MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME XINÉS: CLAUS PER A ACCEDIR A UN MERCAT GEGANT

La Comunitat Valenciana es fixa en el mercat xinès. El primer emissor mundial de turistes aconsegueix ja els 130 milions de persones. Aquest gran mercat solament es conquerirà si tot el sector col·labora per articular una oferta atractiva als diferents perfils de viatgers xinesos.

Quatre són les claus principals per a atraure al turisme xinés a la Comunitat Valenciana. Descobreix-les i coneix la tipologia d’aquest nou client i les oportunitats d’aquest mercat.

 • És impossible abastar tot el mercat xinés. Cal seleccionar una regió i focalitzar els esforços a donar a conèixer l’oferta. Visitar la zona i cercar aliances.
 • Les empreses i les destinacions han de determinar què segments d’aqueix mercat són més rellevants per a ells i estructurar els seus recursos amb la finalitat d’atraure’ls de manera més efectiva.
 • Disposar d’una certificació oficial com a establiment o destinació de qualitat per a acollir al turista xinés, com la que ofereix Welcome Chinese, l’única reconeguda pel govern de Xina.
 • Donar-se d’alta en almenys dos d’estes estes plataformes: Union Pay, Alipay i WeChat. No fer-ho seria l’equivalent a prescindir de plataformes de pagament com Visa o Mastercard.

135 milions de turistes van eixir de Xina en 2016, segons dades de la OMT. En aqueix mateix any, el segon mercat, el nord-americà, ja quedava a molta distància malgrat els seus 80,2 milions de turistes internacionals. I la diferència segueix creixent. D’esta manera, Xina tindrà més milionaris que qualsevol altre país abans de 2019 i les llars més pròsperes del món per al 2021. Últimament, la despesa turística ve augmentant en percentatges de dos dígits cada any. És així des de 2012. En 2016, l’últim any complet amb dades disponibles, la despesa turística del mercat emissor xinés es va situar en els 261.000 milions de dòlars, un 12% més que en 2015.

El turisme xinés explotarà en els pròxims anys. Però no solament per la grandària total i el seu potencial de creixement, sinó també pel seu poder adquisitiu. La majoria dels turistes actuals ixen de les ciutats més grans, amb el PIB per càpita més alt i la major concentració de residents acomodats. A més, les regions de segon nivell estan aconseguint ràpidament el creixement econòmic.

La Comunitat Valenciana va ser capaç d’atraure a 15.000 turistes xinesos en 2017. Una xifra que està per sota d’altres destinacions espanyoles. Per això, el marge de creixement és enorme.

El Mercado Central es uno de los lugares de Valencia que más gusta al turismo chino.

El Mercat Central és un dels llocs de València que més agrada al turisme xinés. Foto: Turiart.

Primera conclusió: és impossible abastar tot el mercat xinés. Cal seleccionar una regió i focalitzar els esforços a donar a conèixer l’oferta. Visitar la zona i cercar aliances per a prémer les necessitats i localitzar les eines adequades. I també ser conscients que caldrà destinar una partida pressupostària per a inversió. Gens que no hagen hagut d’afrontar altres sectors espanyols per a accedir al mercat xinés.

CÓM ES EL TURISME XINÉS?

La cultura xinesa és molt diferent a l’occidental. Tenen costums i codis de conducta que en ocasions contrasten amb els nostres. Per a ells, per exemple, és de mala educació obrir un regal quan t’ho donen. També que algú els aconseguisca un paper amb una sola mà. D’altra banda, cal evitar donar-los habitacions amb el número quatre. De fet, allí hi ha hotels que no tenen planta quarta. No obstant açò, adoren el vuit. Assignar-los l’habitació 888 és un regal molt gran. Necessiten aigua calenta a mà i no consumeixen làctics. Tampoc se’ls pot conquistar amb un chuletón, és un menjar molt poc elaborat. Però sí amb un desdejuni abundant i variat. Els encanta la humilitat i els molesta l’arrogància. El turisme de sol i platja els deixa freds. I els atemoreix no ser entesos, perquè la principal barrera entre els xinesos i els europeus és la llengua.

