MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ELS eSPORTS PER A CAPTAR TURISME JOVE

“Les vacances en llo de ser un regal es converteixen en un rotllo” deia Javier García, CEO de Magic Costa Blanca, referint-se al públic adolescent.

“Nosaltres ens dirigim al turisme familiar i sabem que els fills són grans influents” explicava Javier en justificar per què han incorporat els videojocs en la seua oferta turística. García participava en una jornada sobre eSports i Turisme realitzada en Invat·tur al costat de Noel Moriu, CEO d’Oasis Gaming, on explicaven com usar els eSports en el màrqueting turístic.

COM USAR ELS eSPORTS EN EL MÀRQUETING TURÍSTIC

Els eSports són les competicions organitzades pels creadors de videojocs, que s’emeten en directe (en streaming) per Twitch. Aquesta és una xarxa social especialitzada en directes on retransmeten els streamers (locutors influents que disposen de canals propis). Els eSports tenen la seua pròpia lliga professional a imitació de la Lliga de Futbol Professional o les lligues de qualsevol altre esport. És la LVP, Lliga de Videojocs professional.

Segons Morís, els eSports suposen una plataforma molt potent per a qualsevol empresa o destí enfocat en el turisme familiar. I aportava arguments i xifres (segons l’estudi Global Esports and Live Streaming Market Report 2021 i The Roi of Esports, Nielsen)

  • L’audiència dels eSports a Espanya va ser de 5’4 milions en 2021, prop de 729 milions a tot el món.
  • La generació Z ja no admet la publicitat ni off ni en línia. El 73% usa blocadors d’anuncis.
  • Aquests joves són tecnològicament molt actius, difonen i comparteixen el que fan i veuen en línia. Amplifiquen l’impacte dels continguts que reben. Noel posava com a exemple les dades d’audiència d’un partit entre l’equip de Ibai Plans i el de The Grefg. Va tindre major nombre d’espectadors que la meitat dels partits de la Lliga.

Però com poden destins i empreses beneficiar-se dels eSports?

ESDEVENIMENTS I COMPETICIONS PRESENCIALS DE ESPORTS

Albergar un esdeveniment o competició suposa no sols atraure físicament a jugadors (gamers), equips i públic al nostre destí sinó disposar d’una promoció en línia del destí amplificada per tots aquests actors implicats, que parlaren sobre l’esdeveniment en les seues xarxes.

València per exemple alberga el festival de gamers Dreamhack que aquest 2022 se celebra de l’1 al 3 de juliol en Fira València. Sevilla va acollir el 30 de març la final de la Superliga de League of Legends i les 2000 entrades per al Cartuja Center CITE es van vendre en una setmana però el seguiment en línia va ser molt superior, amb una mitjana de més de 50.000 espectadors per minut en el canal de Twitch de la Lliga de Videojocs Professional (LVP)

DESTÍ SEU D’UN eCLUB

Els equips que competeixen, malgrat jugar en entorns virtuals, trien seu en un destí en concret i impulsen instal·lacions i centres allí, que atrauen als seus seguidors. Els Giants , per exemple, tenen la seua seu a Màlaga i Turisme Costa del Sol ja treballa amb aquest equip per a promocionar-se com a destí gamer . L’equip Heretics, el del conegut streamer The Grefg, té la seua base a Madrid. L’equip Bisons té la seua seu a Bilbao

El Capacitanes, a més, està contribuint a la dinamització rural. És un club de La Rioja, té el seu centre en Logronyo però ha obert una acadèmia-residencia per a formació en creació de contingut digital en un xicotet poble de només 100 habitants, Ajamil de Cameros.

STREAMER TRIPS

La tradicional eina de màrqueting coneguda com presstrip (invitació de periodistes per a conéixer un destí o empresa amb la finalitat que difonguen contingut sobre ells) va evolucionar al blogtrip per a aprofitar la difusió en webs i xarxes socials. Ara, amb l’auge del streaming (el contingut emés en directe en Internet), els destins i empreses comencen a organitzar estades de streamers amb el mateix objectiu.

La dificultat en aquest cas és que aquests locutors experts en retransmissions en directe no poden “permetre’s el luxe d’estar dues setmanes de vacances sense retransmetre perquè no poden deixar a les seues audiències abandonades” advertia Javier García, de Magic Costa Blanca.

Visit Benidorm, de fet, va realitzar el seu primer streamer trip en 2020 i no va poder allargar l’estada dels streamers més enllà de dos dies perquè havien de reprendre els directes i tornar a les seues cases, on tenen el seu set up, els seus estudis amb la tecnologia adequada per a la retransmissió. “No teníem preparat un set up per a streaming, així que els vam mostrar Benidorm i després ells van fer les seues emissions. Una de les participants va realitzar després un streaming de 5 hores amb un pic d’audiència de 25000 espectadors i una retenció del 96% de l’audiència durant tot el directe” explicava Lluite Pérez, tècnic de Visit Benidorm.

Ara, no obstant això, Magic Costa Blanca ha instal·lat el seu propi set up per a streamings en el resort Magic Robin Hood i l’empresa ha iniciat ja col·laboracions amb streamers per a estades promocionals.

eANIMACIÓN TURÍSTICA

“El tir amb arc, els jocs en la piscina… ja no són suficient” deia Noel Moriu.

En Magic Costa Blanca, segons assegura la seua CEO, “estan obstinats a rendibilitzar l’alta inversió que suposa un set up de retransmissió en línia en directe” i per això han creat Play Magic, la seua oferta d’oci i animació per a les generacions Z i Alfa.

Així, a més de realitzar streamertrips, contracten streamers perquè retransmeten i intervinguen en les accions d’animació dels seus allotjaments, organitzen tornejos i esdeveniments per a gamers i fins i tot es proposen crear el seu propi equip de eSports.