MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME XINÉS POST COVID19: VIATGES INDIVIDUALS I PERSONALITZATS

Analitzem un dels mercats turístics més dinàmic i vulnerable per l’actual crisi sanitària: el mercat xinés. Parlem amb experts en la matèria que ens avancen quines previsions i quin lloc ocuparà Espanya i la Comunitat Valenciana després de la pandèmia. Detallem quines seran les seues preferències a l’hora de tornar a viatjar fora de les seues fronteres i aprofundim en les motivacions i tendències que es mantindran en els seus viatges internacionals.

El turisme xinés és un mercat que ens brinda múltiples opcions i la Comunitat Valenciana, se situarà com a important beneficiària de l’anomenat turisme de venjança, que persegueix rescabalar-se de la complicada etapa de pandèmia sanitària que estem vivint.

T’interessa aquest mercat? Et convidem a conéixer-lo un poc millor i et mostrarem cóm ha canviat després de la pandèmia.
turista china en Calpe. Comunitat Valenciana

PRINCIPALS TIPS A TINDRE EN COMPTE:

  • Encara que els viatges en grup continuen existint, el mercat xinés s’ha tornat molt més sofisticat en els últims anys. La pandèmia ha accelerat el creixement dels viatges en grups xicotets i personalitzats, com ha ocorregut en els viatges nacionals tot el 2020.
  • El tracte al turista xinés, és a dir, l’amabilitat i hospitalitat cap a aquest mercat, és el factor més decisiu a l’hora de viatjar de nou fora de la Xina, fins i tot més rellevant que l’eliminació de quarantenes o el programa de vacunació.
  • Les activitats que vol realitzar el turista xinés en el seu pròxim viatge internacional seran preferentment, la gastronomia local i realitzar activitats a l’aire lliure, com a senderisme en la naturalesa.
  • Buscaran viatges contactless, viatges personalitzats i familiars. La desconnexió serà el principal motiu de viatge i la clau en l’elecció de la destinació.
  • Una política de cancel·lació flexible també serà fonamental, igual que la garantia d’un turisme segur i responsable enfront de la Covid-19.

turistas chinos en visita cultural por la Comunitat Valenciana

OPTIMISME EN LA REOBERTURA DEL MERCAT: QUAN COMENÇARAN A VIATJAR?

Fins a la irrupció de la pandèmia, la Xina representava el major mercat en volum d’emissió de turistes internacionals. Des del primer quadrimestre de 2020, el turisme internacional s’ha desplomat. No obstant això, tot sembla indicar que aquesta situació canvie en el 2021.
Els motius que ens condueixen a aquest optimisme són quatre:

  1. El passaport sanitari digital xinés posat en marxa des del passat 9 de març.
  2. El programa de vacunació del país, que s’està accelerant al març i abril.
  3. Les mesures per a la recuperació del sector, com la Travel Pass proposada per IATA.
  4. I l’ànim i les ganes de viatjar que té la població xinesa.

Factors que se situen en la punta de llança del ressorgir d’aquest mercat. Pel que enguany serà decisiu per a revertir l’escenari catastròfic que ha originat la Covid-19.

La pregunta ja no és “si” els turistes xinesos viatjaran de nou, sinó “quan” començaran a fer-ho.

turistas chinos en Peñíscola. Comunitat Valenciana

POSICIÓ D’ESPANYA I LA COMUNITAT VALENCIANA EN EL MERCAT XINÉS

Segons les dades publicades per la European Travel Commission, fins al tercer quadrimestre de l’any 2019, Espanya era la segona destinació europea amb major ràtio de creixement d’arribades de turistes xinesos. En concret, aquest creixement va ser d’un 15% respecte a 2018. No obstant això, la dada més interessant és la de l’increment del 25% de l’estada mitjana del turista xinés a Espanya, la qual cosa demostra l’interés del turista xinés no sols per visitar Espanya, sinó de descobrir-la millor.

