MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME MUSICAL EN LA COMUNITAT VALENCIANA

“La Comunitat Valenciana reuneix les condicions per a ser una destinació turística musical de referència. Però, quins són les claus per al seu desenvolupament com a motor de competitivitat territorial?”

“La música forma part de l’ADN valencià”, afirma José María Nácher, professor d’economia aplicada en la UV. Al costat de Paula Simó, professora associada de la UV i consultora, ha desenvolupat l’estudi ‘Anàlisi del posicionament turístic de l’activitat musical a la Comunitat Valenciana’. Un diagnòstic sobre les oportunitats que es donen en el turisme musical per a ser un jaciment de riquesa.

Nácher i Simó constaten que cada vegada “se li presta més importància a la música en viu a tot el món”. La indústria musical s’ha consolidat “com un nínxol molt important d’ocupació i empreses innovadores”. Fins i tot estan convençuts que els països que tenen la música com a eix vertebrador de la seua cultura, del seu territori, del seu oci i de la seua vida “són els països en els quals millor es viu”.

TENIM LES CONDICIONS NECESSÀRIES?

Segons explica José María Nácher, la Comunitat Valenciana reuneix les condicions per a ser una destinació turística musical de referència. “Pel nostre clima, la nostra qualitat de vida i perquè existeixen moltes iniciatives per a organitzar música en viu. Sobretot s’organitzen concerts de pop i de rock però també cal destacar el fenomen ‘bandístic’, que igualment és música en moviment i molt del carrer. Açò ens dóna una sèrie de competències i habilitats que estan en el nostre dia a dia i que fins avui no havíem pensat a valorar i potenciar”.

Nácher aposta per la indústria musical valenciana. “Hem demostrat que som bons com a músics, com a intèrprets i organitzadors”. L’activitat musical ofereix una bona oportunitat per a crear empresa i ocupació.

COM S’ACONSEGUEIX SER UNA DESTINACIÓ TURÍSTICA MUSICAL DE REFERÈNCIA?

 • Impulsar la promoció musical valenciana
 • Fomentar la formació i l’ocupació qualificada
 • Garantir una oferta musical de qualitat
 • Potenciar la música com a oferta cultural
Arenal Sound

Festival Arenal Sound de Borriana.

IMPULSAR LA PROMOCIÓ MUSICAL VALENCIANA

La primera mesura que proposa José María Nácher és aconseguir que gran part dels diners destinats a l’activitat musical siga per als promotors locals. La música és “una màquina de generar ocupació digna per als nostres joves”. Suggereix consolidar un clúster musical tant d’organització i promoció com d’indústria en viu perquè els festivals “produeixen un gran impacte concentrat en pocs dies, la qual cosa crida l’atenció de l’opinió pública i del turista”. Nácher creu a més que el nou pavelló Arena previst en la ciutat de València “va a precipitar l’impuls de l’activitat turística. Aquest fet va a permetre que es consolide més fàcilment el sector. És un element que marca la diferència i que constitueix un aparador ideal per a la ciutat”. A més, “descobrirà l’existència d’una escena local”.

FOMENTAR LA FORMACIÓ I L’OCUPACIÓ QUALIFICADA

Per a Nácher, “l’administració valenciana s’ha posat a treballar en la creació d’una estratègia destinada a promoure la formació i l’ocupació relacionada amb la música”. Segons afirma el també director del Grup de d’Investigació ‘Estratègies en Turisme i Oci’ de la UV, “l’interessant i el bonic és que per primera vegada en la història hi ha un compromís amb aquest sector i hi ha possibilitats laborals. Ens estem adonant que ens convé especialitzar-nos en aquest sector perquè som competitius”.

En aquesta línia, Turisme Comunitat Valenciana està organitzant el primer Curs en Producció d’Esdeveniments Musicals dins de la Xarxa CdT.

GARANTIR UNA OFERTA MUSICAL DE QUALITAT

Luis Óscar García, president de MusicaProCV, l’associació de promotors musicals de la Comunitat Valenciana en la qual participen les trenta-cinc empreses locals més importants, aposta per la qualitat de l’oferta musical per a arribar a ser un referent com a destinació turística musical. “Tenim una tradició musical absoluta però no ens ho hem cregut mai”, opina. A més, destaca que el moment per a apostar per la música és ara, “perquè s’ha creat un entramat associatiu empresarial musical com mai abans i des de les institucions estan disposats a avançar i a canviar les coses”. Per a García, “ja hem eixit de l’emergència. Les associacions estan assentades i les institucions porten ja més de tres anys treballant. Hem estat col·locant les peces en els escacs i ara és el moment de començar la partida”.

POTENCIAR LA MÚSICA COM A OFERTA CULTURAL

Recorda García que la cultura aporta el 5% al PIB espanyol, per la qual cosa reclama que “es deixe de criminalitzar la música”. Segons comenta, “el 80% dels concerts que se celebren a Espanya es fan en sales privades. En aquestes sales, tradicionalment s’ha prohibit l’entrada a menors d’edat. La restricció s’ha eliminat aquest mateix any. I és que una sala de concerts no és un pub, sinó un recinte de cultura”. Sota aquesta concepció, García proposa col·laborar entre les institucions i l’empresa privada cedint les infraestructures públiques per a la celebració de concerts i contractant a les promotores musicals locals per a portar a grans artistes.

LA TRADICIÓ MUSICAL A LA COMUNITAT VALENCIANA

LA TERRA DE LES 2.000 BANDES DE MÚSICA

El president de la Federació de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Pedro Rodríguez, divideix la tradició musical valenciana en tres plànols. Un és el dels macrofestivals, però també es poden distingir altres dos.

