MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CASTELLÓ I CULLERA: MARQUES GASTROTURÍSTIQUES

Tradicionalment concebem el sector primari, l’agricultura, i el terciari, els serveis, com els extrems de la cadena. El turisme, no obstant això, pot unir-los en cercle gràcies al gastroturismo. La província de Castelló i el municipi de Cullera han vist aquesta connexió i han iniciat projectes per a convertir la seua agricultura en un atractiu turístic a través de les marques “Castelló Ruta de Sabor” i “Origen Cullera Capital Gastronòmica de l’Arròs”. Per elles, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Cullera han sigut reconeguts enguany amb el Premi Turisme Comunitat Valenciana a la promoció i comunicació turística.

No és fàcil ser conscients que el que cullen i recullen els agricultors en el camp pot arribar a ser un reclam turístic de primer ordre, que el que un mateix pot menjar cada dia pot ser valorat com a únic. El president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí reconeix que “el més difícil ha sigut recuperar l’autoestima i prendre consciència col·lectiva del valor i la qualitat de la nostra província. Ja se sap que ningú és profeta en la seua terra i a això es dediquen bona part dels nostres recursos.”

De fet, “Castelló Ruta de Sabor” va nàixer en 2013 com a projecte per a dinamitzar l’agricultura local i depenia de l’Àrea de Desenvolupament rural. Es va crear “com a marca de prestigi i qualitat dels productes de Castelló i com a resposta a l’absència de Denominacions d’Origen o Indicacions Geogràfiques Protegides potents a la nostra província, exceptuant la DO de la Carxofa de Benicarló o la IGP Vins de Castelló” explica Martí.

Va ser fa només 2 anys que la Diputació va traslladar la gestió d’aquesta marca a l’Àrea de Turisme en entendre que la riquesa agroalimentària de Castelló podia ser un valor afegit a l’atractiu turístic de la província. Des de llavors Turisme i Desenvolupament Rural treballen de la mà i, al costat dels productors, han incorporat des de restaurants i indústries agroalimentàries a agències de viatges, allotjaments, mercats, empreses d’activitats o ajuntaments, entre altres. Ara, i malgrat l’impacte de la pandèmia, calculen que el 2021 acabarà amb 400 entitats adherides a “Castelló Ruta de Sabor” que representa des d’olis, carns o hortalisses fins a tòfona, melmelades o cerveses artesanes.

El naixement de “Origen Cullera Capital Gastronòmica de l’Arròs” és molt més recent. La marca es va presentar el mes de maig passat i, en el seu cas, va sorgir directament del sector privat. L’administració pública dóna suport al projecte però no existeix un mecanisme d’adhesió d’agents privats precisament perquè són ells els precursors i participants actius. José Palacios, president del club de producte “Artesans de l’Arròs” va ser qui va plantejar la idea de crear una marca paraigua i aglutinar totes les accions gastronòmiques entorn d’aquest producte.

Es tracta de dos enfocaments promocionals gastroturístics diferents: Un, d’abast provincial, aglutina els diversos productes cultivats a Castelló i, des de l’administració pública, promou l’adhesió del sector privat. L’altre, d’abast local, sorgeix del sector privat i implica l’administració pública en la promoció i posada en valor d’un cultiu concret: l’arròs.

QUINS BENEFICIS APORTA UNA MARCA GASTROTURÍSTICA PROVINCIAL O LOCAL?

Però com beneficien aquestes marques turístiques a agricultors i productors al costat d’hostalers i empreses turístiques?

Un full de ruta comú

El primer benefici és concretar un objectiu i un full de ruta comú. Aquest és ja un treball de connexió i coordinació important.

Jordi Mayor ressalta la importància d’aquesta col·laboració públic-privada, “pots tindre una marca paraigua, pots fer la millor inversió i promoció, però si després, quan ve la gent ací, no li pots donar aqueix servei perquè no vas de la mà de la part privada, no estàs fent res.” Implicar agricultura i hostaleria ha sigut la clau de l’èxit, “el que funcione la marca i l’estiguem promocionant no sols a nivell de la Comunitat Valenciana i a nivell nacional sinó també internacional és gràcies a ells. Són ells els que amb el seu treball, creen art i aquest art després nosaltres l’expliquem”.

