MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM PODEM SER DESTÍ REFERENT EN CICLOTURISME

“Ens anem amb molt bones sensacions i pensem que augmentaran les vendes de cicloturisme en la Comunitat Valenciana. Creiem que pot arribar a ser un destí de referència”. El comentava Carla Santellán, de l’agència Viatges amb bici, després de participar en el famtrip de cicloturisme i el workshop organitzats per Turisme CV amb motiu de la fira València Bike’s 2021, on es van mantindre prop de 200 reunions.

A Europa, països com Holanda o Àustria i a Espanya, comunitats com Catalunya, País Basc o Astúries són els destins que millor posicionament gaudeixen en cicloturisme. Però com està la Comunitat Valenciana?

Tècnics, empreses i operadors consultats reconeixen que té valors únics per a ser una forta competidora i aprofitar l’auge del cicloturisme espentat per la major consciència ambiental i la creixent demanda de més activitats a l’aire lliure que ha provocat la pandèmia. Analitzem les fortaleses i possibles millores.

CICLOTURISME TOT L’ANY

“La Comunitat Valenciana és un destí òptim per a la pràctica del cicloturisme ja que disposem d’una climatologia que ens permet gaudir de la bici tot l’any”, assegura Diego Ramirez, tècnic de producte de Turisme Comunitat Valenciana.

Carla reconeix que “els seus clients pensen més en el nord a l’hora de triar destí perquè el tenen més instaurat però si els comentes les opcions de clima que ofereix la Comunitat Valenciana es deixen guiar.” La responsable de Viatges amb bici explica que habitualment aquest tipus de turisme es gaudeix a la primavera o estiu i això impedeix que destins com Andalusia o Múrcia siguen competitius a causa de l’extrema calor i no obstant això el nord estiga més ben posicionat. Ara bé, diu Carla, “la calor no és tan extrema en la Comunitat Valenciana i això ens obri la possibilitat de comercialitzar cicloturisme des de la primavera-estiu fins a la tardor”.

L’avantatge del clima, de fet, ja està sent decisiu en el ciclisme esportiu. “Grans equips UCI aposten cada vegada més pel nostre territori i trien la Costa Blanca per a realitzar les seues estades utilitzant els hotels, cada vegada més professionalitzats, per a preparar la seua pretemporada” comenta el tècnic de producte de Turisme CV.

CICLOTURISME PER A TOTS

Diego Ramirez assegura, a més, que “la nostra orografia permet realitzar activitats de tota mena d’exigència, des de rutes senzilles i pràcticament sense desnivell, fins a activitats més exigents, amb grans ports de muntanya o rutes BTT per paratges naturals meravellosos”.

Carla coincideix que el cicloturisme en la Comunitat, “a més de ser un producte que es pot vendre tot l’any, té l’opció d’oferir rutes de platja i de muntanya”. I això a preus assequibles, apunta també Ricardo Cebriá, de l’empresa Cofrents Turisme Actiu-OcioNatur, qui ressalta a més la quantitat d’experiències combinades que poden gaudir els cicloturistas. La seua empresa, OcioNatur, comercialitza rutes amb bici al costat d’activitats de senderisme, descens de riu, quads o gastronomia i enoturismo.

“El cicloturista vol gaudir del territori i sol complementar la bici amb visites culturals, gastronomia i activitats en la naturalesa” confirma Diego.

INFRAESTRUCTURES AMB POTENCIAL

La Comunitat Valenciana compta amb 13 Vies Verdes (antics traçats de ferrocarril en desús reutilitzats per a recorreguts a peu o amb bici) que sumen prop de 200 km i 138 rutes BTT de diferents nivells al costat de 10 centres BTT. A més, la Comunitat Valenciana acull 10 etapes de la ruta Eurovelo, EV8- Ruta del Mediterrani (itinerari de 6000 km que uneix Cadis i Atenes travessant 11 països de la conca mediterrània), que s’està senyalitzant en l’actualitat (enllaç)

Carla Santellán diu que el que més s’embene de la Comunitat Valenciana són les Vies Verdes, especialment la d’Ulls Negres i adverteix: “vaig trobar a faltar més panells interpretatius en les rutes de les Vies Verdes per a fer-les més didàctiques però hem constatat la bona predisposició que hi ha en la Comunitat Valenciana per potenciar les infraestructures i treballar el cicloturisme”.

Ricardo Cebriá considera que hi ha qualitat en l’oferta però falta donar-li més visibilitat. “Hem de mostrar i promocionar tant les rutes i vies verdes com els hotels, albergs, centres” apunta el responsable de OcioNatur, que reivindica, a més, millors infraestructures per a autocaravanes, “són grans usuaris de cicloturisme i ens falten places de pàrquing”

PROMOCIÓ PER Al TURISME DE PROXIMITAT

Els emissors internacionals més importants per a la Comunitat en cicloturisme són França, Alemanya, Països Baixos i Bèlgica i segons el tècnic de Turisme CV “en aquests països s’utilitzen les rutes Eurovelo des de fa anys, amb el que amb tota seguretat la Eurovelo 8, una vegada estiga finalitzada la senyalització en la Comunitat, serà un gran atractiu”.

Però Ricardo Cebriá posa el focus en el turisme intern, valencià i de la resta d’Espanya. Considera que s’ha de treballar més el mercat nacional i de proximitat. “El no poder eixir a l’estranger en la pandèmia ha fet redescobrir el que tenim a prop i ens ha facilitat recuperar facturació enguany però el pròxim serà més complicat. Crec que perdrem aqueixa quota de turisme nacional que enguany s’ha quedat perquè no sé si hem sigut capaços d’educar al turista espanyol per a valorar l’oferta pròpia”. El responsable de OcioNatur considera que aquest canvi de concepció s’ha de fomentar des de la infància i apunta “igual que es fa la Setmana Blanca i els escolars viatgen a la neu, es podria fer una Setmana Verda perquè els xiquets coneguen els paratges naturals de la Comunitat perquè el que no es coneix no es respecta i ells seran els turistes del demà”

83 EMPRESES DE CICLOTURISME

Turisme Comunitat Valenciana promociona el cicloturisme des de l’estratègia de Creaturisme, a la qual estan adherides 339 empreses de turisme actiu, 83 d’elles específiques de cicloturisme, des d’empreses d’activitats i rutes, de lloguer de bicis fins a hotels i càmpings.

Al febrer, Turisme CV portarà tota l’oferta de cicloturisme a la fira Fiets en Wandelbeurs, a Utrecht, Països Baixos. Diego Ramirez assegura que la presència en l’última fira “València Bike’s” en Fira València va ser realment positiva, “durant el workshop que organitzem amb 24 empreses de CreaTurisme i 8 operadors nacionals es van realitzar 192 reunions.”

Pots consultar totes les opcions que ofereix la Comunitat Valenciana al cicloturista en la web: cicloturismo.comunitatvalenciana.com

Temas enlazados | ||