MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

I DESPRÉS DE THOMAS COOK, QUÈ?

La convulsió patida en el mercat turístic amb la caiguda de Thomas Cook ha posat en evidència la força dels canvis que des de fa ja uns anys han revolucionat la forma en què es consumeix hui en dia el turisme. Quin és el futur de la turoperació, de la intermediació, dels paquets turístics? Què poder tenen els nous operadors digitals?
“El paquet turístic no morirà”, ho diu convençut el president d’Hosbec, Toni Mayor, després de la fallida del turoperador inventor precisament d’aquesta forma de comercialització paquetitzada. Segons afirma, la quota que ven Benidorm a través d’aquests canals és encara alta, del 45% o 50%. Ara bé, per a tota la Comunitat Valenciana, aquest percentatge és molt menor i la seua tendència és decreixent, es va quedar en el 14’3% en 2018 i en el que portem de 2019 se situa en el 13’3%, segons dades de Turisme Comunitat Valenciana basades en l’enquesta Frontur.
Toni Mayor creu que el buit de Thomas Cook serà ocupat per altres operadors. Vincula la caiguda del gegant britànic a factors atribuïbles a la companyia: males decisions de negoci, compres fallides, inversió en destinacions afectades després per terrorisme, li han portat a la fallida després d’acumular un deute de 3500 milions d’euros, explica. Però, segons Mayor, hi ha operadors que continuen forts i altres nous que apareixen. EasyJet ja planeja el seu turoperador amb un model semblant al de Jet2, que és fort al Regne Unit, i TUI s’ha convertit en quasi un monopoli paneuropeu, amb un ampli control del mercat alemany però també a Rússia, Regne Unit, Bèlgica o Escandinàvia. En aquest sentit, el president d’Hosbec creu que ara s’ha de reforçar la relació amb TUI per a potenciar el mercat alemany. “Hi ha bona connectivitat i destinacions alternatives a Benidorm com Dénia o Peníscola es poden beneficiar del turisme alemany.” Igualment creu que Rússia és un mercat interessant que explotar i recorda que encara hi ha camí que recórrer a França o Itàlia.
Avión de EasyJet despegando del aeropuerto de Alicante, Comunitat Valenciana
Des de Turisme Comunitat Valenciana, la cap de màrqueting i producte Carmen Sahuquillo, coincideix amb el president d’Hosbec, que “el paquet turístic no desapareixerà, es readaptarà per a oferir un valor afegit, per exemple, quan la preparació del viatge requereix una especialització o es demanda un plus de seguretat com en els casos de turisme sènior o familiar”. Els turoperadors són encara actors fonamentals en el mercat turístic, assegura Sahuquillo, qui apunta que Turisme CV continua treballant amb agents importants com TUI, Jet2 o ABTA, l’Associació Britànica de Turoperadors.

Els gegants digitals i la força del telèfon mòbil

El president d’Hosbec sí que adverteix que, cada vegada més, aquests grans operadors se centren en els seus propis hotels o s’especialitzen en 4 o 5 marques i subratlla també la importància cada vegada major dels gegants digitals com Booking o Expedia. Aquests operadors en línia comercialitzen el que Maj¡yor denomina “paquets dinàmics”, l’usuari crea el seu propi paquet en aquestes plataformes comprant els diferents serveis que necessitarà en diferents companyies. “Booking i Expedia són una revolució. El canal en línia té la força del telèfon mòbil. Qualsevol persona a qualsevol hora reserva tot el que necessita, ho posen molt fàcil, ni tan sols han de pagar fins que no arriben a l’hotel” explica el president de la patronal hotelera. Encara així, Toni Mayor creu que Internet és més forta en la comercialització d’apartaments que en la planta hotelera i que encara hi ha demanda per al paquet turístic convencional. “El client conservador, que busca seguretat, com la tercera edat o les famílies, prefereixen aquest tipus de viatges on el turoperador dóna un plus de servei: trasllats, guies, assegurança, etc.” Ara bé, reconeix que el sector ha d’estar alerta davant el patró de consum, més personal i dinàmic, que caracteritza al públic millenial. Aquesta generació digital i hiperconectada, nascuda a partir dels 80, seguirà aquestes mateixes pautes quan superen els 60 anys? Toni Mayor creu que no es pot predir res, cal estar constantment vigilant el mercat. Ara bé, independentment del canal o intermediari, el president d’Hosbec assegura convençut que “la fortalesa la té la destinació i l’amor que és capaç de generar en el visitant. El producte i la seua qualitat és el que marca la diferència”.

El president d’Hosbec creu a més que ara les destinacions més afectades per Thomas Cook realitzaran una gran inversió publicitària amb ofertes i preus rebaixats per a compensar les pèrdues. “A partir d’octubre i de la World Travel Market, veurem un gran desplegament publicitari per part de destinacions com Turquia, Balears, Carib o Canàries. Haurem d’estar vigilants i competir” apunta Mayor.

Creixen els turistes que prescindeixen d’intermediaris

Carmen Sahuquillo constata una tendència creixent en el mercat turístic de clients que prescindeixen d’intermediaris i allotjaments tradicionals, busquen les seues destinacions i configuren les seues reserves lliurement. En opinió de la cap de màrqueting de Turisme CV, l’entrada de companyies low cost i grans operadors digitals amb una enorme capacitat d’arribar al client final ha revolucionat el mercat turístic i indubtablement ha influït en la turoperació tradicional. Sahuquillo considera evident que cada vegada el turista té més fàcil accedir a preus baixos i sense intermediació. En concret sobre el Regne Unit, Carmen Sahuquillo subratlla que només el 25’4% dels turistes britànics que vénen a la Comunitat viatgen amb paquet turístic. “Es tracta d’un mercat ja molt madur, molt acostumat a viatjar i per tant ja molt desintermediat”, afirma.

En tot cas, la responsable de màrqueting afirma que els grans turoperadors ja fa temps que estan modificant les seues estratègies de negoci en funció de la revolució digital i estan adaptant la seua manera d’arribar als clients per a mantindre la seua competitivitat. Igualment ho està fent Turisme Comunitat Valenciana que està orientant la seua estratègia a l’entorn en línia i la intel·ligència de mercats per a aconseguir impactar més directament en cadascun dels turistes amb major possibilitat de viatjar a la Comunitat Valenciana, segmentant les accions publicitàries per l’interés de cada mercat i la seua connectivitat.

La fallida de Thomas Cook en la Comunitat Valenciana

El sector turístic de la Comunitat Valenciana, amb uns 2’5 milions d’euros de pèrdues segons Hosbec, ha sigut una de les destinacions espanyoles que millor ha salvat la crisi de Thomas Cook perquè des de fa ja uns anys els empresaris havien diversificat la seua relació amb altres operadors. Quant als turistes britànics que es trobaven en la Comunitat, Hosbec calcula que el 90% està cobert amb l’assegurança de repatriació.