MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

PER A QUÉ SERVEIXEN ELS PLANS DE DINAMITZACIÓ?

Si és vostè alcalde o regidor i vol engegar una estratègia de desenvolupament turístic en el seu municipi, aquest article li interessa. Perquè té al seu abast els Plans de Dinamització i Gobernanza Turística de les destinacions de la Comunitat Valenciana.

“Tot territori i tot municipi ha de tenir un pla que li permeta solucionar les dificultats i projectar-se cap al futur. I si els seus responsables volen que el turisme siga part d’aqueix pla, han de saber que turisme no es fa des del campanar del poble, sinó que ha d’articular-se a través de mancomunitats o entitats supramunicipals i amb criteris de governança col·laborativa”, adverteix Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística de Turisme Comunitat Valenciana.

CÓM FUNCIONEN ELS PLANS DE DINAMITZACIÓ I GOVERNANÇA TURÍSTICA?

Els requisits de funcionament per a aquest tipus de plans són els següents:

 • Signatura d’un protocol d’intencions de caràcter general entre Turisme Comunitat Valenciana, la diputació provincial corresponent, els municipis i agents interessats amb vigència pels 3 anys de durada del pla.
 • Signatura de convenis anuals per als 3 exercicis que se subscriuran entre l’administració local, la diputació provincial corresponent, Turisme Comunitat Valenciana i els possibles agents privats implicats.
 • Document o pla estratègic de turisme en vigor o compromís de redactar-ho durant el primer any de vigència del pla de governança. Aqueix pla estratègic haurà d’explicitar les línies generals de les actuacions previstes.

900.000 EUROS EN TRES ANYS

Cada pla reparteix 900.000 euros en tres anys, sufragats a parts iguals per la Generalitat Valenciana, les diputacions provincials i els municipis beneficiats:

 • 240.000 durant el primer exercici
 • 300.000 en el segón
 • 340.000 en el tercer

Algunes mancomunitats es troben ja en el tercer any, però açò no vol dir que les administracions es vagen a retirar al desembre. “Una vegada transcorregut aquest període, analitzarem si han sorgit iniciatives, si l’empresa privada s’ha implicat amb l’engegada de restaurants, cases rurals o firmes que oferisquen turisme actiu. Anem a instrumentar mesures de concurrència competitiva perquè no s’acabe la nostra aportació ni es paren els plans. I volem mantenir la figura del gerent, que és un perfil de treballador altament especialitzat que coordina als ajuntaments i a les iniciatives privades i que vetla per la correcta aplicació dels plans”, explica Gisbert.

Planes de dinamización y gobernanza turística

Un balcó del municipi d’Aras de Alpuente durant el certamen ‘Aras en flor’.

TOTS ELS ALCALDES TENEN INTERÉS EN APOSTAR SOBRE EL TURISME

Josep Gisbert valora molt positivament els resultats obtinguts fins el moment pels plans de dinamització i governança turística. “Els alcaldes estan molt il·lusionats. Tots tenen interès a apostar pel turisme perquè s’han adonat que tenim molts recursos que es poden convertir en producte. Però la majoria no sap com abordar aquestes estratègies. Comptar amb l’ajuda de les administracions i d’un gerent multiplica les seues possibilitats, la qual cosa permet dissenyar plantejaments realistes i amb futur”.

La recepta per a l’èxit ha d’aportar diferenciació i especialització, procurant la posada en el mercat de productes acuradament adaptats als diferents nínxols de demanda i enfocats a la desestacionalització i la creació de valor afegit. La col·laboració supramunicipal i l’aprofitament de les sinergies derivades de l’acció conjunta de diversos ens públics i privats és fonamental per a l’èxit dels plans de dinamització i governança turística.

FINALITAT I ACCIONS DELS PLANS DE DINAMITZACIÓ I GOVERNANÇA TURÍSTICA

– Revalorització de recursos locals infrautilitzats, dotant-los de coherència i estructura per al seu ús turístic i posada en el mercat.

– Modernització dels serveis i infraestructures turístiques obsoletes en destinacions consolidades. Millora dels entorns urbans i dels espais d’ús públic de la destinació. Recuperació i rehabilitació d’espais degradats.

– Introducció i aplicació de les noves tecnologies en la destinació: creació de destinacions turístiques intel·ligents, enteses com a destinacions turístiques innovadores. Han d’estar consolidades sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda que garanteix el desenvolupament sostenible del territori turístic. I facilitar la interacció del visitant amb l’entorn

– Creació de productes turístics experiencials, basats en l’aprofitament dels recursos turístics de la destinació: naturalesa, patrimoni, cultura, gastronomia. Tematització i especialització de la destinació turística.

Consolidats: Sol i platja, nàutic, rural, MICE, urbà, grans esdeveniments i càmping.

Productes en desenvolupament: Cultural, gastronòmic, esportiu, creuers, salut i benestar, naturalesa, idiomàtic, actiu, golf.

Productes emergents: Enoturisme, turisme industrial, luxe, cinematografia, LGTB travellers.

ELS 17 TERRITORIS QUE JA TENEN PLANS DE DINAMITZACIÓ I GOVERNANÇA TURÍSTICA

En execució

 • Mancomunitat Els Ports
 • Mancomunitat de l’Alt Palancia
 • Associació intermunicipal de Catí, Culla, Benassal i Ares del Maestre
 • Mancomunitat de Espadán-Millars
 • Mancomunitat de l’Alt Túria
 • Consorci de la Ribera
 • Mancomunitat de la Vall d’Albaida
 • Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat
 • Sagunt i el Camp de Morvedre
 • Mancomunitat de la Vall de Pop
 • Mancomunitat de la Safor

Posada en marxa prevista per a 2018

 • Associació Intermunicipal dels municipis del Penyagolosa
 • Associació intermunicipal del Baix Segura
 • Mancomunitat de la Canal de Navarres
 • Associació Intermunicipal del Vinalopó
 • Mancomunitat del Carraixet
 • Mancomunitat Hoya de Buñol-Chiva
Temas enlazados | |