Gestiones una vivenda turística o tens una i desitges llogar-la a turistes? Tingues en compte que la normativa ha canviat i has de complir nous requisits segons el decret-llei del Consell 9/2024 publicat el 7 d’agost. A continuació et contem els principals canvis però pots consultar el decret complet, ACÍ, al Diario Oficial de la Generalitat Valenciana.
Et recomanem també consultar a la web de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme el procediment que han de complir les vivendes turístiques i el l’apartat de Preguntes Freqüents publicat per a resoldre els dubtes concrets.
Si tot i això encara et queden questions per aclarir pots dirigir les teues consultes al correu ordenación_turisme@gva.es o als serveis territorials de turisme:
Alacant: apartamentos_turismoa@gva.es
Castelló: apartamentos_turismocs@gva.es
València: apartamentos_turismov@gva.es
1. NOMÉS ES POT LLOGAR 10 DIES COM A MÀXIM A UN MATEIX CLIENT
El nou decret només considera habitatge turístic l’immoble que es lloga complet (mai es pot arrendar per habitacions) per temps inferior o igual a 10 dies seguits a un mateix arrendatari. Es diferencia així l’habitatge d’ús turístic d’altres habitatges en lloguer de curta estada, la regulació de la qual és de competència estatal.
Els habitatges que hagen sigut reservades per 11 o més dies abans de l’entrada en vigor del decret (abans del 8 d’agost de 2024) poden mantindre el període d’arrendament pactat fins a la finalització d’eixe contracte.
A més només pot ser habitatge turístic aquella que dispose d’informe municipal de compatibilitat urbanística favorable i una referència cadastral única i individualitzada que haurà de constar en el contracte de lloguer.
Un mateix habitatge pot ser arrendada en lloguer turístic (durant 10 dies o menys) durant el període d’ús turístic indicat en el Registre de Turisme Comunitat Valenciana i llogada amb una altra mena d’ús (amb contractes que poden superar els 10 dies) sempre fora d’eixe període.
2. CERTIFICAT DE LA COMUNITAT DE VEÏNS
Per a poder registrar l’habitatge s’ha de disposar d’un certificat que acredite que la comunitat de propietaris no impedeix usar els habitatges de l’edifici per a usos alternatius al residencial, com és el turístic.
3.LA INSCRIPCIÓ AL REGISTRE CADUCA ALS 5 ANYS
Tot habitatge turístic ha d’estar inscrit al Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana i comptar amb un número d’inscripció. S’ha de renovar aquesta inscripció cada 5 anys.
Si tens un habitatge turístic inscrit abans del nou decret (abans del 7 d’agost de 2024), la teua inscripció és vàlida fins al 8 d’agost de 2029. Després hauràs de tramitar una nova inscripció segons el nou decret.
Per a inscriure un habitatge en el Registre o renovar la seua inscripció és necessari emplenar una declaració responsable sobre el compliment de tots els requisits exigits en la normativa aplicable, indicar la referència cadastral de l’habitatge i el període de l’any en què es va arrendar turísticament i disposar de l’informe de compatibilitat urbanística favorable per part de l’Ajuntament on se situa l’habitatge.
El tràmit d’inscripció en el Registre només es pot fer en línia:
AUTOREGISTRE DE
VIVENDES D’ÚS TURÍSTIC
Tingues en compte que no aportar la referència cadastral o llogar l’habitatge durant més de 10 dies durant el període indicat per a lloguer turístic són alguns dels motius que poden fer-te perdre la inscripció en el registre.
A més de fer-ho cada 5 anys, també s’haurà de tramitar una nova inscripció en el registre quan el propietari de l’habitatge canvie.
El propietari i el gestor comercial de l’habitatge poden ser diferents. El titular en el Registre de Turisme sempre serà el gestor comercial responsable de l’explotació però la persona propietària tindrà responsabilitat subsidiària si hi ha infraccions en matèria d’oferta il·legal o activitat clandestina i no aporta la identitat del gestor titular.
Si tens un habitatge inscrit i vols consultar les dades que consten en el Registre de Turisme pots comprovar-lo en la web a través del següent enllaç:
LLISTAT OFICIAL D’EMPRESES TURÍSTIQUES
4. NOVA DECLARACIÓ RESPONSABLE CADA 5 ANYS
Per a renovar la inscripció en el registre, s’ha d’actualitzar la declaració responsable un mes abans de la finalització del període de validesa de 5 anys aportant informe de compatibilitat urbanística actualitzat.
Les dades a actualitzar en la nova declaració responsable varien en funció de si l’habitatge està registrat des d’abans o després de l’entrada en vigor del nou decret.
També són diferents les dades que s’han d’aportar si l’habitatge es va registrar abans de l’entrada en vigor de la Llei de Turisme de 2018 (abans del 8 de juliol de 2018). Els inscrits abans del 2018 únicament necessiten fer una declaració responsable sobre el compliment dels requisits mínims indicats en l’Annex III del nou decret referents a accessos, instal·lacions, dimensions mínimes i dotacions.
Una vegada presentada la declaració responsable per a inscriure l’habitatge, l’activitat com a allotjament turístic ha de començar en dos mesos.