El primer d’ells és el plànol cultural. Explica que la manifestació musical que existeix a la Comunitat “pot atraure a molts turistes culturals però és necessari potenciar-la”.

El segon pla a destacar és el de les Societats Musicals. “Açò és únic en el món”, afirma Rodríguez. Es tracta d’un teixit cultural exclusiu que participa en la vida social de la Comunitat Valenciana. A més, ens permet crear una oferta atractiva d’un nou turisme experiencial. Argumenta el president que des de les associacions culturals “estem començant a potenciar-ho perquè açò ens pot portar a terrens inexplorados. Cal configurar una oferta durant tot l’any. Un programa en el qual es puga participar en concerts, en cercaviles, etc. Igual que hi ha gent que paga per aprendre a fer una paella, es tracta de fer el mateix amb la música”.

Banda Ajuntament Valènica

Concert en la Plaça del Ajuntament de Valènica.

“La federació s’ha engegat per a configurar aquesta altra oferta musical com a producte turístic i vendre-ho. Després de FITUR hem visitat diferents fires com la de Chicago, on vam ser els primers a oferir el turisme experiencial, i la de Xangai. En els pròxims dies anirem a França amb la Banda Federal a fer diversos concerts i difondre la cultura”.

Una altra de les grans apostes de promoció relacionada amb la tradició ‘bandística’ de València és la celebració del World Association for Symphonic Bands and Esembles (WASBE). Es tracta de “l’entitat més important que associa a totes les bandes mundials”. Del 10 al 13 de juliol de 2019 celebra el seu esdeveniment principal a Bunyol, i s’ha organitzat “amb aqueixa visió de turisme experiencial i cultural”.

Per a Rodríguez, “el primer mercat al que hem de dirigir-nos és als Estats Units. És receptiu a la música europea. Si un estudiant americà vol venir a passar una vacances a València, podem oferir-li un paquet experiencial que li done l’oportunitat de cursar estudis musicals al mateix temps que gaudeix de la nostra cultura i gastronomia”, suggereix.

MEDITERRANEW FEST I MEDITERRANEW MUSIX

Amb l’objectiu de posicionar la Comunitat Valenciana com a destinació de turisme musical, Turisme Comunitat Valenciana ha creat la marca Mediterranew Musix amb la qual identifica tota l’oferta musical en les principals fires del sector. A més, els festivals i esdeveniments musicals d’impacte internacional disposen d’una marca pròpia, Mediterranew Fest.

Sota aquesta identificació entre música i territori mediterrani, la Comunitat Valenciana estarà present en fires i esdeveniments com el ADE d’Amsterdam, on el dia 19 d’octubre es faran grans actes publicitaris amb una important representació de la música electrònica. També està previst que es participe en el festival BIME de Bilbao i en el Monkey Week de Sevilla. A més, enguany, la Comunitat va ser l’única autonomia present en la primera edició de Fitur Festivals.

Segons Daniel Arnal, tècnic de promoció de Turisme Comunitat Valenciana, responsable del turisme musical, els festivals han situat en el mapa diverses localitats de la costa valenciana. “Són una oportunitat única per al posicionament exterior a curt termini. A més, generen un impuls econòmic molt important a nivell local que s’estén sobre els territoris d’al voltant”, puntualitza Dani Arnal. “Hem de millorar la nostra ubicació, no en territori sinó en emplaçament. Els assistents han d’estar ben comunicats amb la localitat però establint les distàncies adequades per a no molestar als veïns”.

Festival FIB de Benicàssim.

Per a Arnal, “No hem de descurar la importància que ha d’aqueix públic es quede a la Comunitat Valenciana i no trie altres destinacions musicals. És important dinamitzar aquest tipus de turisme perquè normalment es tracta d’un públic jove i les seues primeres experiències les estan tenint ací, a la Comunitat Valenciana. L’objectiu principal que es persegueix és que el visitant torne a triar la Comunitat com a destinació, que no solament es limite a participar en els festivals sinó que també conega la nostra terra, aconseguint així que s’aferme com a turista de cartera”.

Des de MusicaProCV, demanden una major seguretat i claredat a l’administració per a poder complir els terminis. El seu president proposa la creació d’una Oficina Tècnica que marque un criteri clar d’actuació per a l’organització de festivals.

Turisme Comunitat Valenciana està treballant especialment en la seguretat jurídica. “Els festivals necessiten poder treballar sota una seguretat jurídica. Per açò, hem de facilitar-los amb suficient antelació els requisits que deuen complir. Som molts els actors públics que estem al voltant i hem de ser clars amb les organitzacions”, explica Daniel Arnal. En aquest sentit, Turisme Comunitat Valenciana ha editat i oferit al sector la primera Guia de Festivals que recopila tots els aspectes legals que afecten a aquests esdeveniments.

Banda València

Banda tocant pels carrers de València.

TURISME MUSICAL: NOU MODEL PRODUCTIU

COM SER DESTINACIÓ TURÍSTICA MUSICAL DE REFERÈNCIA

 • Consolidació de projectes professionals locals
 • Constitució d’un clúster turístic-musical
 • Creació d’ocupació estable i formació qualificada
 • Experiències culturals amb qualitat i ètiques

TRES SEGMENTS DE PÚBLIC

 • Turisme professional musical. Sector educatiu musical i la pròpia indústria. Important despesa mitjana i capacitat per a generar marca musical del territori.
 • Turisme cultural musical. Intèrprets no professionals i públic motivat per l’aprenentatge. És un turisme d’oci creatiu i cultural que té curiositat per la destinació i la seua població i, per tant, per la seua escena i indústria musical.
 • Turisme d’oci música. Caràcter lúdic-festiu. La seua motivació és el benestar i el plaer derivats de l’experiència musical en directe. És el segment majoritari i es concentra principalment en els festivals.