MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

8 MUNICIPIS, UNA DESTINACIÓ: TECNOLOGIA PER AL SERVICI TOURIST INFO

Les tecnologies han canviat la forma en la qual viatgem i en la qual ens informem dels llocs que volem descobrir, i no hi ha dubte que, els nous avanços prometen fer que l’experiència siga encara més emocionant i interactiva.

Ja ens va advertir Steve Jobs, fundador d’Apple, que “la tecnologia no és res. L’important és tindre fe en les persones, que són bàsicament bones i intel·ligents, i si els dónes eines, faran coses meravelloses amb elles”. Com ara el nou projecte basat en elements innovadors i en sistemes tecnològics dirigits al visitant de la Canal de Navarrés, que ha impulsat la Mancomunitat de la pròpia zona, i que els ha portat a les oficines Tourist Info d’Anna i Quesa a obtindre el Premi a la Innovació de la Xarxa Tourist Info 2020.

Un projecte que gràcies a aquestes “bones mans” ha permés posicionar a la Mancomunitat de La Canal de Navarrés com la primera entitat supramunicipal a aconseguir el màxim nivell de desenvolupament de les destinacions de la xarxa DTI (Destinacions Turístiques Intel·ligents) a nivell nacional.
Nacho Vila, técnico Tourist Info La Canal de Navarrés
“Ens vam proposar el repte de la implantació de sistemes intel·ligents que ens ajuden a aconseguir un model turístic sostenible en un territori, en el qual els seus recursos naturals adquireixen especial rellevància”; ens explica Nacho Vila, el tècnic de turisme de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés. La diversitat i atractiu del gran nombre de recursos turístics repartits en un ampli territori, amb una extensió total pròxima als 710 quilòmetres quadrats i una baixa densitat de població, 11.000 habitants en el conjunt dels huit municipis, la converteixen en un lloc molt demandat en temps on l’usuari cerca poques aglomeracions i poder gaudir d’un entorn de turisme d’interior amb garanties i per què no, adaptat a l’última en noves tecnologies.

SENYALITZACIÓ TURÍSTICA INTEL·LIGENT, FINS I TOT SENSE COBERTURA

Tant és així, que la Mancomunitat de la Canal de Navarrés ha llançat la plataforma https://inventrip.com/ en la qual es poden trobar les huit destinacions que conformen la Mancomunitat: Estubeny, Anna, Chella, Bolbaite, Navarrés, Quesa, Bicorp i Millares. La descàrrega gratuïta de l’APP Inventrip permet connectar els senyals intel·ligents situats en els llocs d’interés (balises electròniques o “beacons”) amb els dispositius mòbils en un radi de 40 metres de distància de manera que els usuaris reben en el seu telèfon la informació turística oficial, actualitzada regularment per les pròpies oficines Tourist Info però també avisos de seguretat, limitació d’aforament, horaris, etc.
Señalización Inteligente en La Canal de Navarrés
“Aquest sistema ens permet abastar el servei d’informació turística d’un territori extens i amb pocs recursos de personal”, afirmen des del departament de Turisme de la Mancomunitat.

Fins i tot per als espais naturals de major amplitud, localitzats fora dels nuclis urbans s’utilitza la geobaliza, un sistema que detecta els dispositius en una àrea establida mitjançant ubicació GPS i envia la notificació fins i tot en zones sense cobertura mòbil.

A més de l’APP i els senyals intel·ligents o geobaliza, se li ofereix la possibilitat a l’usuari d’accés a la informació directament des de la web https://inventrip.com/lacanaldenavarres/, on un mapa interactiu geolocaliza tots els recursos i serveis amb les dades d’interés.

Un ampli ventall d’opcions per a no perdre’t detall durant la teua visita a la comarca. I tot això, a l’abast de la teua mà de manera ràpida, fàcil i atractiva.

TOURIST INFO 24 HORES

“Una de les curiositats de la visita a La Canal de Navarrés és que tenen una oficina de turisme oberta les 24 hores del dia. La cosa té truc, ja que es tracta d’una pantalla tàctil emplaçada en el cèntric carrer de l’Església, 2. D’una forma molt senzilla i amena tens accés a rutes, plans, allotjaments, restaurants i tot el que necessites saber per a la teua escapada per aquesta zona de l’interior de València”. Així ho explica Pau García, autor del Pachinko, un dels blogs de viatges més influents en llengua hispana, i que en una de les seues recents entrades ens parla dels millors plans per a fer a la Canal de Navarrés amb xiquets, basant-se en la seua experiència personal.
Escaparate turístico interactivo en La Canal de Navarrés
I és que la Canal de Navarrés tenia clar que un dels seus objectius era posicionar aquesta destinació a un nou grup de viatgers que busca trobar un servei ampli, senzill i eficaç, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Per això, van apostar per la tecnologia de la plataforma INFOTOURIST de l’empresa INSYDE per a col·locar tres pantalles tàctils en les poblacions de Chella, Bolbaite i Navarrés, un aparador interactiu situat en la façana exterior d’edificis municipals, centre cívic, centre cultural i ajuntament, respectivament.

