MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA GESTIÓ INTEL.LIGENT DEL TURISME DE REUNIONS

Amb una generació econòmica de més de 6.000 milions anuals, el turisme de congressos a Espanya que ocupa el quart lloc en el rànquing europeu no és el germà pobre de la indústria turística nacional. És més aviat una aposta per un sector que mostra múscul, amb un creixement del 4% anual i que ja frega els quatre milions de turistes. I el que és més important: un sector que propicia ocupació desestacionalizada.

Benidorm, la capital turística per excel·lència de la Costa Blanca, ha rebut aquest mes de febrer al mig centenar de participants en l’Assemblea del Spain Conventión Bureau (SCB) amb un esplèndid i càlid sol hivernal que va fer les delícies dels arribats des de les fredes terres del nord d’Espanya.

La intel·ligència de les destinacions urbanes i com aplicar les tecnologies en l’experiència d’un turista de reunions van ser, juntament amb la sostenibilitat, accessibilitat i governança els temes estrela de l’assemblea. I és que el benefici que aporta el turisme MICE per a qualsevol ciutat està fora de tot dubte: desestacionalització, increment de l’activitat turística i impacte econòmic. No obstant això, una de les conclusions revela que el sector s’enfronta a reptes importants en tecnologia i innovació per a optimitzar l’experiència del turista MICE.

Inauguración de la Asamblea de Spain Convention Bureau 2019 en Benidorm

Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme; Augusto Hidalgo, president del Spain Convention Bureau, Antonio Pérez, alcalde de Benidorm; Eduardo Dolón, diputat de Turisme de la Diputació d’Alacant i la directora de gabinet de la Secretària d’Estat de Turisme.

EL TURISME DE REUNIONS CREIX EN LES DESTINACIONS DE SOL I PLATJA

El president del Spain Convention Bureau i alcalde de Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, va explicar que encara que Madrid i, fonamentalment, Barcelona continuen concentrant la major activitat, el turisme MICE “cada vegada més s’estén a la resta del conjunt nacional”, especialment a ciutats vinculades tradicionalment al sector del sol i platja i que han vist en aquest segment “un complement” que els proporciona un turista amb una despesa mitjana de 208 euros diaris, molt per damunt del d’altres mercats.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, aprofundia en què, a l’hora de triar una destinació per a la celebració d’un congrés o esdeveniment, “la ciutat condiciona i influeix”, per això és “fonamental la capacitat de la ciutat per a enriquir i afegir valor.”
També, el responsable de Turisme de la Diputació Provincial d’Alacant, Eduardo Dolón, coincidia que el turisme MICE “en els últims anys” pràcticament ha doblegat els seus números a la província d’Alacant; “gran part de l’èxit” d’això “resideix a Benidorm”.

INCREMENTAR EL TURISME INTERNACIONAL, REPTE FONAMENTAL

A més d’apostar per la innovació tecnològica i per incrementar les infraestructures per a acollir congressos, el president del SCB va assenyalar que un dels reptes per al sector a Espanya és “incrementar el percentatge de congressistes estrangers”, que en aquests moments se situa entre el 20 i el 30%.

En la Comunitat Valenciana, aquest percentatge és similar però està creixent de forma important. En 2108 la Comunitat va rebre 487.989 turistes internacionals de negocis, un 8’7% més que l’any anterior, segons l’últim informe de conjuntura de Turisme Comunitat Valenciana.  En 2017 el turisme MICE estranger va pujar més d’un 42%, any en què reberem en total 1’5 milions de turistes per negocis i altres motius professionals, un 15% més que l’any anterior, segons les últimes dades publicades per Turisme Comunitat Valenciana. Aquest turista internacional va gastar una mitjana de 214 euros en la Comunitat, mentre que el nacional va deixar una despesa de menys de 79 euros al dia.

COM APROFITAR LA TECNOLOGIA PER A CAPTAR TURISME MICE

La trobada va abordar gran debat sobre les oportunitats que ofereix una Destinació Turística Intel·ligent per al turisme de congressos.

Antonio Pérez, alcalde de Benidorm, en la Asamblea de Spain Convention Bureau 2019

Antonio Pérez, alcalde de Benidorm

Antonio Pérez, alcalde de la ciutat amfitriona, va apuntar la necessitat de “aprofundir en la transformació digital dels nostres territoris perquè el turista que acudeix a les nostres destinacions per reunions requereix els últims avanços tecnològics, sense oblidar també les seues necessitats de descans i oci. I és que es tracta d’un turista exigent”.

Per a Leire Bilbao, gerent de Turisme Benidorm: “No sempre el turista és conscient de tot el que implica la destinació turística intel·ligent; detecta una millora en serveis, cert, però mentrestant nosaltres, com a destinació, mesurem indicadors de seguretat, climatologia, producte de la ciutat i reputació, analitzem tendències on el major indicador és la percepció de seguretat en la destinació.”

Marcos Franco, soci-fundador de ReiniziaT i ObservaTUR va subratllar que cal posar el focus en el turista i en les seues necessitats. “Les dades són la nova moneda i el que ens dona informació per a abordar el que arribarà”.

El director general de ITH Álvaro Carrillo incidia que “el sector ha d’escometre la seua transformació digital pensant en el client, en aquest cas en el turista MICE, que té un nivell de digitalització superior i major capacitat de despesa”.

Mario Villar, director d’Intel·ligència Turística de Turisme Comunitat Valenciana, va recordar que som una destinació que ofereix “seguretat, més de 300 dies de sol a l’any, un bon nombre de places hoteleres, de les quals el 50% són de quatre i cinc estreles, 19 restaurants amb estrela Michelin…”. Villar va recordar la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel.ligents de la Comunitat Valenciana i apuntá la necessitat d’apoderar destinacions i empreses per a posicionar i consolidar el turisme MICE en la Comunitat Valenciana, un sector amb una despesa alta per turista i que és desestacionalizador ja que la majoria dels congressos són a la tardor i primavera”.

Intervención del Director de Inteligencia Turística de Turisme Comunitat Valenciana, Mario Villar, en la Asamblea de la Spain Convention Bureau en Benidorm en 2019

Mario Villar, director d’Intel.ligència turística de Turisme Comunitat Valenciana

El president de la SCB, Augusto Hidalgo, va fer també referència a la nova Xarxa nacional de Destinacions Intel·ligents. “Ha de ser sobretot un lloc d’intercanvi d’idees. Es van generant experiències que són fonamentals. En el nostre cas, és cert que no participarem en la primera ona de les smart cities, però hem aprés de les coses que van eixir malament, sobretot en els projectes de sensorització. Ara és el moment de perdre complexos amb destinacions com Lió o Hèlsinki, que han sigut reconeguts a nivell europeu com les millors destinacions intel·ligents”

La Trobada del Spain Convention Bureau es va prolongar durant dues jornades, 21 i 22 de febrer, que van abordar també altres temes essencials per al sector com el rol de la governança, la sostenibilitat i l’accessibilitat en el món dels congressos. Així mateix, en la posterior assemblea anual de les ciutats membres van realitzar el balanç de l’any 2018 i planificaren els futurs reptes de la xarxa.