cert que cal invertir en les instal·lacions i formar al personal però si hi ha voluntat, es pot, “la voluntat mou muntanyes” diu.

“Nosaltres som una cooperativa xicoteta que va començar en el turisme per a posar en valor el treball dels nostres socis i ara, mira, aquest reconeixement en els Premis Turisme Comunitat Valenciana ens confirma que estem en el bon camí, és meravellós” afirma emocionada la responsable d’agroturisme.

Temas enlazados | |