Aquest servei és gestionat des de les oficines Tourist Info d’Anna i Quesa, compta amb mapa interactiu, punts d’interés, agenda d’esdeveniments, enllaç als portals turístics i la possibilitat de l’enviament de llistats, guies i fullets. Tot això, amb l’objectiu d’utilitzar la tecnologia al servei del turisme per a afavorir l’experiència del visitant.

RECONVERTIR EL MODEL TURÍSTIC A UN INTEL·LIGENT I SOSTENIBLE

EL REPTE DE LA DIVERSITAT DE LES DADES

El consens dels 8 ajuntaments de la Canal de Navarrés per dissenyar i planificar junts el turisme de la comarca va ser l’origen de tot aquest projecte. A partir d’ací, la necessitat de millorar la informació sobre l’activitat turística, d’obtindre dades, els va fer apostar per un model de Destinació Turística Intel·ligent.
La Canal de Navarrés Destino Turístico Inteligente
Entre els anys 2017-2018 van elaborar el pla estratègic turístic que va abordar totes les fases des del diagnòstic fins al disseny de les actuacions a través de processos participatius amb tots els agents del territori. La tecnologia va vindre després. “Posteriorment i davant la necessitat d’ordenar l’activitat turística i la gestió de la informació apostem per les noves tecnologies”, postil·la Nacho Vila.

Quant a l’ordenació, aquest control permet “prendre mesures efectives per a aconseguir que, com reclama Nacions Unides, les activitats turístiques s’organitzen i gestionen d’una forma respectuosa amb les característiques del territori de manera que es protegisca el patrimoni natural, cultural i social”, explica Nacho.

Sobre la gestió de la informació, “el nostre major assoliment és l’homogeneïtzació i la normalització de la informació que rep el turista i que de manera interna ens permet ser més competitius”, afirma orgullós Vila. D’una banda “els usuaris obtenen la informació de forma simplificada, útil i fiable a través dels diferents canals de la marca La Canal Territori Turístic.” D’altra banda, a nivell intern, la normalització de la informació permet treballar millor en equip i reduir la càrrega de tasques. De fet, en contractar la plataforma Inventrip es va connectar de manera automàtica amb el portal turístic de La Canal de Navarrés amb la finalitat que la informació que s’actualitza en la plataforma es publique igual en el portal en l’apartat corresponent. Aquesta sincronització va obtindre el premi a la millor iniciativa que garanteix la interoperabilitat entre plataformes, sistemes i dispositius, un guardó atorgat en el Congrés Digital Tourist 2020, organitzat per AEMETIC (patronal de la indústria tecnològica d’Espanya).

Plataforma Inventrip en La Canal de Navarrés

EL REPTE DE LA COOPERACIÓ I IMPLICACIÓ PÚBLICA I PRIVADA

L’equip de les dues oficines Tourist Info de Quesa i Anna està format per només 4 persones, entre tècnics i informadors, però gràcies a la cooperació municipal i la sintonia entre els 8 municipis de la mancomunitat, compten amb el suport dels tècnics de desenvolupament local, regidors, alcaldes, personal d’administració o altres perfils de cada Ajuntament, així com la implicació de l’hostaleria i serveis turístics de La Canal de Navarrés. “Cal ressaltar que som municipis xicotets on la implicació personal és fonamental davant la falta de recursos”, reconeix el tècnic de la Mancomunitat.

A més, “la innovació i la tecnologia suposen un cost elevat per a les destinacions turístiques xicotetes”, confessa Nacho Vila. Per posar algun exemple, la instal·lació i subministrament de sistemes intel·ligents “beacons” a la comarca es va contractar per 24.000 euros més IVA; la instal·lació dels 3 aparadors interactius que ofereixen informació turística 24 hores va costar 2.600 euros, més IVA. Vila reconeix que sense el suport de Turisme Comunitat Valenciana i del Patronat de Turisme de València no hagueren pogut implantar aquestes tecnologies.

Afig que “el nostre repte és aconseguir ser sostenibles amb la implicació del sector privat en la col·laboració, en el manteniment i la millora contínua”. Una implicació que resulta difícil d’aconseguir, segons confirmen des de la Mancomunitat, però “la constància i la perseverança en la consecució dels nostres objectius, fa que cada dia siga un repte i ens ajuda en la nostra millora contínua”.

Sens dubte, una lliçó infatigable de remar junts per a utilitzar la tecnologia per a afavorir l’experiència de tot aquell que tinga la sort de visitar, descobrir i gaudir d’aquesta destinació intel·ligent de la Canal de Navarrés.