Portada Guía para un turismo sostenible 800x531

Presentació Guia per a un Turisme Sostenible

Portada de la Guía para un turismo sostenible

El pròxim 14 de febrer es realitza a València la jornada “Turisme i desenvolupament sostenible: Reptes del sector davant l’Agenda 2030” organitzada per la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS). Se celebrarà de 11:30h a 14h en l’edifici de ADEIT, plaça Verge de la Pau, número 3 i l’entrada és lliure. Durant la jornada es presentarà la Guia per a un Turisme Sostenible, un document  de la REDS i l’Intitut de Turisme Responsable, que ajudarà els actors del sector turístic a valorar el grau de compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

La guia és una eina pràctica i útil que es pot aplicar tant a destinacions com a empreses turístiques. Proposa un sistema de “criteris de sostenibilitat turística” basat en el compliment d’objectius i metes concretes, entre els quals es troben l’ús d’energia assequible i no contaminant, l’acció pel clima, la promoció d’una producció i consum responsables, la reducció de desigualtats, la fi de la pobresa o la igualtat de gènere. Els resultats de l’autoavaluació que realitzen els diferents actors del turisme els ajudarà a identificar prioritats d’acció per a contribuir als ODS.

La jornada serà inaugurada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez i la presidenta de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, Leire Pajín. Precisament, la Comunitat Valenciana ha sigut la primera autonomia a publicar una guia de recomanacions per a aplicar els ODS en destinacions turístiques.

Portada Guia de 100 recomendaciones para aplicar los ODS en los destinos turísticos de la Comunitat Valenciana. Versión en Castellano

La jornada del 14 de febrer inclourà, a més, una taula redona per a debatre sobre la contribució del turisme als ODS en la qual intervindran el director de Visit València, Toni Bernabé, la cap de planificació i estratègia turística, Laura Pascual, el president del Comité d’Ètica i Compliment de Balearia, Josep V. Mascarell i el director de sostenibilitat corporativa i turisme del grup Global Omnium.

Programa Presentación Guía para un Turismo Sostenible 2020

El turisme sostenible és, segons l’Organització Mundial del Turisme, aquell que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i ambientals per a satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones (veure l’informe El sector turístic i els ODS, Ed. OMT/Pacte Mundial, 2016).