El grup organitzat com a icona del turisme xinés es difumina a poc a poc. Ha sigut la fórmula majoritària durant molts anys. Però açò està començant a canviar. Les visites guiades i els viatges en paquet van donant pas als viatges independents. El 34% prefereix el viatge guiat i empaquetat, front al 49% que s’inclina pel viatge independent, el 42% que valora més el viatge semiindependent i el 25% que demana el viatge personalitzat. Molts dels turistes xinesos que prefereixen viatges empaquetats probablement provinguen de regions de nivells més baixos, especialment de tercer nivell.

Europa va ser la destinació més popular per a viatges personalitzats en 2017, amb un 10% del total. Els tours europeus personalitzats van durar 12 dies de mitjana i típicament van incloure estades i activitats en un o dos països. Aquest model brinda als viatgers temps suficient per a comprometre’s i gastar diners en cada destinació.

El turisme xinés cerca cada vegada més el que la OMT anomena “un viatge lent”. Açò significa que requereixen més temps en cada destinació per a obtenir una experiència més profunda i local.

Un altre tipus de viatge que s’està tornant cada vegada més popular entre el turisme xinés és el temàtic. Generalment es basen en un interès o passatemps particular, com la fotografia, les flors, els esports, l’activitat física o l’exploració cultural. En aquest sentit, la nova Ruta de la Seda suposa una oportunitat per a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un projecte de la UNESCO impulsat des de Xina, que pretén eliminar obstacles al comerç i fomentar les relacions culturals entre 32 països. Espanya està en la llista, i València és l’única ciutat del nostre país que forma part del projecte.

Turistas chinos disfrutan de un actividad de montaña en la provincia de Alicante.

Turistes xinesos gaudeixen d’un activitat de muntanya en la província d’Alacant. Foto: Turiart.

Segona conclusió: Les empreses i les destinacions han de determinar què segments del mercat són més rellevants per a ells i estructurar els seus recursos turístics en una oferta atractiva a aqueix perfil amb la finalitat d’atraure-ho de manera més efectiva. També és crucial adoptar estratègies de marketing que garantisquen que puguen aconseguir i brindar un servei sense interrupcions al major volum d’aquest lucratiu mercat.

LA COMUNITAT VALENCIANA, PRIMERA AUTONOMIA ‘WELCOME CHINESE’

Welcome Chinese és l’únic programa reconegut pel govern de Xina amb dret exclusiu a emetre i promocionar la certificació a escala mundial. Es tracta de l’única distinció estàndard oficial que garanteix que els turistes xinesos se senten còmodes i els resulte fàcil viatjar. Després de dos missions comercials a Xina, una d’elles liderada pel president Ximo Puig, la Generalitat, a través de Turisme Comunitat Valenciana, treballa per a convertir la Comunitat Valenciana en la primera autonomia espanyola a aconseguir la certificació com a destinació acollidora per al turisme xinés. En aquest sentit ja s’han produït diverses reunions de treball amb el sector. “Brindem aquesta opció als actors del turisme de la Comunitat Valenciana per a facilitar la seua presència en mercats emergents”, assegura el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Welcome Chinese treballa per a facilitar ponts culturals, socials i econòmics, ajudar als establiments comercials i turístics adaptant-los per a atendre millor a viatgers xinesos, garantir millors serveis als turistes xinesos que viatgen a l’estranger, assegurar els estàndards d’hospitalitat xinesa en els països occidentals, ser el seu soci fiable en el terreny de Xina per a desenvolupar i representar els seus negocis i proporcionar visibilitat en els mitjans de Xina.

Hi ha tres nivells de certificació per a les diferents empreses del sector que cerquen atraure al turisme xinés. Depenent del grau de certificació, els establiments tindran més opcions d’obtenir penetració efectiva en el mercat xinés:

Nivells de certificació Welcome Chinese

Red certification

 • Union Pay com a mètode de pagament
 • Web en xinés
 • Wi-fi gratis
 • Dispensador d’aigua calenta

Jade certification

 • Union Pay com a mètode de pagament
 • Periòdics en Xinés
 • Wi-Fi gratis
 • Tetera en l’habitació
 • Canals de TV en xinés

Gold certification

 • Tots els requisits de la Jade certification
 • Personal que parle en xinés
 • Wellcome chinese kit
 • Desdejuni xinés

A més, qualsevol d’aquestes tres certificacions inclou accés il·limitat a formació online per a conèixer els estàndards i tarifes xineses, a més de cursos avançats sobre menjar i beguda i serveis de neteja. També donen accés a la base de dades estàndard que ofereix informació sobre demanda i les seues variacions, impacte econòmic i dades del sector hostaler. També s’ofereix un codi QR per a traducció de menús, un altre per a captar tràfic en la web hychinese.com, presència en el butlletí dirigit a agències de viatge, post en els comptes de Welcome Chinese en mitjans de comunicació social, recomanació prioritària i traducció de 1.000 paraules.

