MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

EL VALOR DE LA COMUNITAT VALENCIANA PER AL TURISME JAPONÉS

Com aconseguir que aquest turista es desplace a la Comunitat a pesar que la seua estada mitjana a Espanya no passa dels tres dies.

L’arribada de turistes japonesos a Espanya ha augmentat de manera progressiva en l’última dècada segons Turespaña, de manera que el nostre país ha passat de rebre 250.000 viatgers nipons anuals a més de 400.000 visitants. Aquestes xifres, unides a la despesa en destinació, uns 400 euros diaris, fan d’aquest comprat emissor un dels més interessants d’Àsia.

Les destinacions d’Espanya més visitades pels turistes de Japó són Catalunya (en un 50%), Madrid i Andalusia. El sector turístic valencià té molt treball per a posicionar la nostra destinació a Japó però sí disposem de valors que poden motivar la visita d’aquests viatgers. Ho comprovem parlant amb els touroperadors japonesos que van visitar la Comunitat al setembre en un fam trip organitzat després de la missió comercial que la Generalitat va realitzar a Japó el passat mes d’abril.

Kaori Mii és directora d’Operacions de JTB Corp., un touroperador japonés de gran volum. És una de les set representants del turisme japonés que s’ha desplaçat a la Comunitat Valenciana. “Els japonesos tenen molt interès a Espanya des de fa anys, i també per Itàlia. Tenen la imatge de l’Espanya més típica. Per açò els agraden els estereotips, els tòpics. Encara que també els monuments o béns patrimoni de la humanitat i la gastronomia, sobretot les tapes. A Japó està molt de moda el menjar espanyol”, assegura.

DOS O TRES DIES A ESPANYA

El principal obstacle per a atraure al turisme japonés a la Comunitat Valenciana és la tipologia dels viatges. La distància marca el temps d’estada i els itineraris. “Estem molt lluny d’Espanya, així que quan la gent viatja, ve a Europa i visita diversos països. L’estada mitjana és de nou dies, i a Espanya estan dos o tres. Ací es decanten principalment per Madrid, Barcelona i Granada”, detalla Kaorii. Hi ha turistes japonesos que recalen a la Comunitat Valenciana, però la seua estada no es perllonga més de mig dia.

La connexió amb Barcelona i Madrid resulta fonamental. El valor que ofereix l’AVE des de Madrid és estratègic i s’espera que la futura connexió des de Barcelona contribuïsca a fomentar l’arribada de turistes nipons a la Comunitat.

Fam Trip en el Mercat Central

“El Mercat Central per fora tampoc els entusiasma, encara que la cosa canvia quan entren”, Javier Martínez, guía turístic expert en Japó.

PER QUÈ DESPLAÇAR-SE A LA COMUNITAT VALENCIANA

L’objectiu de la Comunitat Valenciana és entrar en el selecte grup de destinacions espanyoles objecte del desig nipó. Aquest turista està interessat sobretot en gastronomia i enoturisme i Turisme Comunitat Valenciana treballa ja en la generació de noves experiències: visites a vinyers i cellers, ruta de les oliveres mil·lenàries, recol·lecció de taronges o tòfones o participació en l’elaboració d’una paella en l’Albufera.

Preguntem a Kaori Mii. “El que més m’ha agradat, de moment, és Morella i les pintures de l’Església de Sant Nicolás, a València”. Sobre els gustos del grup, la japonesa ens parla de “el menjar i el vi. I ens dóna un consell perquè la Comunitat Valenciana es convertisca en una destinació fixa en les visites a Espanya. “Cal promocionar-la més a Japó”.

MORELLA O LA MUIXERANGA SORPRENEN Al TURISME JAPONÉS

Javier Martínez ha sigut l’encarregat de guiar al grup de japoneses per la Comunitat Valenciana. “Les touroperadores diuen que els ha agradat molt el que han vist. Solament havien vist la Comunitat Valenciana en fotos i no els transmetia el mateix que veure-ho en persona. Els ha agradat molt la realitat enfront de les fotos que havien vist. Morella i Peníscola els han sorprès. També “la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí”. Però no tot han sigut sorpreses agradables. El guia ha pogut constatar l’alt grau de desconeixement de València a Japó. “No coneixen el que és València. Pensaven que vivíem entre tarongers, i a més no associen València amb l’autèntica paella. Ens associen amb la taronja. Segons m’han assegurat, hi ha molts japonesos que no saben que existeix València”.

ELS AGRADA LA GASTRONOMIA I EL VI

Segons Javier, “el 70% del turisme japonés que visita Espanya passa per Barcelona. Els encanten Gaudí i el modernisme. I a més de Madrid per ser la capital, volen veure la Alhambra i gaudir de la gastronomia basca. No té res a veure amb l’europeu. No coneixen el gòtic, els estils arquitectònics els deixen una mica freds. La Llotja els agrada, però no s’admiren. El Mercat Central per fora tampoc els entusiasma, encara que la cosa canvia quan entren. Funciona millor treballar amb un storytelling que incloga un personatge històric. Jo els parle del Rei Don Jaime, de la Reconquesta, i açò els agrada molt”.

La Ciutat de les Arts i les Ciències, prossegueix Martínez, “és el lloc perfecte perquè es facen la foto, encara que mai tenen temps d’entrar en el museu ni en el Hemisfèric. En canvi, el Oceanogràfic els entusiasma. Veure un aquari ple de meduses els encanta”.

Fam Trip en la Ciutat de les Arts

El que més els crida l’atenció de la Ciutat de les Arts i les Ciències és l’Oceanogràfic.

LA PROMOCIÓ AMB INFLUENCERS

Aquest guia turístic, que ha estudiat i treballat a Japó creu que la presència física en el país seria molt important i recomana la promoció a través de personatges influents en aquella societat: “Obrir una oficina és fonamental. Catalunya la té des de fa anys. I donat el caràcter gregari dels japonesos, una bona estratègia consisteix a convidar a influencers a conèixer València. Tenen públics molt fidels i si ells recomanen la visita, segur que açò es traduirà en un increment del turisme japonés”.

Encara que semble complicat, tenim dos exemples clars a la Comunitat Valenciana de pols d’atracció per als japonesos: Les Falles, que han sigut molt difoses per la televisió japonesa i la Tomatina de Bunyol, a la qual acudeixen cada any més d’un miler de japonesos. Com no, aqueixa festa també ha sigut donada a conèixer per un personatge de televisió molt popular. Es tracta de seguir aqueix deixant per a posicionar altres productes valencians en el mercat nipó.

Temas enlazados | ||