MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

TURISME FAMILIAR: UN SECTOR ESTRATÈGIC I FRAGMENTAT

El turisme familiar incrementa el seu pes en les destinacions espanyoles. Espanya és destinació capdavantera per al turisme familiar europeu, segons World Travel Monitor. El 92% de les famílies viatja almenys una vegada a l’any. Aquest mercat va generar a Espanya 18.500 milions d’euros en 2017.

Segons l’últim Estudi de Demanda de Turisme Familiar a Espanya, publicat per la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, en 2017 es va incrementar de forma significativa la despesa mitjana per persona i dia en totes les tipologies de viatge per les quals opten les famílies. D’aquesta manera, la despesa mitjana per viatge de cap de setmana o pont se situa en 848,84 euros, un 10,3% més interanual; mentre que la despesa mitjana per a viatges de Setmana Santa se situa en 848,6 euros, un 4,8% més que en 2016. I les vacances d’estiu de les famílies espanyoles suposen una despesa mitjana de 2.017,47 euros.

UN SEGMENT QUE CERCA EXPERIÈNCIES SEGURES, GRATIFICANTS I EDUCATIVES

Segons el citat Estudi, la seguretat, l’allotjament amb activitats adaptades a les famílies i un entorn agradable són els principals elements que les famílies valoren a l’hora de programar un viatge. Per aquest motiu, des de Turisme Comunitat Valenciana s’aposta cada vegada més per fomentar el turisme experiencial adaptat a diferents segments. Una de les últimes iniciatives engegades és l’edició de la “Guia de Turisme Familiar de la Comunitat Valenciana”, que amb la col·laboració del Club de Producte de Turisme Familiar de la Comunitat ‘Tour & Kids’, posa a disposició les millors destinacions i empreses per a gaudir dels millors plans en família. A més, aquest 2018 ha vist la llum la nova plataforma “Experiències Comunitat Valenciana”, un sistema multidispositiu que difon i promociona les propostes experiencials vinculades al producte turístic, impulsat pel programa de #CreaTurisme de la Generalitat.

FORTALESES I OPORTUNITATS DEL TURISME FAMILIAR A LA COMUNITAT VALENCIANA

Per a Virgili Beltrán, director comercial de Actio SL, empresa valenciana de Turisme Actiu que desenvolupa programes educatius i mediambientals per a escolars, per a adults i per a famílies, “el territori és l’avantatge competitiu de la Comunitat Valenciana en el segment de turisme familiar”.

Per a Virgili Beltrán, director comercial de Actio SL, “el territori és l’avantatge competitiu de la Comunitat Valenciana en el segment de turisme familiar”.

Beltrán destaca la riquesa de paisatge de la província de Castelló, “des de la zona rural dels Ports del Maestrat a la costa amb destinacions com Peníscola, Vinaròs i Orpesa”; així com la importància que els xiquets “tornen al camp, perquè el seu desenvolupament psicomotor, personal i psicològic no serà complet si no experimenten amb el medi ambient”. Al seu parer, “la Comunitat Valenciana ha d’apostar per un turisme familiar que opte per experiències gratificants, segures i educatives”.

Belén Salvador, de l’empresa Itinerantur, especialitzada en senderisme interpretatiu, assegura que la Comunitat Valenciana “té un gran potencial per a les famílies perquè ho tenim tot”. Al seu judici “reunim patrimoni, cultura, naturalesa i platges, a més d’un interior amb molts secrets que descobrir”.

De fet, molts dels professionals, membres del Club de Producte de Turisme Familiar de la Comunitat Tour & Kids, coincideixen en la importància d’unir esforços per a guanyar rendibilitat en aquest segment, sobretot en zones de l’interior de les tres províncies, amb molt potencial per desenvolupar. No hem d’oblidar que l’allotjament rural té un pes elevat a l’hora de triar allotjament per a les escapades familiars de caps de setmana i ponts.

UNA DEMANDA FRAGMENTADA AMB NOVES VARIABLES

El perfil de les famílies ha viscut grans transformacions en els últims anys a causa dels canvis sociodemogràfics, la qual cosa ha fragmentat la demanda. Ja no només viatgen les famílies tradicionals, cada vegada viatgen més pares o mares separats amb fills; membres d’una mateixa família de fins a tres generacions; mares separades que s’ajunten i viatgen amb els seus fills en grup; parelles amb fills de diferents cònjuges anteriors, famílies monoparentals, etc.

Cal destacar que molts hotels ja ofereixen nous programes específics i adaptats a cadascuna de les modalitats de família. Un exemple seria el de la cadena Melià, que destaca la figura del “súper avi” per a les famílies multigeneracionals que viatgen amb els seus néts.

A més, tenim oferta especialitzada en aquest segment com el “Hotel del Joguet” d’Ibi, amb habitacions temàtiques per a tota la família repletes de joguets. Així mateix, hi ha fins i tot campaments d’estiu en els quals participen els fills juntament amb els seus pares, com el que ofereix l’Abergue Rural Actio a Alboraig.

TURISME GASTRONÒMIC I ECOTURISME, ELS NOUS AL·LICIENTS DEL TURISME FAMILIAR

No hem d’oblidar que el turisme de sol i platja segueix sent el preferit per les famílies. De fet, la Comunitat Valenciana és la quarta destinació nacional favorita de les famílies espanyoles per a les vacances d’estiu, per darrere d’Andalusia, Galícia i Astúries, i amb una quota del 10,7%.

El turisme familiar cerca nous horitzons. No obstant açò, aquest producte ha disminuït de forma considerable en el rànquing de productes demandats pel turisme familiar, i s’ha produït un creixent interès pel turisme cultural, el senderisme, el turisme gastronòmic i l’ecoturisme. És destacable que el 94,3% dels viatgers d’aquest segment turístic es consideren “viatgers responsables”, conscienciats amb el turisme sostenible. Tant és així, que prop del 96% dels turistes de turisme familiar, quan viatgen, procuren respectar els espais naturals, generant el mínim impacte possible; el 87,5% cerca conèixer la cultura, costums, gastronomia i tradicions locals. A més, el 82,4% de les famílies, quan compren regals I souvenirs, cerquen productes vinculats amb la cultura local i articles d’artesania fabricats en la zona.

ELS PROTAGONISTES EN L’ELECCIÓ DEL VIATGE: ELS XIQUETS

Òbviament, en tots els tipus de viatge els pares són els més influents sobre la decisió de la destinació, encara que cada vegada més, en les vacances d’estiu els fills també tenen un pes important en la decisió. En el 36,6% dels casos, són ells els que més influeixen sobre el lloc del viatge. Tenint en compte aquesta premissa, el sector ha de “cuidar” al detall l’experiència oferida als més xicotets de la casa. Acontentar o no als xiquets repercutirà en la fidelitat a la destinació de la família.

Fomentar el costat family friendly de la Comunitat Valenciana està en mans de tots, garantir un nivell de qualitat superior ens diferenciarà de destinacions competidores. Hem d’atendre les necessitats de tot tipus de famílies, donant especial protagonisme als més xicotets de la casa. Per açò, una oferta especialitzada i pensada per a aquells que viatgen amb xiquets es converteix en una aposta segura.

Temas enlazados | |