Per a donar-se d’alta en Welcome Chinese cal acudir a la web d’aquest organisme. Existeixen diferents tarifes depenent del tipus d’establiment i del grau de certificació.

Tercera conclusió: Per a penetrar en el mercat xinés és irrenunciable preparar l’establiment i la destinació. Certificar-se en Welcome Chinese és el principi d’una estratègia que ha de ser treballada, sostinguda i modificada en cas necessari.

TURISTES HIPERDIGITALITZATS

Xina és un mercat centrat en els dispositius mòbils, dominat per xarxes socials mòbils, com WeChat, així com pagaments mòbils. De la mateixa manera, els turistes xinesos són molt tecnològics. Comprendre el seu ús i preferències digitals és crucial per a identificar els canals adequats per a arribar a ells i proporcionar-los els serveis que desitgen.

L’ús d’Internet mòbil és extremadament alt. La penetració dels usuaris d’Internet mòbil pel que fa al total d’usuaris d’Internet va aconseguir el 97,5% en 2017. Els telèfons mòbils s’han convertit en el més utilitzat i sovint, l’únic dispositiu utilitzat per a accedir a Internet a Xina. Les seues xarxes socials, com WeChat i Weibo, estàn pensades per a dispositius mòbils. WeChat és el rei, amb mil milions d’usuaris actius mensuals a principis de 2018 i una gran integració en la vida de les persones. Té similituds amb Facebook i inclou el WeChat Pay, que és una billetera mòbil i una plataforma de pagament. Per la seua banda, Weibo va arribar a 376 milions d’usuaris actius mensuals a la fi de l’any passat. Lluny de WeChat, però encara així, es tracta de xifres inassolibles per a cap altre país.

El comerç mòbil és el mètode preferit de compra digital, especialment entre les generacions més joves. El 66% de totes les compres digitals a Xina es van realitzar en dispositius mòbils a partir de 2016. El gegant del comerç electrònic Alibaba domina aquest espai, i WeChat és un dels principals.

Un grupo de turistas chinos visita la Lonja de Valencia.

Un grup de turistes xinesos visita la Lonja de Valencia. Foto: Turiart.

Els xinesos paguen amb el mòbil, fins i tot en tendes físiques, i esperen un alt nivell de facilitat en tot tipus de transaccions. Per això, el mercat de pagaments mòbils de Xina està dominat per dos de les companyies tecnològiques més grans del país, Alibaba i Tencent, amb les seues respectives billeteres mòbils, Alipay i WeChat Pay. En conjunt, aquestes billeteres mòbils capturen al voltant del 90% de la quota total del mercat de pagaments mòbils. (54% Alipay i 37% WeChat Pay).

UnionPay és el proveïdor de targetes bancàries recolzat per l’estat, amb un 97% del mercat en 2017. Recentment va llançar el seu propi sistema de pagament mòbil en un intent de mantenir-se al dia amb aquesta tendència. És important que les marques de viatge i les destinacions mantinguen aquests comportaments de pagament en ment. És la millor forma de facilitar les transaccions en un mercat turístic d’alta despesa.

Els telèfons intel·ligents també s’han convertit en el dispositiu preferit per a investigar sobre viatges. En general, per a viatgers de totes les edats, però especialment per als més joves. El 25% dels consumidors xinesos reserven els seus viatges en dispositius mòbils, enfront del 6% de mitjana en països com Austràlia, Brasil, Xina, Alemanya, Índia i els EE. UU.

Quarta conclusió: Per a aspirar a atraure al turisme xinés cal donar-se d’alta en almenys dos d’estes tres plataformes: UnionPay, Alipay i WeChat. No fer-ho seria l’equivalent a prescindir de plataformes de pagament com Visa o Mastercard per a acollir als turistes europeus. Assegurar-se que la nostra pàgina web és responsive (adaptable a dispositius mòbils) és una obligació.

Conquistar el mercat xinés és un objectiu de futur però preparar-se per a açò és un repte de present, que ja estan assumint moltes empreses i destinacions.

Temas enlazados | |