MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

ACCETUR: COM EMPRENDRE EN TURISME I NO CAURE EN L’INTENT

“El més dur va ser la presa de decisió inicial, l’opinió de la meua família i amics va ser clau, l’espurna que va accionar el motor, que em va donar la força per a emprendre. Però una vegada obert el negoci, el més dur és el coneixement del mercat turístic en constant canvi i sense cap anticipació possible. La gran incertesa i la impossible previsió, sempre condicionats a l’estabilitat global, al clima, a la situació política, l’economia de les famílies, etc.” Ens el compta Marisa Arlandis, propietària de la Casa Rural “La Parra 1923”, a Requena.

El turisme crea el 13’5% de l’ocupació total en la Comunitat Valenciana, segons la EPA del 2n trimestre d’enguany. Prop d’un 20% de les persones que treballen en aquest sector són autònoms. Posar en valor els recursos de la Comunitat i aprofitar la seua estirada com a destinació turística suposa una eixida laboral per a molts emprenedors/as i empresaris/àries que desitgen unir negoci i passió pel seu territori. No obstant això, en no poques ocasions aquesta passió xoca amb la realitat: un mercat cada vegada més global i competitiu que dificulta les vendes, tràmits administratius complexos, dificultats financeres…. Una situació que pot arribar a esgotar les forces de l’emprenedor més il·lusionat. Però com emprendre i no caure en l’intent?

Si et trobes en aquesta situació, has de saber que disposes d’ajuda gratuïta per a seguir avant, no solament per a llançar el teu projecte emprenedor sinó també per a mantindre-ho a flotació i ser competitiu. Accetur (#AcceturCV) és l’estratègia de Turisme Comunitat Valenciana per a donar suport a l’emprenedoria, l’acceleració i la competitivitat d’autònoms i empreses turístiques.

“Jo vaig contactar amb Accetur en un procés molt avançat de l’obertura de la meua casa rural i em vaig perdre la tutela inicial amb tècnics especialitzats. D’haver-ho conegut abans, hauria estalviat passos de cerca i temps en els primers mesos que són els més durs”, apunta Marisa Arlandís, qui va participar en el programa de diagnòstics de competitivitat de Accetur. I és que aquesta estratègia disposa de diferents programes adaptats a cadascuna de les etapes de maduresa d’un projecte empresarial, que a més s’imparteixen en les tres províncies per a acostar les accions al territori i a les empreses i emprenedors:

TINC UN PROJECTE EMPRESARIAL EN TURISME, PER ON COMENCE?

Si disposes d’un projecte que puga convertir-se en un negoci turístic, el primer que has de fer és conéixer si pot ser viable i quines habilitats i coneixements necessites per a poder transformar la idea en una empresa. Aquesta és la formació i l’assessorament que t’ofereix el programa Turisme Emprén CV de Accetur que comença aquest mes de setembre. La inauguració i primera sessió del programa comença el dia 16 en el CdT d’Alacant, el 17 en el CdT de Castelló i el 18 en el CdT de València a partir de les 9:15h.

“Qualsevol startup de qualsevol lloc del món pot competir amb qualsevol empresa local per molt bones idees que aquesta tinga. Darrere d’un projecte empresarial a més d’idees ha d’haver-hi molt de treball, actitud i humilitat per a voler continuar aprenent.” Nacho Más, CEO de l’Associació Valenciana de Startups adverteix de la importància de les personalitat i l’actitud més enllà de les idees.

“QUALSEVOL STARTUP DE QUALSEVOL LLOC DEL MÓN POT COMPETIR AMB QUALSEVOL EMPRESA LOCAL PER MOLT BONES IDEES QUE AQUESTA TINGA.” NACHO MÁS, CEO DE L’ASSOCIACIÓ VALENCIANA DE STARTUPS

L’Associació Valenciana de Startups és l’encarregada d’impartir el programa Turisme Emprén CV, una formació que es diferencia pel seu caràcter pràctic i és impartida per professionals en actiu amb gran experiència que estan treballant en entorns innovadors i que aporten casos reals viscuts per les seues pròpies experiències.

Però a més, és una formació especialitzada en turisme, un sector que està innovant contínuament de forma global i a una velocitat de vertigen. Per això, segons Nacho Mas, “durant el programa treballarem amb els alumnes metodologies i recursos disponibles per a entrar en el cicle idea-prototip-prova-mesurament per a treballar amb productes mínims viables que faciliten que la inversió de temps i diners en nous serveis i productes vaja realitzant-se de forma ordenada i escalable segons els resultats que es vagen obtenint en cada iteració.”

VULL OBRIR LA MEUA EMPRESA TURÍSTICA, COM HO FAIG?

