MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

UN HOTEL INCLUSIU ÉS MÉS COMPETITIU

Entendre que la responsabilitat social i la inclusió suposen una millora de la competitivitat, una inversió i no un cost, és una tendència creixent en les empreses turístiques actuals, que comprenen la diversitat d’un mercat compost per persones amb necessitats i emocions diferents. En xicotets detalls o en grans inversions, un hotel marca la diferència quan té en compte a cadascun dels seus clients i les seues circumstàncies personals. ZT hotels s’ha posat en la pell de les persones amb diversitat funcional que volen gaudir com tots i això li ha suposat enguany guanyar el premi de turisme inclusiu i responsable dels Premis Turisme Comunitat Valenciana. El guardó el reben dos dels seus establiments, l’Hotel Peníscola Plaza Suites i el Aparthotel Acuasol.
Recepción hotel ZT hotels
Un acte tan quotidià com obrir una aixeta, penjar la roba en l’armari en desfer la maleta a l’habitació de l’hotel, comunicar-se amb el recepcionista o demanar un plat del menú poden resultar tasques impossibles per a moltes persones, frustracions que ja no es trobaran els clients d’aquests dos establiments. L’hotel Peníscola Plaza Suites disposa de 20 habitacions adaptades i el aparthotel Acuasol 4 apartaments també accessibles. Són habitacions amb espais amplis, interruptors i penjadors a altura adequada, banys equipats amb barres i seients practicables, aixeteria automàtica amb detecció de presència… amb l’objectiu de garantir una accessibilitat integral i còmoda.
Baño de hotel adaptado en Comunitat Valenciana

MÉS ENLLÀ DE LES BARRERES FÍSIQUES

A pesar que des de fa molt temps la inaccessibilitat física ha sigut font de preocupació per a les empreses turístiques que desitjaven atendre satisfactòriament aquest col·lectiu, hi ha barreres invisibles igualment importants per a aquests turistes, desitjosos de gaudir sense parar-se a cada moment. La comunicació natural, per exemple, és fonamental Què ocorre si arriba una persona cega al nostre hotel o un client sord? Com sabem què desitja en el nostre restaurant o com li avisem en cas d’emergència? Una cosa tan senzilla com posar una tablet en cadascuna de les habitacions permet al client escriure a recepció i a l’hotel enviar missatges exclusius a aqueixa habitació. És el sistema bidireccional que ha incorporat ZT hotels, que a més ha disposat alarmes visuals en aquestes habitacions per a casos d’emergència. En les zones comunes, les recepcions són accessibles i disposen d’un sistema de comunicació especial. Les persones sordes o fins i tot amb audiòfons o implants, poden trobar dificultats per a sentir en espais amb soroll ambiente i per això, aquests establiments disposen d’un telèfon receptor i un micròfon que garanteix la comunicació entre el client i el personal reduint al màxim el soroll ambiente i afavorint la conversa natural. Igualment en els restaurants, l’hotel ofereix carta en braille i la piscina i el spa estan equipades amb elevadors hidràulics per a garantir un bon accés.
Mesa de recepción hotel adaptado
La qualificació i organització del personal per a atendre turistes de tota mena és un altre dels reptes del turisme inclusiu. En el cas de ZT hotels s’ha elaborat un procediment intern per a l’atenció de clients amb discapacitat de mobilitat, auditiva i visual. A més han creat una carta especial de benvinguda per a informar sobre els serveis i itineraris accessibles i les consignes d’evacuació.

“Nosaltres venim des de fa molts anys treballant amb aquest tipus de col·lectiu ja que, les instal·lacions, per dimensió i característiques, ens feien especialment indicats per a ells”, apunta Javier Gallego, conseller delegat de ZT hotels. No obstant això, van entendre que havien de fer un pas més i van apostar per l’accessibilitat i el turisme inclusiu com una millora de la competitivitat. De fet, segons Gallego, són viatgers que vénen principalment fora de temporada alta, entre abril i juny o a l’octubre, principalment. Així, quan van desenvolupar el seu Pla de Millora de la Competitivitat l’any 2017 amb un pressupost de 2’5 milions d’euros, van incloure aquesta remodelació per a convertir-se en hotels accessibles al costat de totes les accions previstes per a reclassificar-se en un segment superior, tots els treballs de responsabilitat social amb les ong’s locals, les actuacions per a certificacions de qualitat o el pla de formació del personal i d’igualtat.