MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM MESURAR LA POBLACIÓ TURÍSTICA REAL: ALCOI TOURIST LAB

El nou decret de municipi turístic de gener de 2020 determina unes xifres concretes de població turística en relació a la població resident per a designar un destí com a municipi turístic. Però quines dades són les més fiables, o millor dit, com saber quins són les més reals si molts turistes no passen per les oficines Tourist Info o no pernocten en hotels o es desplacen de manera particular o no descarreguen l’app local…?

Alcoi es va plantejar aquesta qüestió quan es va adonar que, segons els seus registres, el municipi no complia el criteri de població turística exigit en el nou Estatut. Necessitaven complir-ho, necessitaven comptar millor i així va sorgir la idea de l’Alcoi Tourist Lab, projecte reconegut enguany amb el Premi Innovació Tourist Info.

“Aquest projecte naix de la necessitat que tenim a l’Ajuntament d’Alcoi de poder obtindre dades de l’afluència en els punts d’interés del destí arran de la publicació del nou decret que regula el municipi turístic” ens compta la tècnica de turisme d’Alcoi. Ara bé, Paola Pons, reconeix també que en moltes altres ocasions necessitaven saber les persones que havien visitat el destí per esdeveniments o en llocs concrets: Moros i Cristians, la Cavalcada de Reis, visites als parcs naturals, a la Via Verda, etc i no tenien dades fiables: “l’afluència a les Tourist Info ens dona idea sobre la tendència i evolució de la dada però no respon a la realitat perquè cada vegada existeix més gent que no passa per l’oficina perquè s’informa prèviament per Internet”.

DADES SENSE CONSENTIMENT PERÒ AMB GARANTIA DE PRIVACITAT

Però com tindre dades fiables sense dependre dels propis turistes, que visiten l’oficina, que descarreguen una app, que s’allotgen en el municipi, que es connecten a una wifi pública…? Tot això requereix que el turista done el seu consentiment i “nosaltres no volíem que el turista haguera de fer res però que la seua visita quedara registrada i en tot cas que es complira el reglament europeu de protecció de dades. De fet, abans es va realitzar una avaluació d’impacte de protecció de dades a través de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i el resultat va ser acceptable” compte Paola.

Aquestes dades es poden comprar a través de les companyies telefòniques que poden comptabilitzar i rastrejar dispositius mòbils o a través dels moviments de targetes de crèdit però Alcoi tampoc desitjava dependre ni de banca ni d’operadores perquè comprar aquestes dades suposava una inversió massa costosa.

El repte tecnològic era important però van veure l’oportunitat en una convocatòria d’innovació que va llançar en 2020 l’Agència Valenciana de la Innovació i ràpidament es van posar a la feina. Van parlar amb la Universitat d’Alacant i l’Escola Politècnica d’Alcoi i els van plantejar la idea. Les dues institucions es van involucrar en el projecte, van aconseguir també el suport de Invat·tur, l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, i el van presentar a l’Agència Valenciana de la Innovació amb èxit. Van aconseguir una ajuda de quasi 49.000 euros (el 70% del projecte, pressupostat en prop de 70.000 euros),del programa d’ajudes d’Accions Complementàries d’Impuls i Enfortiment de la Innovació.

REGISTRAR LES WIFIS FAVORITES

Però com anaven a aconseguir tal repte? Perquè la clau han sigut les wifis favorites a les quals es connecten automàticament els dispositius mòbils. El que es fa realment és registrar els SSID’s (el Service Set Identifier, un codi que comparteixen els dispositius que formen part d’una xarxa sense fil) i eliminar automàticament la connexió de les dades amb qualsevol identificació personal.

Ara mateix, existeixen 10 dispositius, anomenats hopus, en diferents llocs d’Alcoi ( Via Verda, Font Roja, El Molinar, Plaza España, La Glorieta, Cantina El Preventorio, Plaça de Dins, oficina Tourist Info) que capten les 5 adreces SSID’s o wifi favorites de cada telèfon mòbil.

“El primer que vam fer va ser rastrejar tots els encaminadors que existeixen en els domicilis d’Alcoi, més de 30.000, i registrar-los” compte Paola que recorda que aquest rastreig es va fer d’una forma curiosa: “Col·loquem un dispositiu en el camió del fem que recorre tot el municipi i encara així, en les zones en les quals no arribava, els meus companys del Departament d’Innovació o jo mateixa el col·locàvem en la bossa o en la motxilla i caminàvem per la resta de carrers per a realitzar el registre.”

Una vegada coneguts els SSID’s de les xarxes wifi que corresponen a domicilis d’Alcoi, descartem les xarxes wifi públiques del municipi, així com les d’hotels, bars i restaurants o llocs de freqüentació turística, i així, si alguna d’elles apareix entre les registrades per un hopu, es considera que aqueix telèfon mòbil correspon a un resident, si no coincideixen, correspon a un visitant. En realitat, les Universitats estan dissenyant un algorisme molt més complex perquè tindrà en compte també altres paràmetres com la freqüència, el temps de permanència, itinerari, etc per a depurar també possibles persones que acudeixen al municipi a treballar, per exemple.

“Tot s’està pilotant en fase de prova. Ara estem discriminant bàsicament quins són ciutadans d’Alcoi i quins no, i després d’ells, quins són excursionistes i quins turistes” explica Paola.

LA FIABILITAT DE LES DADES

Tant la tecnologia, el maquinari i el programari, com l’algorisme estan instal·lats en fase pilot. “Hem hagut de comprovar fins i tot si el hopus, que està instal·lat a l’aire lliure, tenia resistència, durabilitat i abast suficient” compte Paola, “tot és nou, mai s’ha provat abans, actualment no existeix tecnologia així”.

El principal repte ara és assegurar que les dades que es recullen són realment fiables i que l’algorisme dona com a resultat la població turística real. Per a això es contrastarà la informació amb les dades d’altres fonts: pernoctacions hoteleres, visites als museus, visites al Parc Natural, a l’oficina Tourist Info… “S’ha instal·lat un hopus en l’oficina de turisme i es contrasta la informació que recull amb les visites que registra la Tourist Info on on a través d’una enquesta preguntem si l’usuari disposa de mòbil amb wifi obert o no” explica Paola.

TECNOLOGIA PRÒPIA EXPORTABLE

Des de 2020, la tècnica de turisme treballa amb el tècnic d’innovació de l’Ajuntament en aquest projecte al costat dels equips de les Universitats que continuen desenvolupant l’Alcoi Tourist Lab gràcies al finançament obtingut de la AVI. Ara bé, segons Paola, això és un projecte a llarg termini, inclòs en l’estratègia DTI i Smart City d’Alcoi i ara han de contemplar com continuar obtenint finançament per a poder continuar desenvolupant-ho. “L’ajuntament vol ser l’impulsor de la innovació, ens plantegem participar en algun procés de compra pública d’innovació amb la finalitat que, a llarg termini, la propietat d’aquesta innovació tecnològica supose fins i tot beneficis per royalties per al consistori” apunta Pons.

De fet, l’Alcoi Tourist Lab és un projecte vinculat al Pla de Destinació Turística Intel·ligent de la ciutat, redactat en el marc de l‘Oficina Tècnica DTI-CV de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) i pretén ser una eina flexible, dinàmica, les accions de la qual es puguen actualitzar depenent de les necessitats de cada moment. Alcoi, a més, forma part de la Xarxa DTI-CV en el nivell 3 i és candidata a la Xarxa Nacional de Destinacions Turístiques Intel·ligents de Segittur.

Temas enlazados | |