MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA RECERCA PER VEU EN LA PROMOCIÓ TURÍSTICA

600 milions de persones usen un assistent de veu almenys una vegada per setmana a tot el món i Espanya està entre els països amb major penetració d’aquests dispositius al costat dels Estats Units i Alemanya, segons xifres de Kantar Consulting, que calcula, a més, que 1.8 bilions de consumidors a tot el món usaren dispositius activats per veu en 2021. La majoria de les interaccions amb aquests assistents es produeixen per a buscar informació o productes però també per a saber com arribar a una destinació o comprovar informació de viatges.

La Comunitat Valenciana ja ha començat a realitzar accions promocionals en aquest nou canal. Alexa, l’assistent virtual de Amazon utilitzat en els altaveus Tire ja disposa d’informació sobre els principals festivals de música de la Comunitat Valenciana.

LES PREGUNTES MÉS FREQÜENTS ALS ASSISTENTS VIRTUALS

Segons fonts de Amazon, al desembre de 2018 havia venut més de 100 milions de dispositius Tire i s’estima que Google ha venut 52 milions de dispositius Google Home. Per part seua, Orient Baidu DuerOS declara unes vendes ajuste als 100 milions de dispositius. Les xifres evidencien un vertiginós increment de l’ús d’assistents de veu per part d’usuaris tant integrats en la llar com en dispositius mòbils.

Però com és aqueix ús? La majoria de les interaccions amb assistents de veu es produeixen per a buscar informació en Internet, per a buscar productes, saber com arribar a una destinació, informar-se sobre una marca, escoltar música o comprovar informació de viatges.

Usos de Asistentes por voz

Font: Kantar and Sonar

Cada vegada més els usuaris opten pels assistents per veu per la comoditat que ofereixen. Suposen una major productivitat en la comunicació del missatge. A través de la veu emetem 150 paraules enfront de les 40 que escrivim en el mateix temps.

Destinacions turístiques i proveïdors de viatges han de començar a pensar en l’elaboració de contingut que reflectisca aquesta realitat. Segons recomana Harvard Business Review, es pot començar per fer que les aplicacions d’Apple o Android que moltes destinacions desenvolupen per a la seua promoció tinguen la veu habilitada. També es recomana agregar “skills” de marca per a carregar en Alexa tal com ha fet la Comunitat Valenciana amb els seus festivals de música “MediterranewFest”.

Alexa és l’assistent virtual per veu de referència i les seues capacitats estan en constant evolució. A més dels comandos bàsics que incorpora, Alexa té la capacitat d’incloure noves funcionalitats que poden crear desenvolupadors i carregar com “skills” que els usuaris es poden instal·lar en l’assistent. Aquest estiu Turisme Comunitat Valenciana ja ha posat en marxa una “skill” amb informació dels festivals de música FIB, Arenal Sound, Medusa Sun Beach, Rototom Sumsplash i Ibèria Festival. Així, Alexa és capaç a de respondre a més de 20 preguntes freqüents sobre cada festival com:

  • Puc portar xiquets?
  • Puc entrar menjar al festival?
  • Hi ha caixers automàtics en el festival?
  • Hi ha consignes en el festival?
  • Sóc vegetarià, tindré llocs de menjar per a mi?
  • Puc ficar una càmera de vídeo o fotos en el festival?

LA CONSULTA DE VEU, MÉS PROP DE LA DECISIÓ DE COMPRA

A més, segons Kantar Media, les consultes per veu tenen una probabilitat 30 vegades major d’estar orientades a l’acció que les consultes escrites, la qual cosa ofereix una gran oportunitat per a posicionar recursos turístics de forma rellevant a nivell local una vegada el viatger ja ha arribat a la destinació. És necessari per tant reconsiderar el posicionament en línia (SEU) amb paraules clau pensades per a una interacció conversacional més directa.

És important combinar la promoció en aquests canals activats per veu amb un important posicionament de marca. Hem de tindre en compte que si un usuari pregunta per exemple Què visitar a Espanya? i el dispositiu recita una sèrie d’opcions probablement al final de l’escolta l’usuari haja oblidat les primeres propostes. L’esforç ha de concentrar-se a aconseguir que la pregunta es realitze sobre la marca o recurs turístic concret. Segons Google, les cerques en línia amb paraules clau de marca tenen una taxa de conversió dues vegades major que les cerques sense elles. Per tant, encoratjar la cerca per marca ha de ser una prioritat. Segons Harvard Business Review, es pot incentivar amb descomptes especials per a aquells usuaris que reserven el seu viatge a través d’una cerca de marca com per exemple “reserva’m una vol en Southwest a Dallas el dimarts a la nit”.

Moltes empreses del sector turístic: cadenes hoteleres com Marriott, empreses de transport com Renfe o OTAS com Expedia o Booking ja exploten els assistents virtuals per veu. Amazon disposa d’un servei específic per a aquest sector: Alexa for Hospitality