EL PALAU DE LES ARTS I EL TURISME COSMOPOLITA ALEMANY

Un dels mercats més madurs per al turisme cosmopolita és Alemanya. Figura en el número u de la llista d’objectius de Turisme Comunitat Valenciana. No és una decisió presa a l’atzar ni ara. Bona prova d’això és que durant 2018, l’única comunitat espanyola que no ha perdut visitants germans és la valenciana.

Les estadístiques de Turisme Comunitat Valenciana a partir de dades d’INE reflecteixen també que hem superat el mig milió de visitants. Som la sisena comunitat en termes absoluts, lluny encara dels quasi cinc milions que trien les Balears però no tant del milió que atrau Andalusia, que ocupa la cinquena posició. Més de la meitat dels alemanys que visiten la Comunitat tenen com a destinació Alacant, i a tres de cada quatre els mou l’oci. Aquesta fitxa de Turespaña sobre Alemanya resumeix molt bé com és el seu mercat turístic.

Amb tota aquesta informació, i sabent que més de les tres quartes parts de la població alemanya viatja cada any, Turisme Comunitat Valenciana treballa a millorar els productes que acceleren l’arribada de turistes cosmopolites germans.“Les estades del turista mig alemany són relativament llargues, d’onze dies. Però el cosmopolita ronda els quatre dies, passa un cap de setmana llarg”, explica Carmen Sahuquillo, cap de l’Àrea de Màrqueting i Comunicació de Turisme Comunitat Valenciana. “L’estada tipus és vindre a conéixer la capital, València, assistir a una òpera, anar a un restaurant amb estrela Michelín, gaudir de la gastronomia autòctona, visitar l’IVAM, el Centre del Carme, La Llotja, el Col·legi de l’Art Major de la Seda o el Mercat Central. València ens ofereix a més una punta de llança molt competitiva: la Ciutat de les Arts i les Ciències”, reconeix la directora de Màrqueting de TCV.

EL PALAU DE LES ARTS COM A PUNTA DE LLANÇA

Turisme Comunitat Valenciana i el Palau dels Arts desenvolupen accions de col·laboració per a promocionar a Alemanya la destinació Comunitat Valenciana. De fet, mantenen un conveni de col·laboració per a desenvolupar activitats en conjunt.

Evento para prensa y touroperadores de Berlín enfocado al turismo cosmopolita alemán.

Evento para prensa y touroperadores de Berlín enfocado al turismo cosmopolita alemán.

“L’òpera és un vaixell almirall de la Comunitat Valenciana, sobretot per al mercat internacional. Però darrere d’aqueix reclam s’amaga l’àmplia oferta que brindem al turisme cosmopolita: el teatre Romà de Sagunt, el Territori Borgia a Xàtiva, Gandia i altres municipis, el MARQ, el castell de Santa Bàrbara i el festival de Jazz a Alacant, el Palmerar i els castells d’Elx, Oriola, Peníscola, Morella, la gastronomia de la tòfona… Són productes que ofereixen experiències singulars i que s’ajusten als gustos d’un turisme molt diferent al que busca sol i platja”, afirma Sahuquillo.

“Alemanya és ja un mercat madur per a la nostra oferta de sol i platja. Per això volem reposicionar el nostre turisme cultural i la nostra oferta gastronòmica, actius singulars i atributs diferenciadors de la nostra destinació. És una estratègia d’impuls al nostre producte turístic”, recalca Sahuquillo. La Comunitat té molts productes i molt competitius: nombroses fites patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, monuments, festes, tradicions… I a això se sumen l’òpera i el Palau dels Arts.

PROMOCIÓN CONJUNTA A BERLÍN

L’última acció de promoció es va dur a terme el passat 23 de novembre a Berlín: una trobada de promoció de la destinació Comunitat Valenciana. Estava dirigit a mitjans de comunicació alemanys vinculats a la cultura o al turisme. També van acudir agències de viatges i influencers d’estil de vida en el mercat alemany. Responsables de Patronat del Palau dels Arts, de Turisme Comunitat Valenciana i de Turespaña a Berlín van detallar l’oferta valenciana. Un tenor i una soprano de l’Escola de Perfeccionament fundada per Plácido Domingo i adscrita al Palau de les Arts van interpretar peces clàssiques espanyoles acompanyats al piano per un altre alumne. La xef Begoña Rodrigo va donar a provar receptes valencianes amb un toc innovador. No van faltar el suc de taronja, el torró i l’oli d’oliva.

Representación de 'Rigoletto' en el Palau de les Arts.

Representació de ‘Rigoletto’ al Palau de les Arts.

“Busquem arribar a dos perfils per a reposicionar la nostra destinació: client final, mitjançant la publicació de reportatges i articles en mitjans alemanys, i  operadors turístics, que estan en contacte amb el client”, especifica Carmen Sahuquillo. “Es tracta d’una acció dins d’una estratègia de pluja fina. Volem treballar a mitjà termini amb totes les eines a l’abast per a aconseguir reposicionar-nos en aqueix mercat. Acudim cada any a ITB, la Fira de Turisme de Berlín. També organitzem workshops amb operadors i línies aèries”, afig Sahuquillo. En total, Turisme Comunitat Valenciana té presència en unes 150 accions cada any.

UN DESTINACIÓ MÉS COMPETITIVA

Per a quan s’esperen resultats d’aquesta estratègia? “En dos o tres anys podria començar-se a percebre’s un increment del turisme cosmopolita alemany. Però no solament busquem creixement, sinó un increment de la despesa”, sosté la responsable del màrqueting de TCV. Si així es confirma, s’incrementarà l’arribada de turistes de qualitat. “És un turisme respectuós, sostenible, ajuda a desestacionalizar, marca tendència i la seua despesa està un 20% per damunt de la mitjana. Atraure-ho ens farà guanyar competitivitat com a destinació”, conclou Carmen Sahuquillo.