Presentació Guia per a un Turisme Sostenible
El pròxim 14 de febrer es realitza a València la jornada “Turisme i desenvolupament sostenible: Reptes del sector davant l’Agenda 2030” organitzada per la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS). Se celebrarà de 11:30h a 14h en l’edifici de ADEIT, plaça Verge de la Pau, número 3 i l’entrada és lliure. Durant la jornada es presentarà la Guia per a un Turisme Sostenible, un document de la REDS i l’Intitut de Turisme Responsable, que ajudarà els actors del sector turístic a valorar el grau de compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per l’Agenda 2030 de Nacions Unides.
La guia és una eina pràctica i útil que es pot aplicar tant a destinacions com a empreses turístiques. Proposa un sistema de “criteris de sostenibilitat turística” basat en el compliment d’objectius i metes concretes, entre els quals es troben l’ús d’energia assequible i no contaminant, l’acció pel clima, la promoció d’una producció i consum responsables, la reducció de desigualtats, la fi de la pobresa o la igualtat de gènere. Els resultats de l’autoavaluació que realitzen els diferents actors del turisme els ajudarà a identificar prioritats d’acció per a contribuir als ODS.
La jornada serà inaugurada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez i la presidenta de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, Leire Pajín. Precisament, la Comunitat Valenciana ha sigut la primera autonomia a publicar una guia de recomanacions per a aplicar els ODS en destinacions turístiques.
La jornada del 14 de febrer inclourà, a més, una taula redona per a debatre sobre la contribució del turisme als ODS en la qual intervindran el director de Visit València, Toni Bernabé, la cap de planificació i estratègia turística, Laura Pascual, el president del Comité d’Ètica i Compliment de Balearia, Josep V. Mascarell i el director de sostenibilitat corporativa i turisme del grup Global Omnium.
El turisme sostenible és, segons l’Organització Mundial del Turisme, aquell que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i ambientals per a satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones (veure l’informe El sector turístic i els ODS, Ed. OMT/Pacte Mundial, 2016).