MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

COM ACONSEGUIR SER MÉS QUE UNA ESCALA PER ALS CREUERS?

Com aconseguir ser més que una escala per als creueristes? Com allargar l’estada en la nostra destinació dels creueristes, turistes que desitgen recórrer diverses ciutats sense renunciar a un allotjament únic i de qualitat? Aquestes reflexions guiaven el debat en la II Jornada “Alacant pel turisme de creuers” celebrada a l’octubre on es va parlar principalment de com una destinació, en aquest cas Alacant, pot optimitzar aquest tipus de turisme que atrau visitants però únicament unes poques hores.

La clau passa per aconseguir, no sols ser una escala, sinó posicionar-se com a port base, ciutat origen de creuers. Un turista que arriba a la ciutat per a iniciar des d’allí un creuer gasta quasi 5 vegades més. Segons Francisco Balbi, director de “Cruise Operations” de la Terminal de Creuers del Port d’Alacant, “un turista d’escala gasta uns 65 euros en les 4 hores que visita Alacant, mentre que un creuerista en port base té una despesa mitjana de 294 euros per dia.”

Però com aconseguir ser port base? Alacant té potencial i oportunitats però també importants reptes en aquest objectiu. Així es va deixar clar en la jornada.

Mesa redonda sobre demanda, tendencias y mercado en el turismo de cruceros durante la Jornada

Taula redona sobre tendències en el turisme de creuers

REPTE I OPORTUNITATS

 

Els espanyols, dels qui més viatgen en creuer

Espanya, un dels principals mercats de la Comunitat Valenciana, és a més un gran emissor de turistes de creuers. Ocupa la quarta posició en el rànquing emissor per darrere d’Alemanya, Regne Unit i Itàlia i el Mediterrani Occidental és un de les destinacions preferides, al costat del Nord d’Europa i el Carib, segons Alfredo Serrano, director nacional de CLIA Espanya (Cruises Lines International Association).

El turisme de creuers és un producte en alça, assegurava Serrano. En el primer semestre d’enguany ha crescut un 5’7% i a més suposa una oportunitat per a la desestacionalització. Segons el director de CLIA aquest tipus de turista, amb una edat mitjana de 50 anys, sol viatjar en temporada baixa.

Gran connectivitat aèria

“Alacant té recursos per a ser port base: posició geogràfica, clima i el quart aeroport més important d’Espanya”, deia Francesco Balbi, director de “Cruise Operations” de la Terminal de Creuers del Port d’Alacant. Alacant-Elx té una capacitat de 20 milions de passatgers, més de 5000 empleats i una excel·lent connectivitat amb tota Europa i amb els aeroports hub per a connexions transoceàniques. Xifres que oferia el director de l’aeroport Alacant-Elx, Tomás Melgar per a demostrar el potencial que suposa la infraestructura per a ser connector de creueristes des dels seus llocs d’origen fins al port d’eixida.

Melgar a més subratllava la modernització dels serveis de l’aeroport amb sistemes innovadors com el de pre-facturació d’equipatge amb antelació. Aquest sistema ja s’utilitza amb hotels on el client fa el checking-out però deixa la seua maleta en recepció i l’aeroport la recull per a facturar-la, un sistema que, segons Melgar, podrien aplicar també en els creuers.

Ponencia del director de CLIA (Cruises Lines International Association), Alfredo Serrano en la Jornada

Alfredo Serrano, director de CLIA (Cruises Lines International Association)

 

Alta satisfacció en la destinació

Alacant parteix a més d’una bona situació de partida com a port d’escala per a creuers. El sector coneix a aquest perfil de turista. En 2018 van arribar més de 100.000 creueristes i en 2019 la xifra es preveu similar. El 78% d’aquests visitants gasta al voltant de 65 euros de mitjana en les aproximadament 4 hores que són a la ciutat. Però, el més important, aquests viatgers marxen amb un nivell de satisfacció de 8 sobre 10, segons va indicar Francesco Balbi, director de “Cruise Operations” de la Terminal de Creuers del Port d’Alacant. No obstant això, si Alacant fóra port base aquestes xifres augmentarien considerablement, afegia Balbi, “un creuerista en port base té una despesa mitjana de 294 euros per dia, a conseqüència d’això es crearien més llocs de treball, es dinamitzaria més el sector i l’impacte econòmic a la ciutat seria més positiu. Ara bé, això és un treball a futur i conjunt, que no serà realitat abans del 2022” concloïa el director de la terminal.

El repte de crear noves experiències per a aquesta demanda

Navilieres, turoperadors i empreses d’intermediació coincidien en la creació d’oferta turística adaptada a aquesta mena de viatgers més enllà de l’oferta de sol i platja. Santos García, director de Grup Nego, Montse Alonso, de Calypso i Fernando Tomás, d’El Corte Inglés, apuntaven la necessitat de crear noves experiències i emocions. Per a García, “la clau és la innovació i la creativitat per a buscar la diferenciació enfront d’altres destinacions”.
En aquest sentit, els ponents coincidien en la necessitat de treballar conjuntament sector públic i administració pública, de tal manera que l’oferta siga única i atractiva però també sostenible i accessible per a aquest perfil de viatger.  El director general de Turisme Comunitat Valenciana, Herick Campos, va assegurar que la institució ja treballa en aquesta línia, “hi ha molta faena per fer però anem pel bon camí.” Però a més va concloure amb una idea: el valor del turista de creuers com prescriptor de destinació. De l’un o l’altre manera, el turista de creuers no és un visitant d’estada llarga i el repte està a aconseguir que “se senta tan feliç que desitge tornar i a més difonga la seua experiència entre les persones del seu entorn.”

Temas enlazados | |||