MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

5 CLAUS PER A VENDRE MÉS EN UN WORKSHOP COMERCIAL TURÍSTIC

Mès enllà de les fires, campanyes o accions de màrqueting, la participació en workshops resulta una acció comercial eficient donat que tenen menys duració i proporcionen reunions més directes. Saps com traure el màxim partit a un workshop comercial en turisme? T’ho expliquem.

QUÈ ÉS UN WORKSHOP COMERCIAL

Un workshop comercial (també anomenat trobada B2B o business to business) consisteix bàsicament en una trobada professional, ja siga presencial o en format en línia, en la qual es mantenen nombroses reunions breus a fi d’establir aliances comercials.

«Els workshops s’han convertit en una de les eines més populars i eficients entre els destins i empreses turístiques que volen establir relacions comercials» assegura el cap del servei de producte de Turisme Comunitat Valenciana, Sergio Bellentani, «per això, Turisme CV inclou aquestes trobades en la seua estratègia de suport al sector. En el cas de CreaTurisme, el programa d’impuls al producte turístic especialitzat, portem programant workshops des de l’inici.»

Els tipus d’empreses participants en els workshops organitzats en el marc de CreaTurisme són bàsicament dos:

  • Venedors: productors de serveis, agències de receptiu valencianes.
  • Compradors: agències de viatges emissores, touroperadores i plataformes en línia de venda de serveis procedents de regions i països emissors de turisme a la Comunitat Valenciana.

Els workshops solen anar acompanyats d’una presentació de la destinació turística en la qual es destaquen els avantatges de viatjar a la Comunitat Valenciana. Aquesta presentació la realitza l’organitzador del workshop (la destinació turística, normalment) i en ella es destaquen aspectes com com la connectivitat aèria i proximitat, clima, varietat de paisatges, hospitalitat i estil de vida mediterrani, originalitat dels destins i activitats turístiques i la professionalitat de les empreses de la Comunitat.

A més, aquest tipus d’accions inclouen alguna activitat lúdica com un cocktail o dinàmiques de participació per a afavorir la interacció entre les empreses participants. Els jocs tipus “quiz” sobre coneixement del destí o els sortejos d’estades i experiències turístiques són molt populars.

QUINS TIPUS DE WORKSHOPS COMERCIALS HI HA I COM FUNCIONEN

Existeixen diferents tipus de workshop les característiques dels quals varien en funció dels objectius i estratègies que es busca aconseguir.

En funció del lloc on es realitza, els workshops poden ser directes o inversos.

  • Workshops directes: Consisteixen en reunions que es mantenen als països o regions emissores de turisme, és a dir, en els llocs de procedència dels clients. La possibilitat de visitar als nostres turistes “a la seua casa” genera un coneixement de primera mà que pot ser d’ajuda per a adaptar al màxim els nostres serveis turístics a les necessitats dels clients. Quan s’aprofita el viatge a la zona d’origen dels nostres clients per a programar diferents workshops en diverses localitats, a l’acció se la coneix amb el nom de “roadshow”.
  • Workshops inversos: Tenen lloc en el nostre destí, és a dir, dins de la Comunitat Valenciana. L’objectiu dels inversos és “convidar a la nostra casa” a empreses perquè coneguen millor el nostre destí i les possibilitats que ofereix. Per aquesta raó, en moltes ocasions a més s’inclou en el programa un “viatge de familiarització” perquè els agents de viatges i operadors experimenten en primera persona les sensacions que tindria un turista en visitar la Comunitat.

Segons l’estructura i funcionament del workshop, es poden donar els següents formats:

  • Ronda lliure de reunions: Consisteix en el fet que els participants trien en el moment de l’esdeveniment les empreses amb les quals volen entaular una conversa.
  • Cites tancades: cada participant disposa a l’inici del workshop d’una agenda de cites preestablides. És la tipologia més usada durant els workshops en línia.
  • Speed dating: es mantenen rondes de reunions de 5-10 minuts amb cada empresa participant.

Cada empresa i/o destí ha de definir els seus objectius i preparar en conseqüència la seua participació en l’un o l’altre mena de workshop. Esther Valero, tècnica de promoció de turisme nàutic de Turisme Comunitat Valenciana, assegura que «hi ha diferents claus que poden ajudar molt a les empreses a obtindre el màxim partit a aquesta mena d’accions segons hem detectat amb la nostra experiència en els workshops organitzats per CreaTurisme»

5 CLAUS PER A PREPARAR EFICAÇMENT UN WORKSHOP

L’objectiu dels workshop és aconseguir acords comercials mitjançant reunions curtes amb agents i operadors turístics. Si vols traure la major rendibilitat de la inversió que fas en participar en aquestes accions, tingues en compte almenys aquests 5 consells que apunta Esther Valero:

1.Destaca la teua informació de contacte i el teu valor en el llistat participants

És fonamental que les dades de l’empresa figuren correctament plasmats en llistat de participants que s’elabore amb caràcter previ a la celebració de l’esdeveniment. Ací haurien d’aparéixer les dades de contacte, web i RRSS, així com una descripció clara, curta i atractiva de l’originalitat dels serveis que ofereix l’empresa.

2.Elabora un dossier d’empresa atractiu

És imprescindible que portes al workshop documentació que continga imatges atractives amb informació rellevant sobre les experiències turístiques que comercialitzes. Aquest dossier pot elaborar-se en format digital, la qual cosa permet mostrar-lo en la pantalla d’un ordinador durant la reunió, portar-lo carregat en memòries USB per a entregar-ho als interessats, així com enviar-ho per correu electrònic l’endemà. És important que realitzes aquest enviament de material com més prompte millor per a reforçar el contacte comercial.

3.Defineix el teu argumentari de venda

Durant el workshop, l’empresa haurà de tindre la capacitat de resumir en 5 minuts els avantatges que ofereix i els productes que comercialitza. Aquest argumentari concís i efectiu es coneix com “elevator pitch” i hauràs de presentar-ho al va iniciar de cada reunió.

4.Planifica agenda i prepara les teues reunions

És important, a més de planificar el calendari de reunions amb suficient antelació, el fer una xicoteta investigació a les empreses amb les quals s’ha previst la reunió. Quanta més informació prèvia es tinga, més eficients seran les trobades comercials.

5.Destaca la teua imatge a la sala

En un workshop s’ha de potenciar l’ús d’elements visuals (roll up, pantalla Tauleta, etc) amb l’objectiu que l’empresa destaque de la resta de participants i provocar un major impacte i record.

Si vols aprofitar aquest tipus d’esdeveniments comercials i t’interessa aprofundir en l’estratègia per a preparar-los, descàrrega la presentació «Com participar en un workshop» amb consells pràctics que t’oferim a continuació:

Temas enlazados | |