MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

COM ES CREA LA RUTA DEL GRIAL

Logo Ruta del Grial Comunitat Valenciana
El turisme religiós mou més de 300 milions de persones cada any en el món, segons l’Organització Mundial del Turisme. És un segment en creixement que la OMT promou pel seu potencial per a l’entesa entre les diferents fes i cultures. La Comunitat Valenciana té aquest any 2020 una gran oportunitat per a posicionar-se a nivell global en aquest segment turístic: València celebra a partir de l’últim dijous d’octubre el seu segon Any Jubilar del Sant Calze i en aquesta ocasió, per primera vegada, la celebració s’uneix a la posada en marxa de la Ruta del Grial, un camí per 10 municipis de la Comunitat que tindrà la seua pròpia credencial de peregrinació.

COM PARTICIPAR EN LA RUTA DEL GRIAL

La Ruta del Greal en la Comunitat Valenciana passa per Barracas, Jérica, Segorbe, Torres-Torres, Gilet, Sagunt, El Puig, Massamagrell, Alboraia i València. Tots estan en el grup de treball de CreaTurisme, fet per Turisme Comunitat Valenciana per a posar en marxa la Ruta del Greal, al costat de l’Associació Valenciana d’Agències de Viatge i diversos hotels, cámpings i restaurants de la zona. El grup, no obstant això, no és tancat. “Va creixent i està obert a noves incorporacions contínuament” ens conta Fina Doménech, tècnic de Turisme CV responsable de la Ruta del Grial. Totes aquelles empreses turístiques interessades poden sol·licitar l’adhesió a través del correu electrònic mediterrani-cultural@comunitatvalenciana.com

Turisme Comunitat Valenciana juntament amb el grup està treballant per a configurar la Ruta i comercialitzar-la com a producte turístic.

ITINERARI I SENYALITZACIÓ DE LA RUTA DEL GRIAL

Segons explica Fina Doménech, s’han definit les possibles etapes que configuraran la ruta i serviran de punts on cada pelegrí segellarà la seua credencial. “Cada municipi designarà el lloc on es podrà segellar la credencial. Ha de ser un lloc amb un ampli horari d’atenció al públic. A València, el pelegrí finalitzarà la ruta segellant la seua credencial en la Catedral”. Segons explica Álvaro Almenar, custodi zelador del Sant Calze de la Catedral de València, “es facilitaran credencials i un lloc d’acolliment per a tots els fidels i pelegrins que vinguen a visitar-nos.”

La senyalització de les parades en els municipis de la ruta s’està realitzant en col·laboració amb l’escultor Antonio Peris Carbonell. L’artista realitzarà escultures d’acer de 27 metres quadrats cadascuna, que representaran “el missatge del Grial o Sant Calze, a través del recorregut de Jerusalem a Roma i de Roma a Espanya, i finalment el lliurament en 1437 de la relíquia al Cabildo Catedralici de València” explica l’escultor. En total, l’artista realitzarà 23 escultures perquè s’utilitzaran tant per a senyalitzar la ruta en la Comunitat Valenciana com a Aragó. El conjunt de les “Obres Commemoratives Ruta del Grial” es realitza en acer “corten”, material que s’oxidarà amb el temps, però la figura del Grial és d’alumini amb la finalitat que mantinga el color platejat sobre el fons vermell òxid. De moment, ja estan senyalitzats el principi i la fi de la ruta abans de la seua arribada a València amb dues escultures situades a Barracas i Massamagrell.
[fvplayer id=”12″]

PÚBLICO OBJECTIU: TURISTA ACTIU

La ruta s’ha definit per a un perfil de turista actiu, amant de la naturalesa, la muntanya i el paisatge de l’interior. Dins d’aquest públic objectiu, es defineixen diversos subsegmentos: el turista motivat per l’esport de muntanya i la gastronomia rural, el turista religiós membre d’un grup de peregrinació organitzat o el turista espiritual que veu en la ruta un moment per a la reflexió interior i la connexió amb la naturalesa.

PROMOCIÓ: EUROPA, HISPANOAMÈRICA I LA XINA

Segons Fina Doménech, a tot el món només 7 llocs celebren un Any Jubilar a perpetuïtat: València, Santiago de Compostel·la, Camaleño (Cantàbria), Ordisca (Toledo), Caravaca de la Cruz (Múrcia), Roma i Jerusalem. Però “només València és la que ho pot fer en períodes de temps més curts, cinc anys, per la qual cosa és la ciutat en què se celebra més vegades” afig Fina. Això suposa un valor únic important a l’hora de promocionar la ruta i comercialitzar-la.

Grial Catedral de València, Comunitat Valenciana
Des de Turisme Comunitat Valenciana s’han realitzat ja diverses accions promocionals. S’ha creat el logo de la ruta, el material promocional i s’ha emportat a les fires nacionals i europees on participa Turisme. A més, està previst col·laborar amb l’Associació del Camí de Santiago per a realitzar accions conjuntes.

A nivell internacional, segons Fina, “el principal mercat de turisme religiós és Hispanoamèrica i estem publicant sobre la Ruta del Grial en premsa de màxima tirada en aquests països.” La Xina també és un mercat molt interessat en aquesta mena de productes. En Fitur 2020 la Ruta del Grial es va presentar en la plaça central de l’estand de la Comunitat Valenciana i també es va emportar a l’estand de la Xina on es va enviar el vídeo promocional a 400 touroperadors. En el mercat xinés els recursos culturals amb gran antiguitat són un reclam fonamental en la motivació del viatge. “Són una cultura amb més de quatre mil anys i la seua referència sobre patrimoni històric és diferent a la nostra, no valoren igual l’antiguitat d’un edifici del s.XVIII per exemple, no li donen tant de valor, però el Grial té més de dos mil anys” aclareix la tècnic de Turisme CV.

ELS PRIMERS 900 PELEGRINS

L’Any Jubilar s’organitzaran les primeres peregrinacions per la Ruta. El primer grup de 300 persones, organitzat per l’Arquebisbat de Madrid, arribarà al juliol i altres dos més faran la Ruta del Grial en 2021.

Però encara queda camí per recórrer per a una àmplia comercialització de la Ruta del Grial. Segons ens conta el president de l’Associació Valenciana d’Agències de Viatge, Miguel Jiménez, “si ens comparem amb el camí de Santiago queda molt per fer però l’associació ha volgut sumar-se a aquest grup de treball per a oferir aquesta oportunitat als nostres socis i intentar que les agències creen productes comercialitzables sobre la ruta”. L’adhesió de l’Associació Valenciana d’Agències de Viatge suposa contar amb unes 250 agències i quasi 300 punts de venda.