MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA MÚSICA PER A GESTIONAR TURISME

Té la Comunitat Valenciana recursos per a ser destinació musical internacional? Pot la música generar turisme sostenible i desenvolupament econòmic i territorial? Aquestes van ser algunes de les preguntes sobre les quals es va debatre en les jornades de Turisme i Indústria Musical celebrades a l’octubre a València per Turisme Comunitat Valenciana i l’Associació de Promotors de la Comunitat, que van reunir gestors turístics, promotors musicals i experts en màrqueting durant dos dies. Unes jornades que tindran la seua continuació el 8 de novembre en el marc de la setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend a Castelló.

Té la Comunitat Valenciana recursos per a ser destinació musical internacional?

“Ningú en el sud d’Europa s’està posicionant com a ciutat o destinació musical”, ho deia Azucena Micó, de Sound Diplomacy. En la seua opinió, la Comunitat Valenciana té una gran oportunitat en aquest sentit perquè té patrimoni musical, festivals amb recorregut, fenòmens amb històries que contar com el de la “Ruta del Bacalao”. Són atributs que poden originar recursos turístics importants, deia. Per a Azucena, no sols entrar en els circuits de concerts de grans artistes musicals suposa generar turisme musical, també és important posar en valor els recursos locals, per exemple, oferint tours per les sales de concerts de la ciutat als turistes que ens visiten, guies d’àudio per a visitar musicalment la destinació, etc. Es preguntava per exemple per què en la publicitat audiovisual de les destinacions s’utilitza habitualment música de llibreria i no música composta per artistes locals. En aquest sentit va oferir com a exemple el cas de #SoundslikeLondon, que va unir sota un mateix segell les activitats musicals de la ciutat i va generar accions publicitàries, de formació i networking al voltant de la música.

Ara bé, és fonamental la col·laboració públic-privada. El responsable de Liverpool, Ciutat de la música per la UNESCO, Kevin McManus, reconeixia que la ciutat parteix d’un patrimoni valuós gràcies a la indústria generada al voltant dels Beatles però també per la quantitat de locals musicals independents i el suport als joves músics. Ara bé, va destacar la força com a lobby del “City Region Music Board”, que integra representants polítics al costat de representants de la música, de l’educació, promotors, locals i mitjans de comunicació. Va parlar de la importància de crear un ecosistema musical saludable connectant educació i indústria musical, creant oportunitats per als joves músics i atraient inversió en aquest sector.

En la Comunitat Valenciana, Turisme CV treballa en aquest sentit des de la creació de les marques #MediterranewMusix i #MediterranewFest. Les marques persegueixen la creació i foment d’iniciatives musicals de qualitat i atracció turística. “En els dos anys i mig de treball en aquest producte, més de 80 esdeveniments musicals s’han acostat per a preguntar què podem fer per ells però únicament la meitat d’ells han quedat adherits a les nostres marques posat que els requisits de qualitat i impacte turístic són exigents i imprescindibles”, va explicar Daniel Arnal, tècnic responsable de Turisme musical. Turisme Comunitat Valenciana ajuda als festivals i esdeveniments adherits amb ajudes específiques, formació, esdeveniments de networking i promoció a través de fires especialitzades com Bime Pro a Bilbao, Amsterdam Dance Event, Fitur Festivals, Trovam Castelló o Monkey Week a Sevilla i altres fires generalistes.

A més dels esdeveniments i festivals, Arnal també va mostrar la disposició de Turisme CV per a col·laborar amb les sales permanents de concerts i impulsar també la seua promoció turística.

LA MÚSICA COM A VALOR PER AL TURISME SOSTENIBLE

La música posa al mateix nivell a un turista que a un ciutadà local. Uneix les dues personalitats a través de la seua passió per eixe art o artista. És cultura i llengua universal i eixos atributs són un potencial enorme per al turisme i els seus principals reptes en l’actualitat: la sostenibilitat, la conciliació i la massificació. Aquesta va ser una altra de les reflexions que es van escoltar en les jornades.Azucena Micó apuntava a més la utilitat de la música per a impulsar la diversificació turística territorial i temporal. En la seua opinió, un festival és un servei que es posa a la disposició de les persones, siguen residents o visitants, i es pot realitzar en zones totalment allunyades del centre o de les àrees de la ciutat més saturades turísticament.
Segons Micó, la música i el seu valor econòmic, social i cultural poden ser element central d’estratègies de gestió de destinacions per a aconseguir determinats objectius. Un pot ser atraure visitants, turisme, però també s’aplica per a la gestió de la població local, com va fer Sound Diplomacy amb la ciutat de Brisbane que necessitava evitar que la població jove abandonara el municipi. “L’estratègia musical és sempre transversal”, assegurava Azucena, “involucrem a la indústria musical però també a empreses tecnològiques, constructores i àrees públiques diverses com a educació, salut, seguretat…”


