MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

CÓM SERÀ EL TURISME AQUEST ESTIU DEL 2021

Espanya i la Comunitat Valenciana segueixen en l’imaginari dels turistes dels nostres principals mercats. La intenció de viatjar quan siga segur no ha variat de manera important però les xifres que va aconseguir el sector en 2019 no les veurem fins a 2023 d’ara en avant. Fins a maig no sabrem el nivell de reactivació de l’estiu de 2021 però es dóna per segur que els viatges internacionals es ressentiran de nou enguany en favor del turisme domèstic. Són les principals conclusions de la jornada Reset and Restart organitzada per Turespaña el 27 de gener per a analitzar l’evolució del mercat turístic en 2021.

Enmig de la incertesa que provoca la pandèmia per COVID19, en el futur del turisme s’albiren algunes certeses que marcaran l’evolució, segons destacava la ministra de Turisme. Reyes Maroto assegurava que la recuperació del sector serà ràpida perquè ja està disponible la vacuna i per la bona posició d’Espanya. Continua sent segona destinació internacional després d’Itàlia i, a més, la creixent demanda de seguretat “no suposarà una barrera”, va dir la ministra en la inauguració de la jornada.

En la sessió, realitzada en línia, es van analitzar les perspectives dels diferents mercats. Us comptem les principals tendències que van exposar les diferents Oficines Espanyoles de Turisme en cada país:

EL TURISME A EUROPA EN 2021

EL REGNE UNIT

Respecte al Regne Unit, es preveu que la quota d’Espanya com a destinació romanga estable. És el país amb major percentatge de població vacunada i un mercat resilient. Per això es detecta una demanda potencial molt alta i una recuperació ràpida. L’Oficina Espanyola de Turisme al país espera un increment de les reserves per a estiu cap als mesos d’abril i maig.

ALEMANYA

El mercat d’Alemanya sí que es ressentirà més aquest 2021. S’espera un 35% de la demanda turística alemanya que vam tindre en 2019, encara que pot arribar al 50% a l’estiu.

Els turistes alemanys reservaran cada vegada amb menys anticipació i el valor de la sostenibilitat serà important en la seua decisió.

FRANÇA

La previsió sobre França és més optimista en ser un mercat de proximitat. A més, Espanya es manté en primera posició en les enquestes sobre intenció de viatge. Tot i això, molts francesos optaran per no eixir del seu país i l’estiu deixarà unes xifres similars al del 2020. El consum turístic en aquest mercat és cada vegada més digital. Cada vegada més, el francés organitza el seu viatge amb menys antelació, de manera independent, per terra, a destins segurs, poc massificats i amb oferta cultural.

ITÀLIA

El denominat “turisme patriòtic” seguirà també a Itàlia en aquest 2021. Molts turistes optaran per quedar-se al país, una opció que promou l’Estat amb promocions i bons vacacionals. El desig de viatjar es manté però fins a la primavera no es pot confirmar una reactivació de cara a l’estiu. Els destins de sol i platja i les grans ciutats continuen sent els preferits entre els italians però també apareix una certa demanda de “smart working”, professionals que busquen destí per a treballar en línia.
Turismo naturaleza en la Comunitat Valenciana

BÈLGICA

També a Bèlgica s’observa una tendència de consum turístic motivada pel teletreball però el turisme de naturalesa i el cicloturisme continuen sent principals factors de viatge. Tot i això, aquest país es troba tancat fins a març i molt colpejat per la mortalitat per COVID19. De totes maneres, segons la OET a Brussel·les, es preveu que la vacunació arribe al 70% al juny i això reactive l’estiu, encara que, afirmava el conseller, “maig serà el mes clau per a avaluar millor la temporada d’estiu”. La bona notícia és que la Costa Blanca es manté com una de les zones amb més reserves d’Espanya al costat de la Costa del Sol.

PAÏSOS BAIXOS

L’evolució turística en Països Baixos es veu amb major optimisme. Segons l’oficina espanyola de turisme a Holanda “la recuperació serà ràpida, superior al que es pensa”. És important que encara existeix una bona connectivitat amb el nostre país, en aquest cas la caiguda ha sigut menor, un 40%, i a més, l’aeroport d’Alacant és considerat prioritari per les companyies que operen en aquest mercat. A més és obligatori tindre una PCR negativa i un test d’antígens negatiu realitzat 4 hores abans de pujar a l’avió.

NORUEGA

Noruega manté bons resultats en el control de la pandèmia però les estrictes restriccions han tingut un dur impacte en el sector turístic. No hi ha connexions aèries directes amb Espanya i fins a març no es recuperaran. Importants aerolínies com Sas o Norwegian tenen gravíssims problemes financers, explicava l’oficina noruega. Però també és cert que unes altres, com Wizzair, han començat recentment a operar en aquest mercat i, a més, resulta especialment rellevant per a la Comunitat Valenciana que l’aeroport d’Alacant haja entrat en la programació de Swiss Air i FinnAir.

EL TURISME EN MERCATS LLUNYANS EN 2021

La situació de les companyies aèries marcarà també de manera decisiva l’evolució de mercats més llunyans. Fora d’Europa no hi ha grans expectatives fins a 2022 com molt prompte.

LA XINA

Xina segueix tancada a l’exterior i tampoc promociona els viatges domèstics. Les autoritats treballen amb la previsió de poder obrir més extensament el mercat interior a l’octubre de 2021  i el mercat internacional per a febrer de 2022, coincidint amb els Jocs Olímpics d’hivern que tindran lloc a Pequín.

Com en la resta, la situació sanitària i les recuperació de la connectivitat aèria marcaran l’evolució d’aquest mercat. La diferència ací és que la connexió entre la Xina i Espanya està  en mans quasi exclusivament de companyies aèries xineses, i aquestes es veuen menys afectades per la crisi, ja que tenen molt suport estatal i poden mantindre la seua estructura i liquiditat.

Sobre l’estratègia de màrqueting, les dues oficines espanyoles de turisme al país, Pequín i Cantó, continuen recomanant les accions en xarxes socials, especialment WeChat, com a plataforma integrada multiservei (informació, xarxa social, venda i pagament).

Ara bé, l’horitzó de desenvolupament està en el mitjà i llarg termini. Segons apunten, la Xina eixirà relativament reforçada en la seua economia i nivells de renda, amb una classe mitjana d’uns 500/600 milions de persones, que a més conserven, segons les enquestes, les ganes de viatjar.
El Mercado Central de Valencia es uno de los lugares de Valencia que más gusta a los turistas chinos.

EL JAPÓ

En el cas del Japó hi ha dos factors que influiran en l’evolució del seu turisme enguany. Allí es preveu finalitzar la vacunació al juny i augmentar la connectivitat a partir d’estiu si la situació sanitària ho permet.

Segons la OET de Tòquio, dues són els segments de demanda que poden jugar un paper primordial en la recuperació del mercat: joves d’entre 20 i 35 anys i jubilats amb nivells de renda mitjans o mitjà-alts.

els EUA

Les connexions aèries EUA – Espanya són molt escasses i no es perfila una obertura en breu o fins a finals d’any, per la situació sanitària de tots dos països.

No obstant això, les enquestes mostren que els americans segueixen interessats a viatjar a Europa i a Espanya i que la imatge d’Espanya no s’ha vist afectada durant la pandèmia en aquest mercat.

La OET de Nova York recomana mantindre accions promocionals en línia en àmbits en els quals Espanya continua resultant un destí interessant. El turisme idiomàtic, MICE, cultural i gastroenológico  continuaran suscitant interés entre els americans quan haja passat la situació d’emergència sanitària.