MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME NÀUTIC ALS PORTS ESPORTIUS

Gabriel Martínez, director de Marina Dénia, és President de l’Agrupació de Ports Esportius i Turístics de la Comunitat Valenciana, que reuneix ja a catorze instal·lacions nàutiques amb una oferta de 4.529 amarres, i acaba de ser triat President de la Federació Espanyola, que representa en total a més de 200 ports, dels quals el 60% es troben en la Costa Mediterrània.

P.- Enhorabona per la seva elecció com a president de la Federació Espanyola. Des de la seva posició i amb una experiència dilatada en el sector, considera que el turisme nàutic està experimentant un creixement en els últims anys?

Moltes gràcies per la felicitació. El turisme nàutic és un concepte nou en la nostra comunitat. Sense ser molt conscients d’això veníem des de fa temps posant-ho en pràctica, ja que tota la flota que procedeix d’altres països i altres llocs d’Espanya i recala en els nostres ports ho fa per motius turístics, atrets per la qualitat de les nostres instal·lacions, la professionalitat del nostre personal, la bondat del nostre mar, les nostres bones condicions climàtiques i la seguretat de la qual gaudim al nostre país.

Després d’una dècada molt difícil per als ports de la nostra comunitat, el turisme nàutic ha experimentat una progressiva recuperació, entre el 25% i el 30% dels tràfics perduts en la crisi ja s’ha recuperat. I, a pesar que encara no hem aconseguit el nivell anterior a la crisi, estem en el bon camí.

P.- Quin considera que és el pes del turisme en l’activitat dels ports de l’Agrupació?

Sense cap dubte, el turisme nàutic s’ha convertit pràcticament en el principal recurs dels nostres ports. Sense l’aportació dels tràfics que ens genera, els ports de la nostra comunitat en termes generals tindrien molt difícil la seva subsistència.

P.- Quin és el valor afegit que ofereix a les empreses el pertànyer a aquesta agrupació?

Realment hem de veure cada port esportiu com una pime capaç de generar un gran impacte socio-econòmic i laboral en el seu entorn. Es tracta no obstant això de pimes amb característiques molt especials per l’activitat que desenvolupen. Necessiten complir múltiples procediments administratius i el que l’agrupació ofereix és unir forces i representació davant les diferents administracions.

Igualment, aquesta unió ens permet realitzar campanyes nacionals i internacionals de promoció que cada port per si solament no podria finançar. A més, l’agrupació ofereix a cost assumible especialistes i assessors en múltiples disciplines molt necessàries en el dia a dia de la gestió d’un port. Això és bàsicament el que fa l’agrupació i el valor afegit que els ports obtenen de la mateixa

P.- Hem parlat de turisme i de la necessària promoció, podria comentar què accions realitzen per promocionar-se dins i fora de la Comunitat Valenciana?

L’activitat promocional se centra en el nostre departament de premsa i promoció, des del qual, a través de mitjans generals i especialitzats -premsa escrita, ràdio i xarxes socials- es difon i promociona la nostra activitat.

D’altra banda, seleccionem els salons especialitzats tant a Espanya com a l’estranger i organitzem la nostra presència en ells. En aquest últim any, hem estat presents en el Boat Show de Düsseldorf, en Saló Nàutic de Denia, en el Madrid Azul i el Med Sea d’Alacant.

A més, hem lliurat banderes de bones pràctiques mediambientals als catorze ports que conformen l’Agrupació de Ports Esportius de la Comunitat Valenciana.

Ara mateix, estem preparant les campanyes de promoció internacional per al proper any. La idea és repetir en Düsseldorf juntament amb Turisme Comunitat Valenciana i acudir també a la fira de Southampton

D’altra banda, després de la nostra trobada amb responsables de Turisme Comunitat Valenciana, el passat mes de gener, en el Saló Nàutic deDüsseldorf, s’ha iniciat una línia de col·laboració en la qual Turisme està recolzant la nostra promoció, dins i fora d’Espanya, amb recursos humans i econòmics, i esperem que es pugui anar incrementant amb el pas del temps. Ara mateix, estem preparant les campanyes de promoció internacional per al proper any. La idea és repetir en Düsseldorf juntament amb Turisme Comunitat Valenciana i acudir també a la fira de Southampton, que es celebra al setembre de 2019. També estem pendents de reunir-nos amb Ports de l’Estat per anar amb ells a les visites que realitzin en aquells certàmens que siguin del nostre interès.

P.- Quins consells podria donar a les empreses nàutiques per millorar la seva competitivitat turística? quins són les millors accions per relació cost/efecte que recomanaria?

Ens trobem davant una seriosa cruïlla. Les portes d’altres països, com Grècia, Turquia o Croàcia que durant aquests últims anys han romàs tancades per motius de seguretat al turisme nàutic, han començat a obrir-se de nou. Les seves realitats socials i econòmiques en general són diferents a les nostres i, com a conseqüència, les seves ofertes a la baixa molt difícils d’igualar per a nosaltres. A més, cal tenir en compte que en el lustre vinent entraran en el nostre circuit els ports del nord d’Àfrica. Per tant, el nostre camí és clar: qualitat màxima en les nostres instal·lacions, professionalitat màxima en el nostre personal i efectivitat màxima en les nostres accions. No podem ser mes barats, però tinc la seguretat absoluta que estem qualificats per ser molt millors. Aquest ha de ser el punt d’inflexió que faci decidir-se als nostres clients.

P.- Quins valors diferencien els ports de la CV d’uns altres del Mediterrani Español?. Quins punts forts tenim respecte a la competència directa i quins punts creu que s’haurien de millorar o resoldre?

La Comunitat Valenciana se situa en l’equador del mediterrani espanyol. Això ens suposa un gran avantatge ja que aquesta posició fa que moltes embarcacions d’altres ports del nord i del sud de la nostra costa mediterrània, conflueixin en la nostra comunitat.

D’altra banda, cal ressaltar que en una part important del nostre litoral gaudim d’algunes milles de costa brava, l’orografia de la qual és ideal per al desenvolupament del turisme nàutic.

Però nostra principal fortalesa està en l’esperit acollidor de la nostra gent, en la nostra cultura, en la nostra forma de ser, en nosaltres mateixos.

Respecte als punts que s’haurien de millorar, crec que hauríem de tenir administracions més àgils que es posessin al dia dels temps que corren i que anessin conscients que el turisme nàutic necessita un tractament molt menys reglamentari i molt més dinàmic.

Temas enlazados | |