MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA INNOVACIÓ D’ALLÒ QUOTIDIÀ

En aquest món en què vivim, d’estrés i enrenou, el turisme té l’oportunitat de trobar el seu valor en els detalls senzills. En massa ocasions associem la innovació turística a procediments i tecnologies que queden llunyanes per a les destinacions més modestes. Però innovar és també saber fer les coses de manera diferent i trobar el valor únic en les coses quotidianes. Petrer, un municipi agrícola i industrial, amb gran pes del sector del calçat i la marroquineria, ha sabut fer-se un buit com a destinació turística alternativa a la platja de la Costa Blanca gràcies al treball i la creativitat impulsats des de la seua oficina Tourist Info.

ARRELATS, PREMI INNOVACIÓ TOURIST INFO

“Arrelats” és el projecte de l’oficina turística de Petrer que ha guanyat enguany el Premi Innovació de la Xarxa Tourist Info. “És un reconeixement fantàstic per a aquesta ciutat on la Tourist Info porta només 8 anys en marxa, un motiu d’orgull per a una població que comença a ser conscient que és també destinació turística” ens conta Sara Sánchez, tècnic responsable d’aquesta oficina, que en aquests anys ha passat d’atendre 3200 turistes a més de 20.000. “La gent de Petrer comença ja a sentir-se com a amfitrions, reben als turistes, els acompanyen i els guien fins a la nostra oficina”, comenta Sara orgullosa.

I és que, gràcies a “Arrelats” han aconseguit implicar molts col·lectius locals en un projecte que dóna valor turístic a l’agricultura i la gastronomia del municipi.

Petrer té un gran atractiu per a l’excursionisme gràcies als seus 100 km de superfície forestal i el paisatge protegit de la Serra del Maigmó i la Serra del Sit però “calia crear una opció de turisme medi ambiental sostenible que aportara valor també al municipi” afirma Sara, que a més de ser l’Agent de Desenvolupament Local de Petrer és enginyera tècnica agrícola. I així va nàixer “Arrelats”, una nova activitat que bàsicament recupera la tradició de “passar un diumenge en el camp”.

TURISME GASTROAGRARI SOSTENIBLE

Es tracta d’una experiència gastroagraria que s’ofereix a la primavera, per a gaudir les flors (Ruta “Colors”) i les plantes aromàtiques (Ruta “Olors”), i a la tardor, per a conéixer els cultius típics de l’ametla al setembre, la vinya a l’octubre i l’olivera al novembre.

Sara i els seus 3 companys en la Tourist Info han aconseguit implicar no sols la Cooperativa i als Cellers Bocopa ubicats en el municipi sinó també a veïns del poble que cultiven els camps heretats de la família. “Escolta, que aquest diumenge van a la meua finca a fer Arrelats” diuen amb orgull els veïns, qui, a més, ajuden a promocionar l’activitat.

L’experiència inclou un desdejuni vinculat amb el producte protagonista, una visita a la Cooperativa per a conéixer la seua elaboració i una excursió amb autobús al camp per a parlar amb l’agricultor i conéixer com treballa. “Allí mateix, en la finca, els turistes cuinen i mengen receptes elaborades amb l’oliva, el raïm o l’ametla sempre utilitzant energias netes, energia solar o geotèrmia” explica la responsable de la Tourist Info, que subratlla a més que els camps triats sempre són d’agricultura ecològica. “Volem conscienciar als visitants que el seu pas pel camp no té per què suposar una degradació. En l’última experiència per exemple vam fer sabó amb oli reciclat i amb les restes deixarem compost perquè l’agricultor l’utilitzara com a abonament.”

El menjar en el camp s’encarrega a unes emprenedores nascudes del programa “Petrer Emprén” que organitzen serveis d’àpats singulars amb decoració de Petrer i fins i tot les publicacions que s’emporten els turistes tenen el llom cosit per les ganxilleres locals.

QUALSEVOL DESTINACIÓ POT FER-HO

“Arrelats” està tenint un èxit que pocs esperaven però la constància de l’equip Tourist Info Petrer ha demostrat que hi ha demanda. “Persones de la resta de la província que gaudeixen del vi però no coneixen el cultiu de la vinya, sensibles al medi ambient però desconeixedors de l’agricultura, turistes que són a la platja però es desplacen a Petrer per a gaudir la gastronomia a l’aire lliure” són els visitants que per 15 euros gaudeixen d’aquesta experiència gastroagraria.

Sara anima a altres destinacions modestes a copiar la seua idea. Fa falta il·lusió i motivació però no una gran inversió. Cada experiència no suposa més de 1000 euros de cost. “La nostra oficina no té més pressupost que una tribuna de Moros i Cristians” conta entre riures Sara. Comencen l’any amb 15.000 euros i poden arribar a 15.000 més amb les subvencions de Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació.