MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ESPECIALITZACIÓ PER ATRAURE AL CICLOTURISTA

El 2 i 3 de febrer se celebra a Bèlgica una de les fires més importants d’Europa en cicloturisme i activitats a l’aire lliure, Fiets en Wandelbeurs. Turisme Comunitat Valenciana es desplaça a Gante, ciutat on se celebra el certamen, per a promocionar aquest producte.

L’aposta per un model de turisme sostenible ha posat el cicloturisme en el punt de mira posat que suposa l’arribada de viatgers respectuosos amb el medi ambient que ens visiten fora de temporada alta. Però és rendible aquest producte? Com és aquest turista? Què necessita?

QUIN IMPACTE ECONÒMIC DEIXA EL CICLOTURISME?

A Espanya, el cicloturisme produeix prop de 900.000 pernoctacions per valor de 390 milions d’euros, i 80 milions de sortides diàries, amb un valor superior als 1.200 milions d’euros, segons l’Informe sobre l’Impacte econòmic del Cicloturismeen Europa amb dades de 2014.

Si analitzem les últimes dades publicades per la European Cyclist’s Federation (ECF) en l’Informe d’Impacte realitzat sobre les accions dutes a terme durant el 2.018 podem observar com els pressupostos destinats per al finançament de projectes de cicloturisme de la UE han crescut dels 600 milions d’euros del període 2007-2013 als 1.500 milions entre 2014 i 2020.

La rendibilitat i l’interès públic és creixent segons es va posar de manifest en l’última Jornada Público-Privada de Cicloturisme d’Espanya celebrada a Alcoi i organitzada per Turisme Comunitat Valenciana al costat de la Mancomunitat l’Alcoià i la consultora especialitzada Bikefriendly.

EL CICLOTURISTA: UN CLIENT AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES

Sovint existeix confusió a l’hora de definir què s’entén per cicloturisme i quines tipologies hi ha de turisme amb bicicleta. És important diferenciar el turisme amb bicicleta de les possibles excursions amb bici durant les nostres vacances.

Diego Ramírez, tècnic responsable de cicloturisme i turisme actiu de Turisme Comunitat Valenciana diferència dos perfils en aquest segment:

Cicloturisme: S’identifica amb el turisme de alforja, orientat al gaudi per terrenys que no presenten grans dificultats i que permeten rutes de diversos dies, travessant territoris.

Turisme ciclodeportivo: Es refereix  als qui combinen l’activitat més esportiva de la bicicleta amb l’estada en una destinació, i aprofiten també per a gaudir de la gastronomia, o del patrimoni.

Segons la consultora especialitzada Bikefriendly, per a considerar que s’està duent a terme un turisme amb bicicleta, s’han de donar les següents circumstàncies:

  • Passar almenys una nit fora de casa, en un entorn diferent a l’habitual. És a dir, es genera una pernoctació com a mínim, independentment del tipus d’allotjament que es triï.
  • S’utilitza la bicicleta com a mitjà de transport principal durant el viatge.
  • La bicicleta es troba en el centre de la presa de decisions relacionades amb el viatge (elecció d’allotjament, rutes a realitzar, logística del viatge, motivacions, etc.).
  • La motivació principal del viatge és l’ús de la bicicleta en la destinació triada
  • Es realitza una o diverses rutes programades amb bicicleta pel territori el que es visita.

En tot cas, aquest tipus de client valora de forma molt especial disposar de serveis en destinació específics com:

– Horaris flexibles
– Menús adaptats a les exigències físiques
– Aparcaments segurs per a les bicicletes
– Zona de rentada o taller

COM ATREURE AL CICLOTURISTA

 L’especialització, clau per a les empreses

“El futur del sector turístic passa per l’especialització, una tendència en augment que convida als hotels i les empreses a posicionar-se en el mercat i dirigir-se a col·lectius concrets”, explica Rebeca López, directora de Bikefriendly.

Cada vegada és més evident que els serveis extres tradicionals ja no són vàlids per a aconseguir diferenciar-se de la resta de competidors. L’especialització és el que, sens dubte, permet que un allotjament destaqui entre la resta i sigui triat pels clients finals.

Serveis especials que donin resposta a les necessitats específiques d’aquest col·lectiu marquen la diferència entre un allotjament o un altre i ajuden a atreure i fidelitzar als cicloturistes.

Bones infraestructures i promoció

El paper de les administracions públiques és essencial per a garantir unes bones infraestructures ciclistes i una eficaç promoció, a més de facilitar la capacitació de les empreses en la seva especialització feia aquest tipus de client.

La Comunitat compta, segons Diego Ramírez, “amb l’avantatge del clima, ja que aquí es pot gaudir del cicloturisme precisament els mesos més freds a Europa, mentre que l’estiu és possiblement més dur. Per això és un producte important a l’hora de desestacionalitzar”.

La Comunitat Valenciana estarà integrada en 2020 en la ‘EV8 Ruta del Mediterrani, que uneix Xipre amb Cadis a través d’onze països. En la Comunitat, recorrerà 512 quilòmetres i 78 municipis amb una proposta de deu etapes.

Turisme Comunitat Valenciana està treballant des de fa temps en el desenvolupament d’aquest producte que compta ja amb un espai webpropi amb informació per als turistes, des del qual es pot descarregar la guia per a cicloturistes amb les principals vies verdes i rutes, així com amb consells i enllaços al detall de la ruta de Wikiloc. També es pot accedir als principals recursos disponibles per al visitant que posa la bicicleta en el focus central del seu viatge.

La promoció es realitza principalment mitjançant fam trips específics i la presència en fires especialitzades en cicloturisme i turisme actiu a nivell europeu, com la Fiets en Wandelbeursde la ciutat belga de Gant, el mes vinent de febrer, o el Argus Bike Festival de Viena, a més de les fires nacionals.

Respecte a les infraestructures, Diego Ramírez conta que “disposem de deu centres BTT en la Comunitat, i els donarem un nou impuls amb més activitat perquè siguin focus d’atracció de turistes en els seus territoris. S’està fent un treball intens juntament amb mancomunitats, diputacions i ajuntaments per a desenvolupar i adequar les rutes i realitzar una promoció efectiva d’aquest producte.”

La Mancomunitat de l’Alcoià és una de les quals està impulsant el cicloturisme en el seu territori. El seu president, Manolo Gomicia, assegura que “el cicloturisme és una indubtable font de generació de valor territorial; un nínxol de mercat que està en continu creixement i que incideix de forma molt positiva en l’economia, respectant al màxim el medi ambient. El cicloturisme és sinònim de desenvolupament sostenible”.

A més, al desembre es va presentar en el CDT de València  la Xarxa EuroVelo en la Comunitat Valenciana, un projecte de la Conselleria d’Habitatge en el qual col·labora Turisme. Eurovelo és una xarxa -actualment 45.000km- que permetrà als cicloturistes travessar diferents països per rutes senyalitzades sota un mateix sistema recognoscible i amb la garantia de comptar amb els recursos necessaris per al seu viatge. La Comunitat Valenciana estarà integrada en 2020 en la ‘EV8 Ruta del Mediterrani, que uneix Xipre amb Cadis a través d’onze països. En la Comunitat, recorrerà 512 quilòmetres i 78 municipis amb una proposta de deu etapes.

Temas enlazados | ||