MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

BIRDWATCHING: OFERTA ALTERNATIVA AMB EL VALOR DE LA SOSTENIBILITAT

El birdwatching, o turisme ornitològic, és un dels productes turístics més joves a Espanya i a la Comunitat Valenciana. A més, està demostrant un alt dinamisme en els últims anys.

SEU Birdlife amb dades del Eurobaròmetre 432, destaca que el 23% dels turistes espanyols trien destinació pels seus valors naturals. Entre els turistes europeus la xifra ascendeix al 31%. Entre aquests valors, òbviament, s’inclou l’avifauna.

Turisme Comunitat Valenciana impulsa aquest producte turístic a través de la seua estratègia CreaTurisme. Ho fa amb l’objectiu de fomentar el turisme sostenible a la Comunitat i contribuir a la desestacionalització. Així, l’últim cap de setmana d’octubre, va organitzar a Torrevella la primera edició del Birding Festival Aiguamolls del Sud Comunitat Valenciana. Va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament, dels Parcs Naturals de la Llacuna de la Mata, el Fondo i les Salines de Santa Pola i l’ajuda de diferents organitzacions.

El Birding Festival Comunitat Valenciana dels Aiguamolls del Sud mostra el valor del birdwatching

El festival va tenir sessions dirigides a professionals, un espai expositiu on van participar tant municipis com a organitzacions conservacionistes, així com empreses de turisme ornitològic, de guies especialitzats i de fotografia d’aus.

L’esdeveniment ha superat les expectatives de l’organització amb més de 300 inscrits a les activitats professionals i prop de 1.500 visitants al llarg dels tres dies. Sumat a l’organització d’un Fam Trip des de Turisme CV i en col·laboració amb Turespaña, dirigit a operadors especialitzats procedents de Dinamarca i Noruega. Fran Lucha és responsable de Oxytours i encarregat per l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana d’atendre als operadors. Destaca “la sorpresa que ha suposat per als noruecs i els danesos conèixer l’oferta d’Alacant per a l’observació d’aus. Per la seua varietat, l’estacionalitat i la qualitat de l’observació. A més, tenir un aeroport tan ben connectat i competitiu és un valor afegit quasi decisiu”.

Birdwatching

Birdwatching en el Parc Natural de El Fondo d’Elx.

EL BIRDWATCHING PER A REPOSICIONAR UNA DESTINACIÓ TURÍSTICA

Cada vegada més ajuntaments estan incorporant el turisme ornitològic a les seues estratègies de destinació. Ho fan treballant en col·laboració amb guies experts i empreses especialitzades en birdwatching.

Per a Fanny Serrano, tinent alcalde de Torrevella i regidora de turisme, és una manera de generar un turisme de qualitat alternatiu basat en la naturalesa i de desestacionalitzar l’oferta. “L’Ajuntament volia canviar la percepció de Torrevella com a destinació i ensenyar el Parc Natural, que ocupa més de la meitat del terme municipal. A més, és un aiguamoll d’alta protecció considerat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). El turisme ornitològic ens ha permès que es veja la nostra destinació des d’una altra perspectiva. Atrau a un públic de poder adquisitiu mitjà alt que a més pot repetir la seua visita en diferents èpoques de l’any. Les aus d’hivern no són les mateixes que les d’estiu i açò permet la desestacionalitzación. Aquest fet és important perquè es tracta d’una destinació que tradicionalment era residencial d’estiu”.

Un programa pilot amb rutes ornitològiques

El camí a seguir, segons explica la regidora de Torrevella, “és començar amb activitats divulgatives gratuïtes. Després caldria desenvolupar un programa pilot amb rutes ornitològiques dissenyades per professionals. Nosaltres contractem a una empresa especialitzada per a començar. Després d’un any, l’èxit va ser tan rotund que hem acabat licitant un contracte per quatre anys”.

Fran Lucha col·labora amb diversos municipis en l’organització de la seua oferta de birding. Torrevella, Villena i Dolores estan treballant amb la seua empresa per a desenvolupar rutes de naturalesa amb presència de l’activitat d’observació d’aus i incorporar-ho a l’oferta turística municipal, a més d’oferir-ho a la població. “Són activitats dirigides al públic en general, encara que suposen una bona base per a donar a conèixer el potencial i atraure a públic especialitzat, perquè es publiquen guies i rutes que poden cridar l’atenció dels turistes ornitològics”.

El paper d’ajuntaments i altres administracions és fonamental

No solament en la promoció. Sobretot en el manteniment i neteja dels espais protegits i dels llocs adequats per a l’observació d’aus. “I si es dota d’equipaments com a torres d’observació o hides, molt millor. Encara que no és absolutament necessari per a nosaltres, perquè ens cerquem la vida sense açò, però dóna una imatge de qualitat positiva. Perquè els millors clients viatgen molt i comparen amb altres destinacions”, destaca Virgilio Beltrán, responsable de màrqueting en Actio Birding.

(fotografies cedides per Simbiosi Espai Ambiental)