5. INFORME DE COMPATIBILITAT URBANÍSTICA FAVORABLE MÉS FÀCIL
Per a agilitzar l’obtenció de la compatibilitat urbanística, el nou decret contempla la possibilitat de sol·licitar-lo directament a l’Ajuntament o presentar en el seu lloc un certificat emés per alguna de les Entitats Col,laboradores de l’Administració Municipal en la Verificació Urbanística (ECUVs), que estan registrades en la Conselleria de Medi Ambiente, Infraestructures i Territori,sempre que el planejament municipal indique zones diferenciades i previsions sobre els habitatges turístics.
Aquest certificat té la mateixa validesa que l’informe municipal i ha de reflectir el mateix contingut: dades essencials d’identificació de l’immoble, inclosa la direcció completa, la seua referència cadastral única i individualitzada, la classificació del sòl i l’ús urbanístic permés.
Si la vivenda turística està en sòl no urbanitzable, a més de la compatibilitat ha de tindre una declaració d’interés comunitari.
6. UBICACIÓ EXACTA DE LA VIVENDA I NÚMERO DE REGISTRE EN TOTA LA PUBLICITAT
En tot tipus de publicitat, s’ha d’indicar la localització exacta de l’habitatge i el seu número d’inscripció en el Registre de Turisme Comunitat Valenciana. No indicar aquesta informació serà considerat una infracció greu.
A més, tant en el Registre de Turisme com en el contracte de lloguer turístic ha de constar la referència cadastral única i individualitzada de l’immoble. Si l’habitatge no disposa d’eixa referència en el Registre, se li donarà de baixa a partir del 31 de desembre de 2024.
Igualment s’ha d’exhibir, bé a l’entrada o bé a l’interior, el distintiu d’habitatge turístic amb el número de registre i el logotip de la Comunitat Valenciana. El format oficial es pot trobar en la web, en l’apartat de distintius:
DISTINTIUS OFICIALS PER A VIVEINDES TURÍSTIQUES
7. NORMES DE CONVIVÈNCIA I ÚS
Tota vivenda turística ha de disposar d’unes normes de règim intern que incloguen:
- Les normes de convivència de la comunitat de veïns
- Les condicions d’ús dels serveis i instal·lacions
- El règim d’admissió d’animals domèstics
Aquestes normes són d’obligat compliment per als clients i per això el propietari o titular de l’activitat ha de facilitar-los un formulari perquè coneguen les normes i accepten expressament el seu compliment.
8. ES PROHIBEIX EL LLIURAMENT DE CLAUS EN CAIXETINS AL CARRER
El decret prohibeix entregar les claus als turistes a través de caixetins situats en la via pública.
Igualment l’habitatge turístic ha de tindre un servei de neteja i canvi de llenceria i un servei de reparacions i manteniment. No és possible la mera indicació d’un professional o empresa que realitze la reparació.
9. DIMENSIONS I SERVICIS MÍNIMS
Els habitatges turístics han de complir les dimensions mínimes que la normativa obliga a qualsevol habitatge d’ús residencial. Igualment han de garantir les mateixes condicions d’il·luminació i ventilació.
El decret especifica en el seu Annex 3 totes les instal·lacions, serveis, dotacions i accessos que han de tindre obligatòriament les vivendes d’ús turístic. Han de disposar de pla d’evacuació de l’edifici a la porta o instruccions d’emergència en diversos idiomes, ascensor a partir de quatre plantes; entrada de clients, en el cas d’habitatges situats en baixos i telèfon d’atenció 24 hores.
Han de comptar amb preses de corrent en totes les habitacions amb indicador de voltatge, aigua calenta, llistat de telèfons d’urgència i d’interés situat en lloc visible, refrigeració i calefacció almenys en sala d’estar-menjador o sala d’estar-menjador-cuina, connexió a internet, llevat que l’habitatge se situe en zona geogràfica sense cobertura, farmaciola primers auxilis, i informació detallada del centre mèdic més pròxim, entre altres.
Tot habitatge turístic ha de tindre llavadora automàtica llevat que l’edifici tinga bugaderia comuna a la disposició dels clients. Les cuines tindran almenys frigorífic, planxa elèctrica, forn/microones, extractor de fums i mínim dos fogons elèctrics quan l’habitatge no excedisca de quatre places. A partir de cinc places, haurà de tindre tres fogons o més.
El decret dona un termini de 5 anys per a poder adaptar les vivendes turístiques actuals actuals als nous requisits.
10. MULTES I RESPONSABILITAT
El decret contempla infraccions greus i molt greus amb multes de fins a 600.000 euros. Es considera una infracció molt greu el lloguer per habitacions o la sobrevenda de places.
És una infracció greu no informar de la ubicació exacta de l’habitatge i del número de registre en tota la publicitat, no comunicar reglamentàriament el canvi de titular o no facilitar les dades del titular de l’activitat.
Amb aquest nou decret, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme persegueix lluitar contra l’intrusisme i la competència deslleial i obtindre dades fiables i actualitzades de tots els habitatges d’ús turístic, a més de proporcionar major agilitat administrativa i seguretat jurídica a propietaris i gestors d’habitatges, turistes i ciutadans.
Segons el Registre de Turisme, en la Comunitat Valenciana hi ha més de 100.000 habitatges turístics. Des de 2015 a 2023 ha crescut un 160% aquest tipus d’allotjament.