MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

LA CV PRESENTARÀ LA SEUA OFERTA DE TURISME CINEMATOGRÀFIC EN FITUR

A causa de la importància que està adquirint el turisme cinematogràfic dins del turisme nacional, FITUR destacarà per primera vegada aquesta modalitat turística amb la participació de la Comunitat Valenciana com una de les destinacions de referència

El turisme cinematogràfic s’ha establit com una important oportunitat per a promocionar les destinacions turístiques. L’interés per visitar llocs en els quals s’ha rodat una pel·lícula o una sèrie de gran audiència atrau cada vegada a més viatgers. A més, és una modalitat que suposa una alternativa per a desestacionalitzar el turisme i diversificar l’oferta.

“El nombre de turistes que viatgen a un lloc després d’haver-lo vist en una sèrie o en una pel·lícula s’ha multiplicat per dos en els últims cinc anys”, explica Luis Tormo, cap del departament de publicitat de Turisme Comunitat Valenciana. “És una eina de promoció turística molt potent amb la qual compten els territoris per a potenciar la seua diferenciació i visibilitat”.

El valor que atorga l’aparició en les pantalles a la destinació és un tipus de publicitat de gran valor, a baix cost i que genera grans beneficis econòmics sobre el territori.

LA COMUNITAT VALENCIANA EN FITUR CINE

Del 23 al 27 de gener de 2019, Turisme Comunitat Valenciana comptarà amb el seu propi estand per a promocionar el turisme cinematogràfic de la Comunitat en la primera edició que FITUR compta amb aquesta nova plataforma destinada a promoure aquesta modalitat turística. FITUR Cine naix amb la intenció de connectar la indústria turística nacional amb la cinematogràfica.

L’espai comptarà amb una àrea expositiva, una àrea B2B i una altra zona destinada al programa de conferències. Per la seua banda, Turisme Comunitat Valenciana “actuarà com a paraigua o com a contenidor que englobarà a totes les iniciatives de turisme cinematogràfic que existeixen en la Comunitat”, avança Tormo.

El turisme cinematogràfic en la Comunitat Valenciana s’organitza a través de les diferents Film Offices, departaments d’organització cinematogràfica. El seu objectiu és atraure rodatges a cadascun dels seus municipis i províncies. Hui dia existeixen quatre Film Offices en tota la Comunitat: Benidorm, València Ciutat, Costa Blanca, Peníscola i l’oficina de València Turisme que agrupa a tots els municipis de la província. “Aquest serà un dels aspectes a destacar en FITUR Cine”, comenta Tormo. “Es duran a terme diverses activitats com a xarrades i ponències. Pretén ser un espai en el qual tot aquell que tinga iniciatives relacionades amb la promoció turística a través del cinema, puga exposar-les i compartir-les”.

EL TURISME CINEMATOGRÀFIC EN LA COMUNITAT VALENCIANA

Segons Tormo, el turisme cinematogràfic s’ha convertit en un producte més dels que ofereix Turisme Comunitat Valenciana. L’origen de la Comunitat com a destinació d’aquesta modalitat de turisme es remunta a la dècada dels seixanta, quan es va rodar a Peníscola la pel·lícula El Cid, protagonitzada per Charlton Heston i Sophia Loren. Des d’aquell moment, Peníscola ha acollit multitud de rodatges que han donat a conéixer la importància del seu patrimoni històric i que han atret a un gran nombre de turistes. Per aquest motiu, el municipi de Peníscola compta amb una ruta turística cinematogràfica senyalitzada que permet conéixer les diferents localitzacions dels rodatges.

També va rodar en diverses localitzacions de la Comunitat el cineasta valencià Luis García Berlanga, que va destacar el caràcter mediterrani a través de pel·lícules com Calabuig, Novios a la vista, Todos a la prisión, Moros y Cristianos o la sèrie de televisió sobre Blasco Ibánez, van utilitzar Peníscola, Benicàssim o València com a llocs per a situar les seues narracions.

Benidorm també destaca com a destinació turística cinematogràfica des de fa més de deu anys en rodar-se allí una divertida sitcom dirigida al mercat anglés i que porta el mateix nom que la ciutat.

D’altra banda, Tormo dóna a conéixer que Turisme CV ha signat un conveni amb l’associació de Productors Audiovisuals Valencians (PAV), pel qual acorden una línia nominativa per import de huitanta mil euros per a desenvolupar el turisme cinematogràfic en la Comunitat Valenciana. És una iniciativa que es duu a terme per primera vegada.

BENEFICIS DE LA DESTINACIÓ TURÍSTICA CINEMATOGRÀFICA

En 2016 es va estrenar la pel·lícula L’Olivera, dirigida per Icíar Bollaín, un film que ha servit per a donar a conéixer els recursos naturals de El Maestrat com són les oliveres mil·lenàries d’aquesta zona de la província de Castelló. Aquestes oliveres es poden visitar a través de rutes que permeten gaudir del oleoturisme i del paisatge de la zona.

“És una pel·lícula que ens ha resultat molt útil per a la promoció de l’olivera mil·lenària”, opina Tormo. També, perquè “es tracta d’una producció rodada en pobles xicotets com Sant Mateu, Canet lo Roig, La Jana o Traiguera on s’han allotjat tots els treballadors del rodatge. D’aquesta manera, també aporta importants beneficis econòmics en aquests municipis. És a dir, té aqueixos dos efectes, el promocional i l’impacte econòmic del propi rodatge”.

Des del punt de vista del màrqueting turístic, es converteix en un factor important dins de les actuacions promocionals de les destinacions el fet que apareguen els noms i les imatges dels pobles, ciutats o qualsevol altre recurs turístic. Aquest fet genera un valor promocional que si s’haguera de fer d’una altra manera suposaria un cost molt més elevat.

A més, el turisme cinematogràfic té un caràcter vertebrador del territori ja que les localitzacions són molt variades i van des de la costa fins a l’interior, pobles grans o capitals, etc.

Es tracta d’una modalitat turística que des dels anys noranta ve marcant tendència en diferents parts del món com és l’exemple de Harry Potter i Notting Hill a Anglaterra. També a Nova Zelanda, el rodatge de la trilogia del Señor de los Anillos va suposar un increment de visitants del 30%.