MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

“EL NOSTRE PRINCIPAL VALOR ÉS QUE SOM HUMANS”

Hui, 21 de febrer, se celebra el Dia Internacional del Guia Turístic. En la Comunitat Valenciana 1352 persones estan acreditades per Turisme Comunitat Valenciana per a exercir com a guies turístics oficials. Com és el seu treball hui dia? Com s’adapten a les noves demandes dels viatgers més independents? Com afronten fenòmens com els “free tours”? Parlem de tot això amb el president de l’Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana, Iván Llorca.

Què celebrem en el Dia Internacional del Guia Turístic?

Aquest dia el va instaurar la World Federation of Tourist Guide Associations amb l’objectiu de promocionar el nostre treball com a professionals, de visibilitzar-nos com a col·lectiu amb qualificació, amb un valor que aportar al sector turístic. Durant molt de temps aquest treball s’exercia de forma voluntària sense qualificació ni regulació i va arribar un moment en què era necessari reivindicar-nos com a professionals. No val qualsevol per a ser guia, es requereix formació, vocació, amor per la teua terra i afany de servei i atenció al públic.
Iván Llorca, presidente de la Asociación de Guías Oficiales de la Comunitat Valenciana
Enguany la celebració es realitza sota el lema “Practica la turismofilia”, per què?

Totes les associacions de guies d’Espanya transmetran aquest missatge amb motiu del Dia Internacional. I ho faran a proposta de l’associació de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un missatge d’hospitalitat i benvinguda al turisme que va sorgir arran d’una acció que va realitzar l’associació de guies d’Alacant al costat d’alguns veïns del centre d’Alacant per a mostrar al món que ací som hospitalaris i donem la benvinguda als visitants i turistes, un missatge contrari al moviment de la turismofòbia.

Aquest missatge forma part del programa d’Hospitalitat Mediterrània que està impartint Turisme Comunitat Valenciana, creu que aquest missatge d’hospitalitat i benvinguda està arribant als turistes?

Sí, sí, i els guies hem participat en els tallers i sessions del programa de Turisme Comunitat Valenciana. I sí, crec que cala en els visitants i per això ens trien, ja no només per a passar les seues vacances, sinó fins i tot per a viure. La quantitat d’estrangers residents és una dada important. Ens trien voluntàriament per a viure i ho fan perquè la nostra hospitalitat és real. No ens trien pel sol i platja, que també poden trobar en altres llocs, ens trien, a més de pels preus i la seguretat, pel nostre caràcter i forma de vida.

Iván, tu portes més de 20 anys exercint com a guia turístic en la Comunitat Valenciana, com ha canviat la professió?

Fa 20 anys en la Comunitat Valenciana pràcticament Benidorm centrava tot el treball i sempre rebies els contractes a través d’agències o touroperadores. Ara els canals pels quals es contracten visites guiades són més diversos. El client arriba a soles, de forma directa. Arribem a treballar “de persona a persona”, oferint rutes obertes sense contractació prèvia, que qualsevol persona pot realitzar en el moment, sempre que estiga en el punt de trobada a l’hora d’inici de la ruta. És el cas de les rutes que oferim, per exemple, en el centre de València o al castell de Santa Bàrbara d’Alacant. Això, clar, resulta molt més incert i insegur com a via d’ingressos, però ho podem oferir perquè ens hem unit. Som grups de guies que ens posem d’acord per a treballar eixes rutes obertes alternativament i poder combinar aquesta via d’ingressos amb altres més segures com són les contractacions per agències, creuers, etc.

Guías Turísticos: visita guiada en grupo en ValenciaÉs una innovació que heu incorporat davant les demandes del turista actual?

Sí, és una idea que va sorgir davant l’auge dels anomenats “free tours”, persones que s’ofereixen a realitzar visites guiades sense un preu estipulat, a canvi de la voluntat. Nosaltres no tenim res en contra d’aquesta modalitat sempre que aquestes persones treballen complint la regulació però, sí, és veritat que vam veure que ells cobrien una demanda que nosaltres no teníem en compte, la del client individual.

Quines altres innovacions ha incorporat el guia turístic davant aquests canvis en el mercat on també moltes aplicacions mòbils i tecnologies ofereixen al turista orientacions, informació o visites guiades?

La tecnologia no elimina a les persones, les ajuda. El nostre principal valor és que som humans. Cap tecnologia pot oferir una adaptabilitat i personalització tan alta. Podem respondre preguntes espontànies, fer recomanacions sobretot el territori i no solament sobre el bé o recurs concret que es visita. Som Guies de tota la Comunitat Valenciana, som “oficines de turisme móbils”. I a més estimem la nostra terra i difonem aquest amor per ella, la consciència de conservació, jo tracte que el turista gaudisca de la meua “casa” però també que la cuide.

No és veritat que els guies siguem avorrits o antics, que no ens encasellen. Fem rutes disfressats, amb bici, en segway… I també utilitzem aplicacions en les nostres visites per a millorar l’experiència del client. Recentment, en Fitur, vaig conéixer una app que permet que la teua explicació la reba i escolte el client directament en el seu mòbil.
Guías Turísticos Oficiales en València durante las Fallas El turista que visita una ciutat guiat per una aplicació mòbil ha de saber també que els serveis i recursos que li recomana l’app no tenen per què ser els millors, apareixen primer perquè són els que més han pagat per aqueix posicionament.

Què recomanaria a una persona que vulga dedicar-se a aquest treball?

Ha de tindre vocació, amor per la Comunitat Valenciana i formació. Molta gent que desconeix la professió pensa que tot és bonic perquè viatges, coneixes persones de diferents llocs… però també han de saber que és important reciclar-se i formar-se constantment i que no existeixen horaris. Jo, hui, per exemple, he de recollir a un grup a les 3 am a València.

Els convide que ens coneguen, que vinguen a l’associació i vegen de prop el nostre treball.

El Decret 62/1996, de 25 de març, del govern valencià pel qual es regula la professió de guia de turisme estableix que requeriran els seus serveis les visites guiades a béns d’interés geogràfic o ecològic, museus, monuments i/o conjunts històric-artístics de la Comunitat Valenciana. Els guies que superen les proves oficials de Turisme Comunitat Valenciana compten amb una credencial que els identifica com a tals en la qual figuren les seues dades personals i l’idioma o idiomes pels quals estan habilitats. Aquesta credencial hauran d’exhibir-la durant l’exercici professional de l’activitat. En el marc de les campanyes de verificació que duu a terme Turisme Comunitat Valenciana, l’any passat inspecció va actuar en 17 ocasions en tota la Comunitat.

Temas enlazados | |