MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ECOTURISME ACUÀTIC

L’ecoturisme és el viatge que suposa gaudir de la naturalesa alhora que es contribueix a la seua conservació. Ara bé, habitualment ho associem a paratges d’alt valor en terra ferma, poques vegades pensem en els paisatges que amaga el nostre fons marí. Però existeix l’ecoturisme subaqüàtic?

“La qualitat i la bellesa de l’entorn natural és, sens dubte, un dels factors en l’elecció d’un destí per a practicar activitats nàutiques, però sí, a més, defensar la seua conservació no és només una qüestió ètica sinó també estratègica”. Esther Valero, tècnic de promoció de turisme nàutic de Turisme Comunitat Valenciana, es mostra convençuda que també en aquest producte turístic, cada vegada més, la sostenibilitat, l’ecologia i la interpretació i conservació de la naturalesa marina són motivacions fonamentals en el viatger.

No obstant això, “al Mediterrani, habitualment el turista que contracta una experiència de busseig està acostumat a realitzar la immersió en grup però sense ningú que li explique detalladament el que està veient i sentint”, afirma Penélope López, biòloga i guia d’Ali-Sub, empresa adherida al programa CreaTurisme de Turisme Comunitat Valenciana. Aquesta empresa porta més de 20 anys en marxa a la Vila Joiosa, va començar com una escola d’activitats d’aventura però després es va anar especialitzant en busseig i des de fa 3 anys “busquem a aqueix ecoturista bussejador, és un objectiu per a nosaltres donar a conéixer l’entorn marí per a contribuir a la seua conservació i respecte”.
Turismo acuático en la Comunitat Valenciana

TURISME AQUÀTIC SOSTENIBLE COM A VALOR DIFERENCIAL

La sostenibilitat i la conscienciació sobre la conservació mig ambiental poden ser un element diferencial rendible per a una empresa d’experiències aquàtiques.

A més del bussejador recreatiu i l’amant de la mar, el busseig atrau també a persones actives, que passen la major part del seu temps treballant en oficina i busquen activitats a l’aire lliure per a desconnectar.

La flora i fauna subaqüàtica, el paisatge litoral i fins i tot l’arqueologia subaqüàtica són recursos decisius per als amants del busseig però i per a aqueix altre perfil de turista aventurer o turista familiar que busca viure l’experiència subaqüàtica? És evident que la consciència mediambiental és una tendència social creixent i a l’hora de triar entre les diferents empreses, aquella que realitze i mostre una gestió sostenible aporta un argument decisiu.

En moltes ocasions les empreses d’experiències en la mar tenen una alta consciència ecològica arran del seu origen, moltes vegades, vocacional, però no en tots els casos es veu aquesta pràctica com un argument de venda. “És important que, a més d’informar sobre l’entorn, l’empresa comunique al client els seus esforços per cuidar l’entorn” aconsella Esther Valero.

Però com integrar la sostenibilitat en l’estratègia de màrqueting?

COM INTEGRAR LA SOSTENIBILITAT EN L’ESTRATÈGIA DE MÀRQUETING D’UNA EMPRESA DE TURISME AQUÀTIC

La tècnic de promoció de Turisme Comunitat Valenciana aporta algunes claus:

  • Divulgar la bellesa natural de l’entorn, mostrar i nomenar en la web de l’empresa i en els seus canals de comunicació els recursos naturals més atractius del lloc, a més d’indicar pautes sobre com no danyar-lo mentre es desenvolupa l’activitat. Ací és fonamental disposar de bones imatges i vídeos de l’entorn. També és eficaç mostrar articles publicats en revistes especialitzades en els quals es descriga aqueix entorn. Esther anima a empreses i destins a utilitzar els nous continguts sobre naturalesa que s’estan incorporant a les webs promocionals de Turisme Comunitat Valenciana com per exemple la nova secció sobre biodiversitat i observació de la naturalesa de la web www.busseig.comunitatvalenciana.com
  • Informar sobre les pràctiques sostenibles de l’empresa, des de segells i certificacions de gestió mediambiental, informació sobre inversions per a la gestió de residus i millora energètica, ús de materials biodegrabadables, etc. En aquest sentit, Penélope conta que, en Ali-Sub, des de fa 3 anys ja no donen als clients aigua en botelles de plàstic, usen fonts i gots reutilitzables; i controlen el consum de combustible de les embarcacions i l’aigua en la neteja d’equips.

Instructores de buceo y usuarios antes de la inmersión en la costa de la Comunitat Valenciana

  • Informar sobre la pròpia empresa, com són els seus treballadors, la seua cooperació amb els diferents agents del territori: acords amb centres educatius on es col·labore en la conscienciació mediambiental; amb altres empreses nàutiques, restaurants, comerços locals que contribuïsquen al consum sostenible dels recursos de la mar; pràctiques de voluntariat mediambiental o conservació de l’arqueologia subaqüàtica. Ali-Sub, per exemple, sempre ha participat en les excavacaciones arqueològiques vinculades al derelicte del Bou Ferrer, submergit enfront del port de la Vila-joiosa i ara ofereix visites guiades en funció de les pautes marcades per la Conselleria de Cultura.
  • Adequar tot el relat de l’empresa per a connectar amb eixe client que volem. Adaptar el to i llenguatge dels textos, usar imatges en les quals aparega el perfil de client desitjat i les activitats que pot realitzar en cada època de l’any. “Hem canviat tant la comunicació en línia com la pròpia estètica del centre de busseig per a promocionar aqueix altre tipus de busseig d’interpretació, de ritme tranquil, que busca desconnectar i connectar amb l’entorn natural. Notem que ha canviat també el nostre públic. Les persones que ens arriben ara són més concordes a la nostra filosofia i arriben a convertir-se en part de la família Ali-Sub” explica l’empleada del centre.

Finalment, hem de tindre compte que, a l’entorn d’incertesa que vivim provocat per la COVID19, mostrar l’esforç de l’empresa per la sostenibilitat i la personalització de l’experiència contribueix a reforçar també valors com la seguretat i la confiança. En aquest sentit, Esther recomana a més posar en lloc visible en la comunicació les marques institucionals del destí amb enllaços a les diferents webs, per exemple, el portal turístic www.comunitatvalenciana.com o els específics de turisme en la mar com www.buceo.comunitatvalenciana.com o www.nautica.comunitatvalenciana.com