MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

Les platges intel·ligents canviaran la forma en què els visitants poden consumir turisme de sol i platja gràcies a l’aplicació de la noves tecnologies. Benidorm, Gandia i Benicàssim són els primers municipis que desenvolupen aquest projecte pilot la primera fase del qual estarà en funcionament aquest mateix any.

QUINS BENEFICIS TENEN LES PLATGES INTEL·LIGENTS?

“Treballem pensant en els canvis que està patint la demanda, en el requeriment de nous serveis i en els actuals hàbits de consum d’informació”, ens explica David Giner, coordinador de projectes d’Invat·tur.

L’objectiu és millorar les nostres platges en 3 aspectes:

  • Sostenibilitat
  • Accesibilitat
  • Seguretat

y treballar des de la perspectiva de:

  • El gestor de la platja, el destinament
  • El proveïdor de servicis, l’empresa de tecnología
  • L’usuari, el turista

Els destinaments que vulguen implementar una gestió intel·ligent en les seues platges tenen al Invat·tur com a aliat.  “Hem posat sobre la taula el model de platja intel·ligent per a marcar el camí als municipis interessats. Algo que ja hem començat a fer en els casos pilot”, explica Giner.

Las playas inteligentes ofrecerán una gran cantidad de servicios.

Les platges intel·ligents oferiran una gran quantitat de serveis.

El model de platges intel·ligents de la Comunitat Valenciana és un dels projectes de l’Oficina de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTICV), que està al servei dels municipis.

TECNOLOGIA IoT VALENCIANA

El projecte de Platges Intel·ligents aplicarà de forma pionera l’Internet de les Coses en la gestió de les platges de la Comunitat Valenciana. La tecnologia serà valenciana, desenvolupada des del Campus de Gandia de la UPV.

“Estem dissenyant tecnologia pròpia per als sensors basats en la IoT (Internet de les Coses). Es tracta d’un prototip no comercial de baix cost, amb alimentació ambiental, probablement solar i que no necessite manteniment. Consumirà molt poca energia i transmetrà dades sense fil” explica Jose Pelegrí, investigador i professor de Telecomunicacions en el campus de Gandia.

Com serà el prototip? “Encara ho estem dissenyant, té una grandària com la meitat d’una caixa de sabates, que es muntarà sobre un pal elevat uns tres metres d’altura sobre el sòl. Els detalls encara estan per tancar amb cada ajuntament per a garantir la seguretat. Instal·larem dos a Gandia, dos a Benidorm (platja Llevant i platja Ponent) i un en Benicassim”, explica el director del projecte.

“Les dades arreplegades seran enviades a una plataforma en el núvol i d’ací al servidor d’aplicacions. Estem dissenyant una base de dades i diverses aplicacions per a poder analitzar les dades sobre la base d’indicadors”. En principi es mesuraran paràmetres ambientals: temperatura, humitat i radiació ultravioleta.

PLATGES QUE CONNECTEN AMB ELS TURISTES

La directora general de Turisme, Raquel Huete, defineix el concepte de platja intel·ligent. “Ho seran aquelles capaces de sintonitzar amb la demanda i els nous hàbits de consum. Més inclusives, més accessibles i que presten serveis més avançats a l’usuari”.

En 2020 hi haurà més de 20 bilions de dispositius connectats a través de Iot, segons l’informe Benvinguts a la nova era del turisme (Expansión, 18/7/2017).

Segons el panell de consumidors de la consultora Nielsen, entre les 4 aplicacions mòbils més usades a Estats Units, hi ha 3 de gran influència en el turisme.

  • Les aplicacions d’informació meteorològica, les segones més utilitzades. (Usades per un 60% d’usuaris. Tan sol són superades pels jocs, que són utilitzades per un 64% d’usuaris)
  • Les xarxes socials, que ocupen el tercer lloc (56% d’usuaris)
  • Les aplicacions de cerca per Internet, en quart lloc (51%)

José Pelegrí ens explica com seran en en el futur les platges intel·ligents, una vegada desenvolupades les app corresponents. “Podrem incloure en temps real si en la platja hi ha bandera verda, groga o roja, informar sobre la temperatura de l’aigua o donar indicacions concretes als usuaris”.

Aquesta iniciativa és pionera a nivell mundial. “Si que existeixen ajuntaments que tenen la seua pròpia estació meteorològica, però no un sistema com el que estem construint”, afirma Pelegrí.

POTENT EINA DE MARKETING TURÍSTIC

A més, suposarà també una potent eina de màrqueting turístic. Per exemple, si sabem l’origen del turista que fa una consulta, la destinació disposarà d’informació completa en el núvol del que cerca cada mercat a cada moment i la pot utilitzar per a engegar promocions turístiques específiques.

Les possibilitats que obri aquest projecte de platges intel·ligents són moltes. “Es poden incorporar variables com la saturació dels aparcaments, els nivells de soroll, utilitzar drons per a la vigilància dels banyistes… Les possibilitats són quasi infinites perquè l’Internet de les Coses s’està desenvolupant amb molta rapidesa”.

En 10 anys l’experiència en les nostres platges serà molt diferent. José Pelegrí creu que l’empresa privada “va a implantar aquests sistemes amb més rapidesa que les administracions. Hi-haurà un boom que serà perceptible en cinc anys, mentre que en el sector públic pot tardar deu. Però està configuran-se una manera diferent de consumir turisme, no solament de sol i platja, sinó el turisme en general”.