La Comunitat Valenciana tradicionalment ha format part de la ruta triada per la majoria dels turistes asiàtics quan viatgen a Espanya, sent fins a 2019 la quarta comunitat autònoma per nombre de visitants xinesos. Turisme Comunitat Valenciana treballa, de fet, una estratègia de màrqueting per a aquest mercat amb un portal turístic específic:

www.travelregionofvalencia.cn

Web Comunitat Valenciana en chino
La consellera de l’Oficina Espanyola de Turisme de Cantó (a la Xina), Ana María Lafuente, apunta que “s’espera que, en el context de la reobertura del mercat, es recuperarà eixa posició i treballarem perquè continue incrementant-se la xifra de visitants xinesos a la Comunitat Valenciana”.

“Per part nostra, hem de continuar estudiant el comportament del viatger oriental, estar en els llocs on s’inspira, i cuidar del sector. En definitiva, estar el més preparats possible per a la reobertura del sempre dinàmic i canviant gegant asiàtic”, afirma Lafuente.

Per a la responsable de l’OET de Cantó “en la Comunitat Valenciana operen a més molts elements de connexió cultural que d’alguna manera expliquen la bona entesa entre tots dos pobles”.

Lafuente ens explica així, les innombrables connexions de la Comunitat amb el mercat xinés, com la pólvora, la cultura dels focs artificials, el cultiu de cítrics, la indústria de la seda valenciana, o el mantó de Manila cantonés. Fins i tot, assenyala que “és inevitable recordar l’Albufera, en veure les extensions dels camps d’arròs del Sud de la Xina”.
Web de la Comunitat Valenciana para el mercado chino

PREVISIONS: EUROPA AL CAPDAVANT DE LA RECUPERACIÓ DEL TURISME EMISSOR XINÉS

El director de desenvolupament de negoci per a Espanya i Llatinoamèrica de Dragon Trail, José Sánchez, apunta que “per a poder fer previsions, hem d’esperar primer al fet que la Xina alce les restriccions al turisme internacional i a la quarantena estricta requerida als ciutadans que tornen al país des de l’estranger”. Encara que Sánchez reconeix que no és clar quan arribarà aquest moment, afirma que “el recent anunci del passaport sanitari digital que implementarà la Xina per als seus ciutadans és un senyal molt positiu i una raó més per a confiar en la recuperació d’aquest mercat”.

Per a ell “durant tota la pandèmia Europa continua sent la segona destinació preferida per aquest mercat, només seguida d’Àsia”. Ens explica que s’espera que la recuperació del turisme emissor xinés ocórrega abans a Europa que als Estats Units o altres destinacions llunyanes com Austràlia o Sud-amèrica.
I Espanya se situa entre les destinacions preferides pel turista xinés. En això coincideixen recents estudis com el de “Posicionament d’Espanya com a destinació turística” de l’Observatori Imatge d’Espanya del Real Institut Elcano, realitzat conjuntament amb Turespanya, així com un recent estudi sobre interaccions en xarxes socials xineses que s’està realitzant en l’Oficina Espanyola de Turisme en Cantó.

EL TURISTA ORIENTAL: CAUT A l’HORA DE REPRENDRE ELS VIATGES

Dragon Trail és una companyia de màrqueting digital i solucions tecnològiques per al turisme especialitzada en el mercat xinés. Recentment, al març de 2021 ha realitzat un estudi de mercat que demostra que el turista xinés presta molta atenció a les mesures que s’estan prenent en els diferents països per a controlar la pandèmia, per la qual cosa seran summament cauts a l’hora de triar la destinació del seu pròxim viatge internacional.

Una de les preguntes realitzades en aquest estudi de mercat va ser precisament sobre la percepció d’Espanya com a destinació segura. Un 38% consideren que Espanya és segura, un 40% no ho veuen així i un 22% no ho saben. Per tant, les destinacions han de continuar treballant en l’adopció de mesures que asseguren la confiança del turista a visitar Espanya.

Un 38% dels turistes xinesos consideren que Espanya és un país segur però un 40% no ho veuen així i un 22% no ho saben.

Turista china visita olivos en la Comunitat Valenciana 1500x430
Per la seua part, les responsables de les Oficines Espanyoles de Turisme a la Xina assenyalen que és previsible que el ciutadà xinés siga caut a l’hora de reprendre els viatges. La gestió del virus a la Xina ha sigut més estricta que a Europa. la Xina segueix una política de contagis zero, identificant i aïllant tots els casos positius, i aplica un estricte control a les entrades que inclou quarantenes, proves PCR i d’antígens en origen, importants retallades dels vols internacionals i una restrictiva política de visats.

