MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

4 DÈCADES A L’HOSTALERIA ALACANTINA

40 anys és mitja vida. Res és igual i tot canvia quan arribem a aquesta edat equador en el camí de tots. Igual que les persones, també les organitzacions fan balanç i miren al futur de forma diferent després de 4 dècades. Ho saben bé en l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant, APEHA, que ha rebut enguany el Premi Turisme Comunitat Valenciana a la trajectòria turística pel seu 40 aniversari.

Va ser allà per l’any 79 quan els hostalers alacantins, llavors agrupats en la Federació d’Empresaris d’hostaleria, espectacles i turisme al costat de 16 agrupacions més, van decidir “independitzar-se”. El sector tenia necessitats específiques creixents i el 19 de febrer d’aquell any es van constituir com una associació diferenciada. Ens ho compta Maria del Mar Valera, presidenta de APEHA, qui, aquests dies, rescata records i dades d’hemeroteca per a la gala 40 Aniversari que celebraran el pròxim 20 d’octubre. La celebració, que serà en la Fundació CAM d’Alacant a les 19h, farà un reconeixement als presidents i presidentes que van dedicar el seu temps i esforç a aquest sector a la província.

UN CLIENT MÉS INFORMAT I EXIGENT

Molt ha canviat des d’aquells inicis en el segle passat. Ara l’hostaleria a Alacant, “és un sector amb més formació, millor preparat en general, que està al cap de les noves tecnologies, que a més de facilitar la seua labor diària, permeten a l’hostaler estar en contacte directe amb els seus clients” apunta Valera, qui també adverteix dels reptes que planteja aquesta societat actual tecnologizada. Ara han de servir a un client molt més exigent, més informat. Les noves tecnologies permeten al client accedir a gran quantitat d’informació, comparar fàcilment i triar amb major coneixement. A més també ha canviat el nostre posicionament turístic. Segons Valera, la Comunitat Valenciana en general i en ella l’hostaleria “s’enfronta al repte d’assimilar d’una forma sostenible la creixent quantitat de turistes que ens visiten cada any.”

També la consciència de col·laboració i aliança és un repte en el sector. Segons Maria del Mar, un dels obstacles més difícils de superar com a presidenta de APEHA és “la mentalitat de l’empresari alacantí de pretendre fer cadascun la guerra pel seu compte, i no acabar d’entendre que, per molt sentit que estiga aquest, no deixa de ser cert que la unió fa la força. I una associació forta aconsegueix més assoliments que diverses disperses.”

PROMOCIÓ GASTRONÒMICA I TURÍSTICA

En tot cas, Maria del Mar Valera veu un futur molt prometedor per a l’hostaleria, “les estreles de la cuina s’equiparen amb les estreles del rock i, segons estudis recents, cada vegada pes més la gastronomia a l’hora que un viatger decidisca la seua destinació”. La presidenta de APEHA considera innegable que la Comunitat Valenciana, i Alacant en concret, són destinacions gastronòmiques destacades gràcies a la fama mundial dels seus arrossos, i de la paella en particular. En aquest sentit, s’assega especialment orgullosa de tots els esdeveniments de promoció gastronòmica i turística que realitzen perquè posen en valor l’oferta gastronòmica local tant en la Comunitat com més enllà de les fronteres nacionals. De fet, la gal·la aniversari inclourà també un reconeixement als restaurants que col·laboren en aquestes accions promocionals. APEHA està integrada en la confederació CONHOSTUR, que cada any renova el seu conveni amb Turisme Comunitat Valenciana per a promocionar esdeveniments gastronòmics, com per exemple el que desenvolupen aquest mes d’octubre “Arrossos Made in CV” amb 71 participants alacantins oferint un centenar de varietats arrosseres. Ara bé, entre els esdeveniments promocionals, Valera recorda amb afecte la recent acció promocional de la gastronomia de la nostra Comunitat en l’Ambaixada d’Espanya a la Haia, on el guanyador del concurs de Tapes Made in CV, al costat de xefs de la Comunitat Valenciana Estreles Michelín, van oferir delicioses creacions a una nodrida representació d’altres ambaixades i premsa estrangera. “Em va emocionar veure gaudir de la nostra cuina amb tant entusiasme a la flor i nata del cos diplomàtic mundial”.