Hui dia escoltem la paraula sostenibilitat sovint, potser massa. Correm el risc de deixar-la en una paraula buida o desgastar-la. Si tot és sostenibilitat, res ho és. Però com determinem el que és i el que no?
Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marquen una guia i ajuden a discriminar. Però com sabem si estem treballant per a contribuir a complir-los? I, sobretot, qui diu si realment serveix el que fem per a aconseguir eixos ODS o no té cap efecte?
Turisme Comunitat Valenciana ha decidit parar-se a pensar, analitzar els seus programes i actuacions en funció de si contribueixen o no als ODS i definir cap a quins dels 17 objectius vol continuar caminant. I eixe treball l’ha portat a AENOR perquè certifique si realment és així.
El resultat és l’Estratègia de Sostenibilitat Turística 2024-2028 de Turisme Comunitat Valenciana, un full de ruta que ha sigut certificat segons el Reglament d’AENOR E09.02 per a la certificació d’estratègies i projectes de sostenibilitat i la seua contribució als ODS.D’aquesta manera, AENOR auditarà el compliment de l’Estratègia any rere any per a comprovar que realment el treball de Turisme Comunitat Valenciana contribueix als ODS proposats.
Així, la Comunitat Valenciana és la primera autonomia que disposa d’una Estratègia de Sostenibilitat Turística certificada. Què significa això?
“Significa començar a veure les coses d’una altra forma, des de la perspectiva de la sostenibilitat, siga econòmica, social o medi ambiental, sabent sempre a què ODS estem contribuint amb cada actuació o programa turístic realitzat des de la Generalitat” explica Eva Beltrán, tècnica de qualitat de Turisme Comunitat Valenciana i responsable de l’Estratègia, qui afegeix: “l’objectiu és poder mesurar la sostenibilitat turística perquè és el que dona compte de si es treballa per a garantir una activitat turística rendible i competitiva, que millora la qualitat de vida de veïns, turistes i professionals i protegeix els ecosistemes”.
QUÈ INCLOU L’ESTRATÈGIA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA?
Turisme CV s’ha plantejat treballar la sostenibilitat en 3 eixos: econòmic, social i medi ambiental.
Amb aquest plantejament ha dissenyat una estratègia a 4 anys (2024-2028) que recull 13 línies operatives que inclouen en total 51 programes.
Sostenibilitat econòmica
- Garantía normativa
- Incentius a la sostenibilitat
- Innovació
- Comercialització de l’oferta turística
- Desestacionalització
Sostenibilitat Social
- Capital humà, professionalització i formació del personal en el sector
- Col.laboració i coogovernança entre els agents turístics públics i privats
- Turisme accesible i inclusiu
- Reconeixement de festes i recursos com a patrimoni i valor turístic
Sostenibilitat ambiental
- Estudis, recomanacions i informes per a generar coneixement i facilitar la presa de decissions dels agents turístics
- Nous projectes d’innovació per a millorar la sostenibilitat medi ambiental
- Sensibilització a la demanda sobre la potencial petjada de la seua visita al destí
- Sostenibilitat Interna: impulsar la sostenibilitat en la gestió, el treball i les infraestructures de la institució Turisme CV
Cadascun dels 51 programes d’aquesta estratègia té unes actuacions amb diferents terminis d’execució. El Pla Operatiu anual concreta quins estan previstes per a eixe any i la Memòria anual conclou quins s’han realitzat, com i si s’han conclòs o no.
En tot cas “no volem que aquesta estratègia siga una camisa de força, sinó un document flexible. Sabem que el sector turístic està sotmés a canvis cada vegada més ràpids i l’Estratègia està oberta a incloure nous projectes en tot moment” explica Eva Beltrán.
CÓM S’ELABORA L’ESTRATÈGIA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA?
El disseny de l’Estratègia de Sostenibilitat Turística de la Comunitat Valenciana és fruit d’una gran faena prèvia, “posar ordre, compartir i prioritzar ODS” resumeix Eva.
POSAR ORDRE
perquè “començarem posant en valor el que ja estava fent la casa. Per exemple, el Bo Viatge, com a eina de desestacionalització, contribueix al ODS 8 (Promoure el creixement econòmic inclusiu i sostenible, l’ocupació i el treball decent per a tots) o la formació que impartim en la Xarxa CdT està alineada amb el ODS 4 (Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tots)” explica la tècnica de qualitat de Turisme CV.
COMPARTIR
perquè s’ha realitzat una consulta prèvia a tots els agents implicats en el turisme de la Comunitat Valenciana. “S’ha consultat a l’administració en tots els seus nivells (local, provincial, autonòmic i estatal), a turoperadors, associacions empresarials, professionals, turistes i residents. En total han participat més de 4000 persones” especifica Eva Beltrán.
L’objectiu d’aquesta consulta era arreplegar la valoració de les parts sobre quins Objectius de Desenvolupament Sostenible són prioritaris per al sector turístic de la Comunitat Valenciana i sobre quins pot incidir més Turisme CV, de tots els ODS implicats en la cadena de valor de l’activitat turística.
