MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

VALLTORTA, ART RUPESTRE: TURISME CULTURAL-NATURAL SOSTENIBLE

“Tothom desitja veure un Picasso o un Goya però pocs coneixen que ací, molt prop de casa, tenim els Picassos i Goyas de la Prehistòria”. Pilar Vidal, directora del Museu de la Valltorta, reconeix que encara queda camí per recórrer en la difusió i coneixement de l’Art Rupestre de la Comunitat Valenciana però des d’aquest museu de la Conselleria de Cultura volen demostrar que és un recurs de valor per a fomentar el turisme sostenible, aquell que cuida l’entorn, vertebra el territori i valora la història. Eixe afany ha fet que el Parc Cultural de la Valltorta, a Castelló, siga aquest any reconegut amb el Premi Turisme Comunitat Valenciana en turisme sostenible.

La Valltorta és un museu a l’aire lliure, un parc cultural amb 19 abrics on es pot contemplar art rupestre a través de 82 km. entre Tírig, Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Les Coves de Vinromà, Morella i Vilar de Canes.

UNA HISTÒRIA COMUNA

Aquest art és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, “els Goyas o els Picassos de la Prehistòria”, obres d’entre 5000 i 7000 anys d’antiguitat que conten històries de la nostra Història i que ara estan permetent, a més, construir una història comuna entre les diferents comarques. “No és fàcil que en el món rural s’entenga el treball conjunt entre pobles diferents, que el que beneficia a un també beneficia a l’altre, la generació d’aliances entre el sector públic i el privat, però hem avançat” ens compta Pilar. El seu desig és que l’art rupestre contribuïsca a la vertebració entre les diferents comarques que alberguen aquest patrimoni.

El primer pas l’han donat a les comarques de Castelló. El museu té la seua seu amb exposició permanent a Tírig i des d’allí organitzen visites guiades als diferents abrics de la Valltorta. “Hi havia molts pobles xicotets on els abrics no estaven oberts al públic, no tenien oficina de turisme o guies especialitzats” explica Pilar. Van decidir llavors establir acords amb aquests municipis de manera que el museu envia cada mes un guia per a realitzar una visita. Abasten 4 comarques: Els Ports, El Maestrat, La Tinença de Benifassà i La Plana Alta i cada cap de setmana del mes visiten una d’elles, a excepció d’agost que les visites guiades les realitzen entre setmana. Els ajuntaments i/o oficines de turisme de cada municipi, a més del museu, s’encarreguen de publicitar aquestes visites i gestionar les reserves.

D’aquesta manera, s’han fet visitables 12 punts: Cingle de Palanques (Palanques), abric del mes de Barberà de Sant Cristòfol (Forcall), La Covatina del Tossalet del mes de la Rambla (Vilafranca), abric del mes de la Rambla (Portell), Coves de la Saltadora (Les Coves de Vinromà), abric Centelles (Albocàsser), La Serradassa (Vistabella), la Cova Pere Tomàs (Atzeneta), La Cova dels Rossegadors o del Polvorí (la Pobla de Benifassà), abrigue d’en Melià (Serra d’en Galceran), abric del Castell (Vilafamés) i abric de la Joquera (Borriol).

Igualment, el museu ha començat a difondre també l’art rupestre visitable de les províncies de València i Alacant i aglutina en la seua pròpia web tots els jaciments i la informació sobre com visitar cadascun d’ells.

Fa ja 3 anys que van iniciar aquest treball d’aglutinar tot l’art rupestre visitable per a crear una oferta de qualitat, gestionada de manera sostenible i respectuosa. “És un recurs molt fràgil, molt exposat i no pot suportar una gran pressió turística. Organitzem grups de 50 persones per a traslladar-los però una vegada allí l’accés a l’abric està regulat i reduït a unes 15 persones cada vegada” explica la directora del Museu.

MÉS VISITANTS QUE ABANS DE LA PANDÈMIA

La Valltorta rep cada any uns 18.000 visitants, principalment turisme familiar i grups escolars. El turista de sol i platja encara no té una presència predominant encara que coneix cada vegada més aquest recurs com a oferta complementària. La sorpresa s’ha produït aquest estiu. A l’agost de 2021 el museu ha registrat més visites que el mateix mes de 2019, abans de la pandèmia. “En tindre grups reduïts no podíem atendre a tots els que venien, en 2019 van vindre 1549 visitants i aquest agost hem rebut 2200. Amb el Covid, els valencians s’han bolcat en els seus propis recursos i ho notem” afirma orgullosa Vidal.

Pilar ens conta que no tenen pressupost propi, depenen del finançament de conselleria, però no deixen de treballar per a atraure públic. Han renovat tota la web que és el seu principal canal d’informació; publiquen en castellà, valencià, francés i anglés; disposen de xarxes socials per a mantindre la fidelització dels quals ja els coneixen; i ara es plantegen assistir fins i tot a fires. “És una via incipient però sí que volem buscar fires especialitzades en art rupestre, turisme rural, rutes culturals… per a captar públic específic” apunta la directora.

El Museu de la Valltorta sap que el turisme sostenible és una gran eina per a donar valor a aquest important patrimoni artístic i continuen caminant per aquesta senda.