MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA PASSIÓ DELS CREATURISME

“Jo no havia anat a un workshop en la meua vida” reconeix amb sinceritat Rafael Cerveró, propietari de Ocean Republik, una empresa d’activitats nàutiques a València. La primera vegada que Rafael va assistir a una d’aquestes reunions entre empreses turístiques i agents va ser quan va començar en el programa CreaTurisme de Turisme Comunitat Valenciana. “Ara tenim peticions d’agències, fins i tot internacionals, i estic segur que aqueixes telefonades es deuen a la nostra participació en aquest programa” assegura Rafael.

JA EN SOM 500

Ocean Republik és una de les quasi 500 empreses de la Comunitat Valenciana que participen en CreaTurisme, el programa de Turisme Comunitat Valenciana que impulsa la creació d’experiències turístiques diverses per la comunitat. El 2 de març 150 empreses i entitats adherides reberen els seus distintius CreaTurisme i van conéixer  els resultats dels dos primers anys del programa i les accions previstes per a 2020. Jornades semblants se celebraran també a Benidorm, a Morella, a Alcoi i a Castelló.
Empresas y entidades adheridas a CreaTurisme
Alçar tots els dies la persiana d’una empresa d’experiències turístiques no és fàcil, el turisme és un sector cada vegada més competitiu, però la passió de les persones és més forta. Rafael Cerveró, de Ocean Republik, Marian Martí, de Ruting Aventura, María Sánchez-Robles, de València Club Cuina, Ricardo Cebriá, d’Ocio Natur, i Eva Martínez, de Via Heraclia, són algunes d’aquestes persones que creguen turisme. Parlem amb ells perquè ens compten com ho fan i com els ha servit CreaTurisme.

ADAPTAR-SE Al CLIENT O TRIAR Al CLIENT

La majoria coincideix que els seus clients habituals són els grups organitzats, siguen d’escolars o d’empreses, i les visites individuals, que solen ser turistes que viatgen en família o parella. La major part és turisme nacional excepte en el cas de València Club Cuina que ofereix experiències gastronòmiques consumides principalment per estrangers.

“Ens adaptem a cada tipus de públic” diu Eva Martínez. “Intentem que no se’ns escape ningú” apunta Rafael.

Però, què és més rendible: adaptar la nostra empresa a tots els clients per a aconseguir quants més millor o triar al client de més despesa i menys cost? Què recomaneu?

Tot depén del temps i el posicionament que tinga l’empresa en el mercat, diuen. “Si poses traves, et lleves clients potencials” apunta Rafael. Però tots estan d’acord que depén de la necessitat que tinga l’empresa de donar-se a conéixer. “Fa 10 anys, quan comencem, déiem a tot que sí. Ara no obstant això prioritze la qualitat del servei i no accepte clients que exigeixen ajustar molt el preu” explica María, de València Club Cuina.

Tots tenen clar qui és el seu client més rendible. Per a Via Heraclia, que es dedica a dinamitzar turísticament el patrimoni històric, el client més rendible ja no són els turistes, sinó els ajuntaments. Les administracions locals els contracten per a crear rutes i experiències entorn dels seus recursos patrimonials.

En el cas de València Club Cuina, el turista adult internacional és el que més retorn reporta. Per a Marian, els col·legis són els que més ingressos generen a Ruting Aventura, mentre que Ocio Natur apunta al turisme familiar. Rafael, de Ocean Republik, encara que insisteix que no s’ha d’escapar ningú, reconeix que ja des del principi va fer un exercici de segmentació de mercat. “Tenia clar que els principiants eren els més rendibles, són majoria i no requereixen tanta especialització i material especial”.

VENDRE VALOR ÚNIC, NO DINERS

A aquestes empreses, CreaTurisme els ha mostrat noves estratègies de màrqueting i comercialització. Els workshops amb agències els han ensenyat a negociar amb aquests operadors. “En el workshop que CreaTurisme va realitzar en el CdT de València a l’octubre vaig mantindre 5 reunions i he tancat acords amb 4 operadors, entre ells Atrapalo o Minube” ens compta Ricardo, d’Ocio Natur. També Rafael, de Ocean Republik, valora els contactes internacionals aconseguits i cita, sorprés, la recent telefonada d’una agència txeca.

Però quina és la clau en la negociació amb aquests distribuïdors?

“Tot el que tens has de saber vendre-ho i posar-ho en valor en pocs segons. Vaig fer un enorme treball previ per a conéixer què els interessava i oferir-los experiències bones i rendibles” explica Ricardo.

La majoria coincideix que el més recomanable és aconseguir transmetre el valor únic del servei que ofereixen, la passió, l’emoció, eixa és la prioritat. El plantejament de les condicions econòmiques ha de ser posterior. I és que la negociació no és fàcil, les comissions d’aquests operadors solen ser elevades. “En el meu cas, van començar demanant-me un 30% i al final hem tancat percentatges d’entre el 15 i 18%” diu Ricardo, qui considera que els workshops han sigut de les eines més útils de CreaTurisme, a més del suport institucional que suposa el programa.

A més dels workshops, la possibilitat d’estar presents en fires internacionals és una altra de les oportunitats que tenen els CreaTurisme. “L’adhesió al programa ens ha permés estar, per exemple, en fires alemanyes que d’una altra manera haguera sigut impossible donat el nostre pressupost” ens compta Marian, de Ruting Aventura.

NO DEIXES D’APRENDRE

María, de València Club Cuina, afig també la importància de la formació que ofereix el programa. En el seu cas, el curs sobre cultura xinesa va suposar canvis en la manera d’atendre els seus clients, molts d’ells asiàtics. A més, arran d’entrar en CreaTurisme i conéixer la Ruta de la Seda que promociona Turisme CV, van decidir crear una nova experiència entorn d’un menú gastronòmic inspirat en aquesta ruta.

Aquestes 5 empreses porten ja diversos anys barallant pel turisme i enfrontant-se a les dificultats bé siguen del mercat: “necessitem espais més grans perquè ens vénen grups cada vegada més nombrosos”, diu María, de València Club Cuina; bé siguen de legislació i normativa: “l’ús de la muntanya pública i els rius suposa la intervenció d’administracions i normativa que suma més burocràcia”, apunten Marian i Ricardo; bé de competència deslleial o intrusisme: “qualsevol, amb o sense titulació, simplement tenint les instal·lacions, pot oferir activitats nàutiques”, es queixa Rafael.

Encara amb la seua trajectòria i els seus problemes, aquests 5 empresaris i empresàries no deixen d’aprendre cada dia i animen a tota empresa turística a sumar-se a CreaTurisme. “Que no dubten a aprendre més” diu Rafael.