Amb aquestes valoracions arreplegades i l’avaluació de la Direcció de Turisme Comunitat Valenciana es va concloure que:
Els ODS que contribueixen a la sostenibilitat econòmica eren importants en un 72%
Els ODS que contribueixen a la sostenibilitat social tenien un pes del 51%
Els ODS que contribueixen a la sostenibilitat mig ambiental eren importants en un 63%
En tot cas, i amb la premissa de la flexibilitat, l’Estratègia preveu realitzar una nova consulta a les parts en 2026.
PRIORITZAR ODS
perquè finalment es va decidir que l’Estratègia aniria dirigida a contribuir a 9 Objectius de Desenvolupament Sostenible concrets:
ODS 4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tots.
ODS 6. Garantir la disponibilitat d’aigua i la seua gestió sostenible i el sanejament per a tots.
ODS 8. Promoure el creixement econòmic inclusiu i sostenible, l’ocupació i el treball decent per a tots.
ODS 9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació.
ODS 11. Aconseguir que les ciutats siguen més inclusives, segures, resilients i sostenibles.
ODS 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
ODS 13. Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes
A més d’aquests, segons aclaria Eva Beltrán, “el ODS 16 (Promoure societats justes, pacífiques i inclusives) i el ODS 17 (Promoure les aliances per al desenvolupament sostenible) els incloem des de Turisme Comunitat Valenciana perquè els considerem intrínsecs al nostre treball com a administració pública que aposta per la col·laboració públic-privada”.
CÓM ES TREBALLA L’ESTRATÈGIA DE SOSTENIBILITAT TURÍSTICA DE LA COMUNITAT VALENCIANA?
“Aconseguir la certificació de AENOR per a l’Estratègia de Sostenibilitat no és simplement un segell que et donen i ja està. No som nosaltres els que diem que estem contribuint a aquest o a aquell ODS, ho ratifica AENOR en la seua certificació i cada any revisaran que estem fent el que diem que estem fent” adverteix Eva, “és un esperó per a la millora contínua perquè tots els anys hem de superar eixa auditoria i podem perdre la certificació si no complim”.
Per a això s’ha establit la metodologia que exigeix AENOR. “Hem configurat un equip de treball amb un delegat de sostenibilitat en cada àrea o departament, que recopila les evidències del compliment de cadascun dels projectes, per a vigilar l’execució de tot el que es preveu en l’Estratègia” explica la tècnica.
Així, el Pla Operatiu de cada any aterra els programes i actuacions amb pressupostos, terminis d’execució i indicadors de compliment concrets, com, per exemple, nombre d’experiències sostenibles adherides al programa Creaturisme, nombre d’alumnes amb discapacitat intel·lectual formats en la Xarxa CdT, nombre d’instal·lacions de recollida selectiva de residus en platges, etc.
A més, els Plans Operatius identifiquen l’esforç dedicat cada any a cada ODS. Per exemple, en el Pla Operatiu de 2024 la major contribució es realitza al ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic) amb un 61%; al ODS 17 (Aliances per a aconseguir objectius) amb un 42%; al ODS 12 (Producció i consum responsable) es dedica un 22% de les actuacions; i al ODS 4 (Educació per la qualitat) un 13%.
Alhora, s’ha establit un pla de formació interna sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i de comunicació externa, en particular, a proveïdors de la casa, i, en general, als agents turístics de la Comunitat.
PODEN TOTS ELS DESTINS I EMPRESES TURÍSTIQUES ESTABLIR LES SEUES PRÒPIES ESTRATÈGIES DE SOSTENIBILITAT I CERTIFICAR-LES?
Eva Beltrán creu que “quan l’oferta turística de la Comunitat Valenciana conega l’Estratègia de Turisme CV s’interessarà per aquest tema. Encara que no s’embarquen en la certificació, sí que els ajudarà a saber identificar la vinculació de les seues actuacions amb els ODS”.
La tècnica de qualitat i responsable del programa Qualitur de Turisme Comunitat Valenciana, creu que les mitjanes i grans empreses turístiques poden assumir aquesta nova manera de treballar i, en tot cas, afirma que “tots els destins són també capaços de fer aquest treball perquè molts ja estan acostumats a les certificacions de qualitat que se’ls proposen des de Qualitur”.
La inversió realitzada per Turisme Comunitat Valenciana per a aconseguir la certificació de AENOR ha sigut de poc més de 30.000 euros, ja que ha comptat amb l’ajuda de 2 consultores. Posteriorment la renovació anual amb AENOR té un cost de 7000 euros.
En tot cas, conclou Eva Beltrán, “disposar d’un segell que certifica el teu treball en sostenibilitat és un valor de prestigi fonamental de cara a un mercat cada vegada més exigent i conscient, on la sostenibilitat està guanyant pes en l’elecció final”.