En el cas de Castelló, el president de la Diputació afig a més un altre valor: “el millor de tot és la diversitat i dispersió geogràfica dels participants a “Castelló Ruta de Sabor” per tota la província, la qual cosa ens aporta molts al·licients per a la vertebració territorial, una cosa especialment interessant per a una província com la nostra amb elevats índexs de despoblació”.

Estratègia, sinergies i formació

El segon benefici per a les empreses i entitats és el coneixement. Saber què fer i com fer-ho, disposar d’eines per a treballar en pro d’aqueix objectiu.

Castelló, per exemple, impulsa plans de dinamització gastronòmica en els destins i elabora un Pla Director de Turisme Gastronòmic per a tota la província. A més, organitza jornades de formació i workshops per a impulsar les sinergies entre tots els adherits a la marca.

Cullera també ha redactat el seu Pla d’Impuls de la Gastronomia Local amb les línies estratègiques i operatives per a treballar en la millora de la gastronomia del municipi des de la producció, fins a la promoció, comercialització i consum.

L’alcalde Jordi Mayor creu que “el sector de l’hostaleria està, hui més que mai, unit i convençut del potencial de la gastronomia com a motor econòmic” i per això, s’exploten les sinergies i totes les accions es llancen de manera conjunta.

Promoció i venda en línia

A més, suposa un impuls comercial i promocional que cada agent per si sol no podria aconseguir.

“Castelló Ruta de Sabor” acudeix com a marca a fires especialitzades i a més, es proposa ara crear una botiga en línia. “És una reivindicació històrica dels agents participants, impulsar la comercialització i distribució de productes agroalimentaris a través d’un marketplace en línia que els ajude a guanyar presència en les principals plataformes i canals de distribució agroalimentària B2C i B2B” afirma José Martí.

“Origen Cullera Capital Gastronòmica de l’Arròs” és també un gran instrument per a aprofitar millor el finançament i el suport públic ja que aglutina les accions promocionals de turisme gastronòmic de Cullera, com l’assistència a fires, el desenvolupament de jornades gastronòmiques o rutes gastro-turístiques vinculades als productes km.0.

ÉS VIABLE CREAR UNA MARCA GASTROTURÍSTICA EN TOTS ELS DESTINS?

El president de la Diputació ho té clar. “Sens dubte recomanaria a qualsevol territori que seguira el nostre camí. La gastronomia com la cultura, la música, les tradicions… ens fa singulars i atractius”. Ara bé, reconeix que és necessari un important treball previ. Fer un diagnostic del territori, conéixer les matèries primeres, reconéixer el seu valor i potenciar la seua incorporació a l’oferta hostalera.

“La competència és la dificultat número u” diu l’alcalde de Cullera, “per això és primordial fer un estudi previ de mercat per a establir les línies estratègiques del projecte i trobar la clau per a destacar i diferenciar-se”. Cullera va triar l’arròs perquè el seu cultiu és part important de l’economia local però també de la cultura i el patrimoni natural del destí. Però Jordi Mayor té clar que els diferents territoris de la Comunitat Valenciana tenen identitat pròpia per a poder llançar les seues pròpies marques i insisteix que l’important és posar en valor les seues tradicions.

Quant a la inversió econòmica, en el cas de Castelló, el projecte té una persona dedicada en exclusiva i compta amb una secretària tècnica contractada per a la gestió i dinamització que compta amb un pressupost bianual de 175.000 euros. Cada any, a més, organitzen dues fires “Castelló Ruta de Sabor” en les quals s’inverteixen 100.000 euros. A més, el Patronat Provincial de Turisme destina bona part del seu pressupost de publicitat (1’2 milions d’euros) a la promoció d’aquesta marca.

A Cullera, el desenvolupament de la marca “Origen Cullera” és responsabilitat dels departaments de turisme i comunicació de l’Ajuntament, però treballen coordinadament amb el club de producte “Artesans de l’Arròs”. La part creativa està contractada a una empresa de màrqueting.