Des de NBTC Holland Màrqueting, Jeanette Varela, assegurava que el turisme ja ha passat de ser un objectiu en si mateix a un mitjà per a un fi, per a generar benefici social en les destinacions, per als seus habitants, no sols per al sector turístic. En aquest sentit, les estratègies turístiques ja no busquen només promoció, sinó desenvolupament i gestió de les destinacions. En aquest sentit, Varela va descriure l’última acció que han desenvolupat a Holanda utilitzant la música amb l’objectiu d’animar al turista a visitar el país més enllà d’Amsterdam, ciutat que pateix els efectes de la massificació turística. Segons Jeanette, en 2030 es calcula que rebran 60 milions de turistes i eixa previsió els ha fet començar ja a treballar en la diversificació i la captació d’un perfil de visitant diferent: l’explorador independent, amb alt nivell cultural i interés en la música, que no vol ser turista sinó part de la població.

En tot cas, el treball en aliances i la col·laboració del sector públic i també les diferents àrees turístiques és clau, segons les dues expertes. “Si vens al turista una destinació musical però no disposes d’indústria local, el viatge es limitarà a una nit puntual”, afegia Azucena Micó, de Sound Diplomacy. Igualment, Jeannette Varela, concloïa “si et vens com a ciutat de la música, és important que aquest valor es veja en totes les àrees: no sols en l’esdeveniment musical, també als hotels o l’hostaleria”.

Què aporten els festivals a les destinacions turístiques?

Alguns dels principals festivals i esdeveniments musicals de la Comunitat Valenciana van estar presents en les jornades al costat de representants de festivals d’altres punts tant nacionals com internacionals. Van coincidir que el turisme actual no busca tant una destinació concreta sinó viure una experiència i en aquest sentit els esdeveniments musicals suposen una gran oportunitat posat que aporten un factor emocional difícil d’oblidar. “Si visites les Coves de Sant Josep en la Vall d’Uixò t’enamores, però si les veus amb un concert aprofitant l’excel·lent acústica natural de l’espai, t’enamores per a tota la vida” deia Raúl Rubio, director de “Singing in the cave”.

Aquest component d’unió o vincle ho posava també de manifest Carolina Rodríguez, directora de Low Festival a Benidorm. “La majoria del nostre públic porta 9 edicions venint, generem una gran fidelització”. Però també remarcava el valor de la música en una estratègia de reposicionament de destinació, de mostrar un Benidorm atractiu per al turisme nacional per la seua oferta cultural.

Claudio Giust, director de comunicació del festival Rototom de Benicássim, posava de manifest el gran impacte turístic del festival que congrega persones de més de 60 països que consumeixen en restaurants i botigues locals. Ara bé, trobava a faltar major implicació del teixit social i econòmic per a oferir serveis rellevants a aquest públic, més enllà de pujar els preus de la seua oferta habitual en els dies de festival.

El preu és una de les barreres que es troba el públic que desitja anar a un festival, al costat d’altres raons com la falta d’oferta complementària o la falta d’acompanyant segons va indicar Javier Campos, CEO de Notikumi. No obstant això, els representants dels festivals van coincidir que els preus dels festivals a Espanya són molt competitius encara que van destacar que el cost del viatge en el seu conjunt sí que pot suposar una barrera per l’encariment en transport i allotjament que es produeix durant els dies de l’esdeveniment.

En aquest sentit, Raúl Caldevilla, director comercial de Trovalia Group, aconsellava als festivals buscar socis que puguen oferir paquets complets a un preu més econòmic, no lligat a la possible pujada de tarifes en els dies de l’esdeveniment.

Temas enlazados | ||