MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

4 CLAUS PER UTILITZAR BÉ LA INTEL.LIGÈNCIA ARTIFICIAL EN TURISME

L’ús d’algorismes d’Intel·ligència Artificial que rastregen la nostra empremta digital allà per on anem i ens ofereixen consells en funció del nostre rastre obri tota una varietat de dubtes ètics sobre si permetem als turistes triar amb llibertat la seua destinació o teledirigim les seues decisions quan realitzem campanyes publicitàries hipersegmentadas i oferim serveis personalitzats al detall.

Què opines? On està la línia per a garantir que el teu client reba el teu servei d’una forma positiva, no invasiva?

L’ètica és la resposta per a continuar aconseguint que el nostre turista se senta com a casa, com en el seu espai de major intimitat i seguretat.

Vols usar alguna eina en la teua destinació o empresa que analitze les teues dades i prenga decisions?

La Guia de Casos d’Ús d’Intel·ligència Artificial i Ètica en el sector turístic publicada per Turisme Comunitat Valenciana a través d’Invat·tur t’ofereix una sèrie de recomanacions que has de tindre en compte i et mostra exemples d’eines de IA.
Portada del estudio de Casos de Uso Inteligencia Artificial y Ética Sector Turístico Comunitat Valenciana_page-0001
Encara que t’aconsellem descarregar-la, et resumim a continuació els principals consells que van apuntar els experts i responsables tecnològics en la presentació d’aquesta Guia dirigida pel director d’Intel·ligència Turística de Turisme CV, Mario Villar:

GARANTEIX LA TRANSPARÈNCIA

“És fonamental respectar l’autonomia i llibertat de decisió del turista” afirmava el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. I per a això ha de saber i acceptar què ocorre en tot moment, quines dades seues s’estan recopilant, per què i per a què, si està interactuant amb un bot o no, si s’està gravant la seua imatge o la seua veu, per què se li ofereixen unes recomanacions i no unes altres, etc.

A més, tota eixa informació ha de ser explicada amb claredat. “Això no ha de ser un llenguatge d’experts, privatiu. En la cultura de la lletra xicoteta la banca sempre guanya i no es tracta d’això”, assegurava Colomer.

Però com assegurar aqueixa claredat per a tots?

“Moltes vegades acceptem aplicacions sense llegir el text legal. Hem de reeducar-nos en l’ús d’internet i les conseqüències que té” apuntava Vicent Roca, CEO de Synergics, empresa que ha creat l’eina BionTrend per a Turisme CV i Hosbec amb la finalitat que cada hotel tinga una anàlisi de la seua situació de negoci amb una predicció a un any.

Ara bé, “les empreses hem d’oferir la informació de forma més transparent i usable. Avisar abans que l’aplicació realitze qualsevol acció” deia Manel Alcaide, CEO de Visualfy Places, empresa que ofereix solucions tecnològiques que reconeixen els sons i els transforma en senyals visuals per a facilitar el moviment de persones sordes.
Presentación on line de la Guía de casos de uso de Inteligencia Artificial en turismo de la Comunitat Valenciana
“En moltes ocasions trobem formularis de termes d’ús il·legibles, poc usables, hauríem de trobar un mètode més fàcil i tranquil·litzador per a l’usuari” reconeixia Carlos Sendra, director de màrqueting de Mabrian, empresa que analitza la informació que els propis turistes publiquen en les seues xarxes socials.

Per a Sendra, massa informació i petició de permisos resulta poc usable i genera major desconfiança a l’usuari. “Per què no estandaritzar les normes d’ús a nivell internacional per a no haver de donar permisos cada vegada que entres a un lloc o un altre?” es preguntava el responsable de Mabrian.

DETERMINA LA RESPONSABILITAT

A més de la transparència (com i per què obtinc aquests resultats o recomanacions), resulta molt important la responsabilitat (qui és el creador de l’algorisme que dóna aqueixos resultats), comentava Karen Blanco, de Air DNA, empresa que analitza l’oferta en línia de lloguer turístic.

A qui demanem responsabilitats d’una acció si l’ha executada una eina tecnològica de IA?

És necessari saber amb exactitud a qui atribuir una acció o decisió, ser capaços d’explicar tot el procés operatiu i tindre garanties de protecció davant possibles ciberatacs.
Evento Taller Inteligencia Artificial 2018 en Invattur

PROTEGEIX LA PRIVACITAT

“La desconfiança cap a la Intel·ligència Artificial és molt important. Es tracta de solucions d’alt risc per a la privacitat” deia Manel Alcaide.
Davant aquest risc, la principal solució expressada pels diferents experts va ser la de recollir grans volums de dades anònimes i impedir la identificació personal, fins i tot en els casos d’enregistrament d’imatge o reconeixement facial.

A més, en el cas què una informació personal es vulga utilitzar, per exemple, en alguna recomanació o promoció personalitzada, s’ha de sol·licitar abans el consentiment i explicar els avantatges que rebrà el client a canvi, com fa Bee the Data, una altra de les empreses citada en la guia.
Privacidad Facebook
No enviar les dades fora de la instal·lació on es recullen o fins i tot eliminar-los una vegada processats són unes altres de les garanties recomanades.

En el cas de VisualFy, per exemple, van haver de posar micròfons en espais públics i particulars per a gravar tot tipus de sons però permetien a l’usuari escoltar l’enregistrament abans i donar el seu consentiment, a més de garantir que el so era esborrat als dos minuts de ser reconegut.

VIGILA EL RIGOR

La qualitat de les dades que analitza l’algorisme influeix directament en el rigor dels seus resultats. Així doncs, per a garantir la veracitat s’ha de reduir qualsevol biaix o desviació en la recopilació i ací pot ser imprescindible destinar personal a la supervisió.

Contava Vicent Roca, que en els primers resultats de l’eina BionTrend van obtindre que Afganistan era el país amb més cancel·lacions però la causa era que quan l’hotel no emplenava la dada de país d’origen, el sistema per defecte afegia el primer de la llista, que segueix un ordre alfabètic.