MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

SICTED: LA QUALITAT TURÍSTICA NO ÉS CARA

Alcoi és la millor destinació turística SICTED d’Espanya, un reconeixement que ha rebut precisament en el pitjor any de la història del turisme, el 2020. Però què significa això? Què suposa treballar segons el Sistema Integral de Qualitat Turística en Destí? Poden seguir aquesta metodologia tots els municipis, tot tipus d’empreses? Parlem amb gestores de destí i empresàries sobre els pros i els contres d’adherir-se a aquest sistema, sobre quant els costa la qualitat, és cara, és un esforç, compensa?

“Ara, la qualitat és més important encara si cap que abans de la pandèmia” ens diu Lucia Capo, directora de Sercotel Alcoi, “el segells de qualitat transmeten confiança, suposen que tens tots els procediments controlats.” Eixa seguretat, diu Lucía, sí que és reconeguda pel client quan veu el distintiu. Però “què entén per qualitat el client? Que no falla res, que el servei és excel·lent i el seu preu adequat, etc però no és conscient de tots els procediments i la documentació, de tot el treball que hi ha darrere” opina Paola Pons, tècnica de turisme de l’Ajuntament d’Alcoi. Ara bé, segons Pons, “adherint-te al Sicted potser no aconsegueixes més clients però sí que treballaràs millor”.

COM ES TREBALLA AMB SICTED

Si ets gestor d’un destí i et planteges començar a treballar segons aquesta metodologia de la Secretària d’Estat de Turisme, has de tindre en compte que, a diferència dels sistemes de qualitat tradicionals com la Q de qualitat que se centren en la millora d’un recurs turístic o organització específica, en aquest cas hauràs de treballar i implicar en aquest sistema de treball als agents vinculats al cicle del viatger que tria el teu destí, siguen públics o privats, siguen d’un sector o d’un altre.

Aquest sistema obliga a crear una taula de qualitat públic-privada i grups de millora on plantejar objectius, detectar mancances, proposar i executar solucions i avaluar els seus resultats. Tot això seguint un procediment d’organització i documentació.

“Una vegada adherit al Sicted, el primer any és el més intens ja que han d’assistir a 25 hores de formació, han de participar en els grups de millora, reben assistència tècnica individualitzada i han de superar una avaluació. Si compleixen amb els requisits, aleshores reben un distintiu, el del Compromís Qualitat Turística” explica Eva Beltrán, tècnica de qualitat i coordinadora del SICTED en Turisme Comunitat Valenciana, “els següents anys han d’assistir a dues hores de formació, continuar participant en els grups i superar l’avaluació”.

QUI POT TREBALLAR AMB SICTED

Al Sicted es poden adherir tant destinacions com serveis públics, empreses i autònoms de fins a 36 subsectors diferents. “Participa el taxi que recull al turista de l’aeroport, l’hotel que l’allotja, el restaurant que l’alimenta, la Tourist Info que l’informa, el policia que li orienta, el guia que li ensenya, les platges que gaudeix, museus que visita, etc” explica la tècnica de qualitat de Turisme Comunitat Valenciana.

Ara bé, Eva adverteix que no tots els destins poden considerar-se turístics segons aquesta metodologia. Han de disposar de:

-Una àmplia oferta bàsica (especialment alojativa) i complementària.

-Diversos recursos turístics (platges, espais naturals, patrimoni cultural etc.)

-Una marca turística posicionada en els mercats.

-Un equip tècnic, de contractació fixa, que coordine i gestione el projecte

QUANT COSTA TREBALLAR AMB SICTED

“La implantació d’un sistema de qualitat és un treball extra, no sols has de fer el treball sinó que has de deixar una petjada de tot el que fas, tot ha d’estar documentat. És molt difícil, a més, coordinar a les empreses, tenen horaris complicats i enguany, especialment, ha sigut dur pels tancaments i ERTES que han hagut d’afrontar” comenta Paola, qui, malgrat tot, es mostra orgullosa del reconeixement a la manera de treballar la gestió turística a Alcoi amb el premi Millor Destí Sicted de tota Espanya precisament en 2020. Considera que és un gran posicionament en el sector professional turístic per a un municipi que compta únicament amb un tècnic i dos informadors i un pressupost anual de 160.000 euros.

Sense cost econòmic

I és que Sicted implica inversió de temps però no suposa cost econòmic. De fet “en la Comunitat Valenciana és relativament econòmic perquè l’assistència tècnica externa la realitzen les Cambres de Comerç i és gratuïta gràcies al conveni de Turisme Comunitat Valenciana i el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana” explica Eva Beltrán, qui sí que veu més dificultat a l’hora de treballar el concepte integral. “Més que treballar a obtindre més i més empreses distingides en Sicted, s’han de centrar els esforços a treballar en els grups de millora i taules de turisme. La cogovernança ha vingut per a quedar-se i és necessari aprendre a aplicar-la” adverteix Eva.

