MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

SMART DATA EN TURISME: UNA ASSIGNATURA OBLIGATÒRIA

La XIX edició del Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm evidencia la necessitat de començar a integrar el SMART DATA en la gestió de les empreses turístiques.

Es pot dir amb delicadesa: “El sector turístic no està veient una necessitat imperiosa de cap tipus. L’estratègia dóna resultat i els rendiments econòmics són bons. Però estar en una zona de confort sense mirar cap al futur és un comportament de risc molt alt. El que tu estàs veient ara pot canviar en pocs anys de forma radical”.

Es pot dir amb poesia: “Ens quedaríem una miqueta obsolets en els nostres sistemes de gestió. La flama que vas encendre pot tenir manca d’oxigen i es pot anar apagant a poc a poc”.

I es pot dir en román paladino: “És qüestió de temps. Si no ho fa un ho farà l’altre i et llevarà els clients. Et quedaràs fora de joc. Perdràs el tren, perdràs els clients, ho perdràs tot”.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL EN TURISME

Les declaracions pertanyen, per ordre, a Elisa Martín, directora de Tecnologia i Innovació en IBM, a Jorge Pereira, director de la Càtedra d’Estudis Turístics ‘Pedro Zaragoza’ de la Universitat d’Alacant, i a Amuda Goeli, Fundador i CEO de Destinia. Pereira és el coordinador del Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm, que enguany ha complit la seua dècim novena edició. Martín i Goeli van acudir al fòrum per a parlar d’intel·ligència artificial en turisme.

Amuda Goueli, CEO de Destinia.

Amuda Goueli, CEO de Destinia.

Els tres han sigut preguntats per les conseqüències d’ignorar el SMART DATA com a eina que ens ajudarà a millorar els nostres sistemes de gestió i de màrqueting. I els tres coincideixen a assenyalar la necessitat de començar a utilitzar les dades que tenim al nostre abast.

Per a què? “Per a estar constantment millorant, ser més competitius, satisfer cada vegada més al client. Per a anticipar-nos a les seues necessitats i desenvolupar la nostra comercialització d’una manera més segmentada. No tots els clients són iguals ni necessiten el mateix. Est és l’objectiu del XIX Fòrum Internacional de Turisme”, argumenta el seu coordinador, Jorge Pereira. El fòrum està organitzat per l’Ajuntament de Benidorm, Turisme Comunitat Valenciana, la Universitat d’Alacant i la Càtedra d’Estudis Turístics ‘Pedro Zaragozá Orts’. Col·laboren Visit Benidorm, Hosbec i Unwto.

“ESTA OFERTA ÉS PER A TU”

Amuda Goeli és CEO de Destinia. Egipci establit a Espanya i amb una vida d’aventura a l’esquena, ens explica fins a on arriba el SMART DATA i com es materialitzen els seus resultats. “Dividim a les persones per gust, relació, activitats, anys, sexe, i a partir d’ací generem uns models. Sabem quants anys tens, on vius, quant ganes, qui són els teus amics, on vas, d’on véns: em val, aquesta oferta és per a tu. No et vaig a posar en un hotel de cinc estels perquè tu vas als de dos. I no et vaig a enviar una oferta de Bangkok, perquè sé que solament viatges a països de parla hispana, t’ho vaig a donar a Mèxic. S’han acabat els enviaments massius de butlletins”.

Elisa Martín, directora de Tecnología e Innovación de IBM España.

Elisa Martín, directora de Tecnología e Innovación de IBM España.

Elisa Martín, directora de Tecnologia i Innovació en IBM, reconeix que començar a treballar amb SMART DATA dóna una mica de vertigen. “Ens costa molt assumir els canvis. Però és el moment de començar a pensar en el futur i veure com vas a aprendre a fer aqueix canvi. El canvi digital va a la velocitat que va. Si no emprens els canvis amb rapidesa et vas a quedar arrere. I fer-ho en un món tan competitiu com el del turisme mai és una bona notícia”.

COM COMENÇAR A TREBALLAR AMB SMART DATA

Cal tenir uns bons acompanyants per a aqueix viatge. Per a Elisa Martín hi ha dos elements importants. “Són fonamentals la visió estratègica i la visió d’execució. El primer és definir l’estratègia, i per a açò hi ha una sèrie de jugadors en el mercat, com la meua empresa, IBM, que t’ajuden a pensar en gran”. No obstant açò, recomana començar donant passos curts. “És millor començar amb xicotets projectes que et vagen donant confiança. T’ajudaran a entendre les implicacions d’aquesta transformació en el teu compte de resultats. I també en el teu tractament amb clients o el rendiment de la teua força de treball. En aquesta fase t’has d’acompanyar per empreses que tinguen una fiabilitat en l’execució d’aqueixa transformació digital. També és important no intentar fer-ho solament, és molt complicat”.

Com explica Jorge Pereira, “no és difícil trobar proveïdors, ja tenim quantitat de partners al voltant que ens permeten externalitzar el servei de gestió de dades. No és necessari tenir un servidor informàtic en els nostres propis hotels i restaurants. Podem emmagatzemar la informació en el núvol. Tampoc ho és tenir un enginyer de dades en plantilla”.

Jorge Pereira, director de la Cátedra de Estudios Turísticos ‘Pedro Zaragoza’ de la Universidad de Alicante y coordinador de las jornadas de Benidorm.

Jorge Pereira, director de la Cátedra de Estudios Turísticos ‘Pedro Zaragoza’ de la Universidad de Alicante y coordinador de las jornadas de Benidorm.

Sembla evident que l’assumpció de les tecnologies de SMART DATA no té volta arrere. “La riquesa d’un país va a deixar de mesurar-se per les reserves de petroli o d’altres recursos bàsics. Va a començar a mesurar-se per la quantitat de dades que emmagatzeme”, sentència AmudaGoeli.

BLOCKCHAIN I CRIPTOMONEDES

En el Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm no solament s’ha parlat de SMARTDATA aplicat a la gestió turística. També han tingut el seu espai tecnologies com el blockchain i les criptomonedas.

Pereira ens explica a grans trets què és el blockchain: “És un conjunt de servidors en el núvol que donen fe pública que les transaccions entre client i proveïdor estan succeint en un moment. Aquests donen puntuació de confiança a clients i proveïdors. Canvia el model d’intermediació i ens permet una traçabilitat total de l’operació que està succeint I no és hackeable, perquè hauries d’atacar diferents servidors alhora i açò és molt difícil”.

La utilització de la criptomoneda en turisme té excel·lents perspectives. “Podríem comprar criptomoneda per a fer transaccions de compravenda de llits. O per a l’organització de concerts, en creuers o en hotels. En lloc d’anar amb la teua cartera o targeta de crèdit per a pagar consumicions compraràs una criptomoneda que ofereix l’empresa o entitat. I tindrem un saldo en una App d’un telèfon mòbil. També hi ha tecnologia de pagament amb empremta digital”, explica Jorge Pereira.

Les possibilitats de les criptomonedas són encara difícils d’imaginar. “Pot suposar un canvi tan gran com si tornara a aparèixer Internet de nou. Potser comporte un canvi en les regles de joc”, vaticina Pereira, qui també alerta sobre el buit legal existent: “Són monedes no recolzades per cap país, no controlades per la CNMV. Hi ha un risc a tenir en compte, però entenc que les institucions aniran regulant la situació”.

Temas enlazados | |