En un entorn global de creixement ràpid del turisme, l’objectiu de les destinacions madures ara per ara és no morir d’èxit. El fenomen de la saturació o massificació turística està en l’agenda dels principals gestors de destinacions. Com anticipar-ho i com gestionar-ho? Com evitar que afecte el valor de la nostra destinació?
Turisme Comunitat Valenciana participa en un projecte europeu d’investigació anomenat Herit-Data l’objectiu de la qual és crear una eina tecnològica capaç de mesurar en temps real la saturació i el seu impacte en entorns de valor patrimonial per a prendre mesures àgils a l’hora de gestionar el turisme.
En primer lloc, Turisme va realitzar un estudi comparatiu sobre l’impacte del creixement turístic en destinacions com València, Barcelona, Florència o Amsterdam i la regió d’Occitània a França i Grècia Occidental. Així, es van determinar les fases d’evolució d’aquest fenomen: equilibri, incubació, turistificación i saturació, segons explica Alicia Gomis, tècnic de Turisme Comunitat Valenciana.
Però com saber en quina fase ens trobem? Està saturant-se la nostra destinació? Està el turisme afectant el patrimoni? La millor resposta a aquestes preguntes s’obté amb dades, establint indicadors i mesurant l’impacte real del turisme als carrers i edificis protegits. Així que els socis de Herit-Data s’han posat a això.
DETECTAR ELS MÒBILS AMB WIFI ACTIVAT
El projecte Herit-Data ha quantificat un sistema d’indicadors que han de servir de referència perquè cada destinació mesure els seus fluxos i determine els seus nivells i alertes. Es tracta d’indicadors sobre:
– La capacitat de càrrega de la ubicació
– El flux de turistes en la destinació
– La percepció ciutadana d’aglomeració
– La qualitat en l’accés als serveis
– La qualitat de vida dels residents
Les maneres de mesurar aquests indicadors poden ser múltiples, però el projecte Herit-Data s’ha proposat mesurar-los a través de tecnologia que aporte informació usable en temps real. La ciutat de València, on s’ha duplicat àmpliament el nombre de turistes internacionals en els últims 7 anys, ha sigut un de les destinacions triades per a provar aquesta tecnologia basada en sensors que rastregen els mòbils que porten activat la manera WIFI.
SENSORS DES DE L’AEROPORT FINS Al MERCAT CENTRAL
Així, a València se situaran sensors per a mesurar el flux de turistes en els principals punts d’entrada i eixida de viatgers: el port, l’aeroport i l’Estació de l’AVE , i en llocs turístics i de valor patrimonial importants: la Ciutat de les Arts i les Ciències, la plaça de l’Ajuntament o el Mercat Central.
La Fundació Valenciaport, un altre dels socis del projecte, lidera aquest projecte pilot a la ciutat. Segons ens compta Carolina Navarro, City Port Area Manager de la fundació, s’instal·laran 11 sensors en total. En el port se situen en els punts d’atracada de creuers. En l’aeroport i en l’estació de l’AVE, els sensors estaran en les oficines de turisme. D’aquesta manera, “si un telèfon mòbil és detectat per primera vegada en el port, l’aeroport o l’estació i roman movent-se per la ciutat per un termini determinat de temps, quedarà identificat com a turista” explica Carolina. D’aquesta forma, es comptabilitzarà el nombre de dispositius i es rastrejaran els seus moviments per la ciutat per a “obtindre informació sobre els punts més concorreguts de la ciutat, determinar trams horaris en els quals es produeixen majors aforaments i quines zones són les més visitades.”
A més dels fluxos de turistes, el projecte pilot mesurarà també l’impacte a l’interior de determinats edificis de valor patrimonial. Aquest mesurament la realitzarà un altre dels socis de Herit-Data, la Fundació Santa María la Real, de Palència, especialitzada en la conservació patrimonial. En concret, instal·laran sensors en la Basílica dels Desemparats i en la Cripta de la Presó de Sant Vicent per a comptar persones, sense diferenciar entre turistes i residents, i mesurar la seua incidència en la conservació del patrimoni a través de factors com a temperatura, humitat i lluminositat, segons explica Jose Carlos García, de la Fundació palentina.
BIG DATA I PRIVACITAT
Una vegada situats els sensors, el projecte pilot preveu mantindre el monitoratge durant 6 mesos. Els sensors enviaran informació cada 5 minuts. Ara mateix, aqueixes dades es recullen en la plataforma de gestió de big data de la Diputació de València, col·laborador del projecte. Ara bé, l’objectiu de Herit-Data és dissenyar una plataforma pròpia en la qual es bolcaran i interpretaran les dades que faciliten els sensors així com d’altres fonts externes. Es pretén que l’aplicació siga usable, intuïtiva i rigorosa i per això els socis de Herit-Data estan recopilant l’aportació i experiència de gestors de destinacions turístiques a través d’una enquesta els resultats de la qual s’utilitzaran per al disseny final de l’eina.
EMPLENA L’ENQUESTA I PARTICIPA EN EL DISSENY DE L’APLICACIÓ HERIT-DATA
“El sistema, basat en big data i open source, aportarà índexs senzills que facilitaran als gestors un coneixement ràpid i precís del comportament del visitant i de com afecta el seu pas a l’estat de conservació del bé”, explica Daniel Basulto, de Santa María la Real.
A més, les dades també estaran disponibles en VLCi (València, Ciutat Intel·ligent), la plataforma big data de l’Ajuntament de València.
Ara bé, en tots els casos la privacitat està garantida i no s’utilitzen en cap moment dades personals. Segons la Fundació Valenciaport, els sensors únicament detecten dispositius, telèfons amb el wifi activat. No recullen més dades que l’identificador de cada mòbil i el temps que aquest dispositiu està en la zona de cobertura. “Aquests sensors tenen l’avantatge enfront d’altres tecnologies que no són intrusius, asseguren l’anonimat però permeten l’assignació d’identificadors únics. A més tenen un ampli rang de cobertura i un preu competitiu” explica Joan Meseguer, de la Fundació Valenciaport.
EL PROJECTE HERIT-DATA
A més de València, Herit-Data també preveu fer proves de monitoratge en altres destinacions com Florència, Dubrovnik, Mostar, Pont Du Gard o Grècia occidental.
Segons explica Alicia Gomis, “els resultats d’aquestes proves es presentaran en la conferència que organitzarà Turisme Comunitat Valenciana a la ciutat de València en la tardor de 2020”. En aquesta reunió es presentaran també els avanços i treballs realitzats pels diferents socis del projecte.
Aquest projecte europeu es desenvoluparà fins a abril de 2022 i està sent executat per un consorci on s’integren, a més de les entitats valencianes i espanyoles esmentades, altres institucions i empreses d’Itàlia, França, Croàcia i Portugal. La UE finança aquesta investigació amb 4’2 milions d’euros.