EN QUÈ EM BENEFICIA TREBALLAR AMB SICTED

Más coordinació i més informació: Millor gestió

“Recorde una destinació amb un territori dividit entre interior i costa i els empresaris d’una zona i l’altra no havien arribat a entendre’s mai, la qual cosa els impedia emprendre projectes conjunts. Gràcies al SICTED aquestes diferències s’han suavitzat i actualment s’han creat sinergies entre tots dos col·lectius, permetent treballar a tot el sector en un únic projecte en pro del destí” conta Eva Beltrán. “En un altre destí, les enquestes al visitant van detectar que no es corresponia l’horari de major afluència de visitants amb el d’obertura comercial i es va resoldre això en un dels grups de millora” afig Eva.

“És un treball extra que al final val la pena perquè t’aporta dades amb els quals prendre millor les decisions de gestió en el destí” assegura Paola.

Més opcions en projectes i ajudes públiques

Eva afig a més que treballar amb Sicted permet a les empreses optar a les ajudes directes de Turisme CV i als destins els facilita el camí per a aconseguir la declaració com a Municipi Turístic segons el nou estatut.

Paola també subratlla el valor d’un destí Sicted per a posicionar-se a l’hora d’optar a ajudes públiques o projectes pilot ja siguen de Turisme Comunitat Valenciana, estatals o europeus.

Màrqueting i valor diferencial per al turisme post COVID19

“Tindre un segell distintiu crida l’atenció dels clients i és més important encara si cap que abans de la pandèmia. De fet, ens acreditarem a més en el Sicted Covid19 per a obrir al juliol de 2020, després de la quarantena” diu la directora de Sercotel Alcoi, Lucia Capo.

Però també empreses xicotetes com ara Apartaments Nicaragua (a Benidorm i Alacant) han tret partit de treballar amb aquesta metodologia. Mercé conta orgullosa que Apartaments Nicaragua pertany a Sicted des de fa 6 anys i que en 2020 la implicació en la qualitat ha sigut fonamental precisament per la COVID19. A més d’invertir en energies renovables (totes les seues llums exteriors són solars i led en interiors), van fer les adaptacions necessàries per a aconseguir el segell Covid19 de Sicted i el de Visit Benidorm i Hosbec i van desenvolupar una app específica per al check-in en línia informant els clients de tots els protocols. De fet, Apartaments Nicaragua ha aconseguit ser segon finalista en la categoria de projectes de millora en els Premis Sicted 2020.

La pandèmia ha reforçat el reconeixement dels distintius de qualitat per part dels clients que, ara més que mai, busquen seguretat. Encara així, destins i empreses amb la col·laboració de Turisme CV i la Secretària d’Estat es beneficien també de les campanyes publicitàries que promocionen el treball amb aquesta metodologia, com la que s’ha llançat recentment.

Igualment, els destins Sicted compten amb un espai propi en el portal turístic de la Comunitat Valenciana identificat com a “destins de qualitat”.

Optimització de recursos

És cert que treballar amb un sistema de qualitat suposa un treball afegit a les tasques diàries però Mercé es mostra convençuda que Sicted suposa optimitzar els recursos. “Nosaltres ho tenim tot informatitzat i, per exemple, si hi ha un trencament, la dona de la neteja ho ha de documentar en un comunicat. Sense aquesta metodologia faríem el mateix però de forma més desordenada i menys efectiva” assegura la gerent d’Apartaments Nicaragua, empresa que formen ella i el seu pare. “Som 2 treballadors i en temporada alta 3” explica entre rialles, “les empreses grans tenen directors de tot i per a nosaltres, que no tenim directors de res, que algú et done una línia a seguir és important” comenta.

Lucia Capo reconeix que en el seu cas l’esforç no és tan gran perquè, “Sercotel Alcoi pertany a una cadena hotelera i ja seguíem uns procediments de qualitat però el recomane sens dubte a qualsevol empresa perquè el client el reconeixerà”.

T’interessa unir-te a Sicted?

Contacta amb qualitur_turisme@gva.es

Actualment en la Comunitat Valenciana hi ha 32 destins adherits al Sicted i 1796 serveis turístics participant. 1008 ja han aconseguit el seu distintiu Compromís de Qualitat Turística, són més del 17% del total d’Espanya. Som la segona autonomia després d’Andalusia.

En 2020 a més 89 serveis turístics s’han acreditat amb el distintiu Sicted Covid. 12 de les empreses amb aquest segell són d’Alcoi.

Temas enlazados | |||