Per això, les OETs apunten que és d’esperar que per a quan el govern xinés done la seua autorització als viatges turístics internacionals la pandèmia estiga controlada a nivell mundial i que el turista xinés confie en el criteri del seu govern. El reconeixement mutu de les vacunes entre la UE i la Xina serà crucial per a la reactivació dels viatges de negocis, que seran el pas previ als viatges de plaer. La notícia positiva és que el desig de viatjar segueix i l’economia xinesa ha registrat un creixement del PIB del 2,3% en 2020.

TENDÈNCIES DEL TURISME INTERIOR XINÉS QUE ES MANTINDRAN EN ELS VIATGES INTERNACIONALS

En la segona meitat de l’any 2020 es va registrar una espectacular recuperació dels viatges dins de la Xina. En les vacances d’octubre de 2020, el turisme nacional va registrar una recuperació del 80% respecte a l’any anterior. Encara que no totes les tendències observades en el turisme interior xinés durant aquest any es poden extrapolar a mercats llunyans, sí que hi ha elements que és probable que es traslladen als viatges a Espanya i a la Comunitat Valenciana.

La consellera de la OET de Pequín, María Llinares, ens avança alguns d’ells, com “l’auge de la digitalització i els viatges contactless, els viatges personalitzats i familiars, i la cerca de desconnexió per davant de les visites turístiques com a principal motiu de viatge. Una política de cancel·lació flexible també serà fonamental. S’observa també un creixent interés per explorar noves destinacions”.

Segons dades que treballen les OETs de la Xina cada vegada tindrem més turistes independents, amb un major coneixement del nostre país, i que voldran tornar a visitar-nos. Des d’allí, ens informen que “un dels atributs d’Espanya com a destinació turística a la Xina és la nostra hospitalitat i amabilitat”. Així, ens han relatat que “a l’inici de la pandèmia, quan es van registrar en alguns països incidents xenòfobs contra alguns ciutadans xinesos, el diari hongkonés South la Xina Morning Post va lloar decididament el bon acolliment de la comunitat xinesa resident a Espanya, i va destacar l’actitud amable i solidària dels espanyols”.

“Eixe atribut, i altres, com la nostra celebració de la vida, el nostre patrimoni històric, la nostra gastronomia, són els que ens defineixen i cal mantindre vius com a posicionament de marca fins que òbriga aqueix mercat”, aconsella María Llinares, responsable de la OET de Pequín.
turista chino con fallera en Cullera. Comunitat Valenciana

PREFERÈNCIES EN EL SEU PRÒXIM VIATGE INTERNACIONAL: GASTRONOMIA I NATURALESA

“En els últims anys s’ha observat en el turista xinés una clara tendència a visitar llocs més desconeguts i de naturalesa, així com la d’allotjar-se en resorts i hotels de categoria alta. Les destinacions de naturalesa i les activitats a l’aire lliure ja eren tendència entre el turisme xinés a Europa abans de la pandèmia i creiem que s’accentuarà en el futur”, ens confirma el responsable de Dragon Trail.

No obstant això, el recent estudi de mercat d’aquesta companyia, al qual hem fet referència anteriorment, reflecteix també que el turisme xinés continua mostrant interés per les activitats tradicionalment populars entre aquest mercat.

A la pregunta sobre les activitats que volen realitzar en el seu pròxim viatge internacional, la preferida va ser la gastronomia local (92%), seguida d’atraccions turístiques com a monuments i museus (68%) i activitats com a senderisme en la naturalesa (51%).

A més, el tracte al turista xinés, és a dir, l’amabilitat cap a aquest mercat, és el factor més decisiu a l’hora de viatjar de nou fora de la Xina, fins i tot més rellevant que l’eliminació de quarantenes (56%) o el programa de vacunació (43%).

La Comunitat Valenciana pot oferir unes de les millors experiències a nivell mundial a aquestes preferències del turisme xinés, per la qual cosa és imprescindible donar a conéixer en aquest mercat els nostres atributs i la nostra millor oferta turística.

Temas enlazados | ||