MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

COM MESURAR LA SATURACIÓ TURÍSTICA

En un entorn global de creixement ràpid del turisme, l’objectiu de les destinacions madures ara per ara és no morir d’èxit. El fenomen de la saturació o massificació turística està en l’agenda dels principals gestors de destinacions. Com anticipar-ho i com gestionar-ho? Com evitar que afecte el valor de la nostra destinació?

Turisme Comunitat Valenciana participa en un projecte europeu d’investigació anomenat Herit-Data l’objectiu de la qual és crear una eina tecnològica capaç de mesurar en temps real la saturació i el seu impacte en entorns de valor patrimonial per a prendre mesures àgils a l’hora de gestionar el turisme.

En primer lloc, Turisme va realitzar un estudi comparatiu sobre l’impacte del creixement turístic en destinacions com València, Barcelona, Florència o Amsterdam i la regió d’Occitània a França i Grècia Occidental. Així, es van determinar les fases d’evolució d’aquest fenomen: equilibri, incubació, turistificación i saturació, segons explica Alicia Gomis, tècnic de Turisme Comunitat Valenciana.

Però com saber en quina fase ens trobem? Està saturant-se la nostra destinació? Està el turisme afectant el patrimoni? La millor resposta a aquestes preguntes s’obté amb dades, establint indicadors i mesurant l’impacte real del turisme als carrers i edificis protegits. Així que els socis de Herit-Data s’han posat a això.

DETECTAR ELS MÒBILS AMB WIFI ACTIVAT

El projecte Herit-Data ha quantificat un sistema d’indicadors que han de servir de referència perquè cada destinació mesure els seus fluxos i determine els seus nivells i alertes. Es tracta d’indicadors sobre:

– La capacitat de càrrega de la ubicació
– El flux de turistes en la destinació
– La percepció ciutadana d’aglomeració
– La qualitat en l’accés als serveis
– La qualitat de vida dels residents

Les maneres de mesurar aquests indicadors poden ser múltiples, però el projecte Herit-Data s’ha proposat mesurar-los a través de tecnologia que aporte informació usable en temps real. La ciutat de València, on s’ha duplicat àmpliament el nombre de turistes internacionals en els últims 7 anys, ha sigut un de les destinacions triades per a provar aquesta tecnologia basada en sensors que rastregen els mòbils que porten activat la manera WIFI.

Sensor colocado en el Puerto de València para medir el flujo de turistas de cruceros

Sensor ubicat el Port de València per mesurar el fluix de turistes de creuers

SENSORS DES DE L’AEROPORT FINS Al MERCAT CENTRAL

Així, a València se situaran sensors per a mesurar el flux de turistes en els principals punts d’entrada i eixida de viatgers: el port, l’aeroport i l’Estació de l’AVE , i en llocs turístics i de valor patrimonial importants: la Ciutat de les Arts i les Ciències, la plaça de l’Ajuntament o el Mercat Central.
La Fundació Valenciaport, un altre dels socis del projecte, lidera aquest projecte pilot a la ciutat. Segons ens compta Carolina Navarro, City Port Area Manager de la fundació, s’instal·laran 11 sensors en total. En el port se situen en els punts d’atracada de creuers. En l’aeroport i en l’estació de l’AVE, els sensors estaran en les oficines de turisme. D’aquesta manera, “si un telèfon mòbil és detectat per primera vegada en el port, l’aeroport o l’estació i roman movent-se per la ciutat per un termini determinat de temps, quedarà identificat com a turista” explica Carolina. D’aquesta forma, es comptabilitzarà el nombre de dispositius i es rastrejaran els seus moviments per la ciutat per a “obtindre informació sobre els punts més concorreguts de la ciutat, determinar trams horaris en els quals es produeixen majors aforaments i quines zones són les més visitades.”

A més dels fluxos de turistes, el projecte pilot mesurarà també l’impacte a l’interior de determinats edificis de valor patrimonial. Aquest mesurament la realitzarà un altre dels socis de Herit-Data, la Fundació Santa María la Real, de Palència, especialitzada en la conservació patrimonial. En concret, instal·laran sensors en la Basílica dels Desemparats i en la Cripta de la Presó de Sant Vicent per a comptar persones, sense diferenciar entre turistes i residents, i mesurar la seua incidència en la conservació del patrimoni a través de factors com a temperatura, humitat i lluminositat, segons explica Jose Carlos García, de la Fundació palentina.

Técnico de la Fundación Santa María la Real colocando sensores en la Basílica de los Desemparados de València

Tècnic de la Fundació Santa María la Real col·locant sensors en la Basílica dels Desemparados de València

BIG DATA I PRIVACITAT

Una vegada situats els sensors, el projecte pilot preveu mantindre el monitoratge durant 6 mesos. Els sensors enviaran informació cada 5 minuts. Ara mateix, aqueixes dades es recullen en la plataforma de gestió de big data de la Diputació de València, col·laborador del projecte. Ara bé, l’objectiu de Herit-Data és dissenyar una plataforma pròpia en la qual es bolcaran i interpretaran les dades que faciliten els sensors així com d’altres fonts externes. Es pretén que l’aplicació siga usable, intuïtiva i rigorosa i per això els socis de Herit-Data estan recopilant l’aportació i experiència de gestors de destinacions turístiques a través d’una enquesta els resultats de la qual s’utilitzaran per al disseny final de l’eina.

EMPLENA L’ENQUESTA I PARTICIPA EN EL DISSENY DE L’APLICACIÓ HERIT-DATA

“El sistema, basat en big data i open source, aportarà índexs senzills que facilitaran als gestors un coneixement ràpid i precís del comportament del visitant i de com afecta el seu pas a l’estat de conservació del bé”, explica Daniel Basulto, de Santa María la Real.

A més, les dades també estaran disponibles en VLCi (València, Ciutat Intel·ligent), la plataforma big data de l’Ajuntament de València.
Ara bé, en tots els casos la privacitat està garantida i no s’utilitzen en cap moment dades personals. Segons la Fundació Valenciaport, els sensors únicament detecten dispositius, telèfons amb el wifi activat. No recullen més dades que l’identificador de cada mòbil i el temps que aquest dispositiu està en la zona de cobertura. “Aquests sensors tenen l’avantatge enfront d’altres tecnologies que no són intrusius, asseguren l’anonimat però permeten l’assignació d’identificadors únics. A més tenen un ampli rang de cobertura i un preu competitiu” explica Joan Meseguer, de la Fundació Valenciaport.

EL PROJECTE HERIT-DATA

A més de València, Herit-Data també preveu fer proves de monitoratge en altres destinacions com Florència, Dubrovnik, Mostar, Pont Du Gard o Grècia occidental.

Segons explica Alicia Gomis, “els resultats d’aquestes proves es presentaran en la conferència que organitzarà Turisme Comunitat Valenciana a la ciutat de València en la tardor de 2020”. En aquesta reunió es presentaran també els avanços i treballs realitzats pels diferents socis del projecte.

Aquest projecte europeu es desenvoluparà fins a abril de 2022 i està sent executat per un consorci on s’integren, a més de les entitats valencianes i espanyoles esmentades, altres institucions i empreses d’Itàlia, França, Croàcia i Portugal. La UE finança aquesta investigació amb 4’2 milions d’euros.
Logo Herit-Data project