Abans d’obrir el teu negoci, és fonamental comptar amb un pla d’empresa que assenyale les directrius per a organitzar la producció, els proveïdors, la venda i el finançament. És important també saber quins tràmits administratius has de complir en funció del servei que oferisques, quina figura mercantil és l’adequada per al teu negoci o quines llicències has d’aconseguir. Si estàs en aquest punt, informa’t sobre el programa CreaPyme de Accetur, et servirà per a elaborar aqueix pla i saber realitzar tots aquests tràmits. De fet, quan finalitza aquesta formació, cada alumne es porta fet el seu propi pla d’empresa, elaborat amb el suport dels tutors, amb els següents apartats:

  1. Resum Executiu
  2. Persona emprenedora: descripció i motivació de l’impulsor del projecte i forma jurídica triada per a l’empresa
  3. Pla de màrqueting
  4. Pla de producció i operacions
  5. Pla d’organització
  6. Pla jurídic-fiscal
  7. Pla economic-financer

Es tracta d’un programa que es realitza a l’octubre a València (CreaPyme a València), Castelló (CreaPyme a Castelló) i Alacant (CreaPyme a Alacant) en col·laboració amb les Cambres de Comerç.

TINC UNA EMPRESA TURÍSTICA, COM PUC MILLORAR LES VENDES?

Si ja tens oberta la teua empresa, però no acaben de funcionar les vendes com esperaves, és el moment de parar-se a pensar i avaluar el teu posicionament en el mercat i replantejar quin client vols i com fer-te imprescindible per a ell. Si aquest és el teu cas, pots participar en el programa de Diagnosticos de Competitivitat de Accetur que Turisme Comunitat Valenciana ofereix en col·laboració amb les Cambres de Comerç.

Segons Marisa Arlandís, aquesta auditoria és “una visió externa i professional del nostre negoci, em va servir per a obrir la meua visió, per a fixar-me en punts en els quals no m’havia fixat. L’ajuda és molt directa i pròxima, coneixen molt bé el mercat turístic i t’ajuden al fet que l’empresa es consolide. El diagnòstic que s’obté és molt pràctic i executable al 100%.”

Les empreses participants en aquest programa reben la visita d’un consultor per a analitzar quins elements del negoci el fan únic i competitiu i quins factors de risc ha d’afrontar.

“És comú trobar en aquestes empreses un equip humà (propietaris habitualment) compromés amb el seu negoci i amb vocació de millorar però també resulta generalitzada la manca d’una estratègia definida que repercuteix en una falta de planificació de màrqueting i una ineficient comercialització.” Ho adverteix Jose Luis Sánchez Mohíno, consultor de la Cambra de Comerç de Castelló en el programa de Competitivitat de Accetur.

“L’ESTRATÈGIA EN TURISME ÉS CADA VEGADA MÉS CIENTÍFICA, TOT ÉS MESURABLE. LES EMPRESES HAN DE DEFINIR EL SEU QUADRE D’INDICADORS”, J.L. SÁNCHEZ, CONSULTOR DE COMPETITIVITAT

Per a Sánchez Mohíno, és vital l’acceleració digital del negoci amb eines tecnològiques (reserves, ERP, PMS) que permeten optimitzar i automatitzar processos interns i de relació amb el client. Però també s’ha de focalitzar tota la cultura empresarial cap a la consecució d’experiències positives que animen als clients a repetir estada o compra. “Cal estar atent als canvis quasi diaris, acceptar-los i reaccionar. L’estratègia en turisme és cada vegada més científica, absolutament tot és quantificable i mesurable i per això les empreses han de definir els seus mecanismes de control i quadres d’indicadors”, afegeix Sánchez Mohíno.

A més, en el cas de detectar elements que s’han de millorar, pots sol·licitar ajuda d’experts especialitzats en àrees concretes per a implementar les millores necessàries. El programa Tutoria Oberta de Accetur et permet sol·licitar una sessió amb consultors sobre màrqueting turístic, gestió empresarial i gestió econòmica, fiscal i financera. Aquestes sessions, que s’ofereixen a través de les Cambres de Comerç, estan sempre disponibles al llarg de la trajectòria de l’empresa.

I és que segons experts i empresaris mai es pot baixar la guàrdia en un sector tan canviant com el turisme. L’actualització constant i la professionalització és la recomanació fonamental.

“L’EMPRENEDOR HA DE CONVERTIR-SE RÀPIDAMENT EN EMPRESARI O EL MERCAT L’EXPULSARÀ”, Marisa Arlandís, gerent de Casa La Parra.

Fa ja dos anys que Marisa va rehabilitar la casa dels seus avis a Requena per a convertir-la en “La Parra 1923” i ara forma part de la Ruta del Vi de la seua comarca, de Rutes del Vi d’Espanya i del club de producte Temps però assegura que “seguim en procés de sembrar i obrir cada dia noves portes, analitzant i explorant el mercat i la demanda dels turistes i les noves necessitats que anem descobrint.” Sap bé que no hi ha descans però encara així continua recomanant a tot emprenedor que duga a terme la seua idea, “que s’envolte de professionals, s’assessore i que focalitze totes les energies en el seu projecte però que no es quede en el format emprenedor, que passe a ser empresari ràpidament o el mercat l’expulsarà. Ara bé, això és dedicar-se a l’oci i si t’agrada, és estar sempre gaudint en el treball.”

Durant l’últim quadrimestre de 2019, Accetur impulsarà 49 projectes liderats per 92 emprenedors dins del programa Turisme Emprén. Aquests projectes se sumen als 225 donats suport per Turisme CV des de 2013 (dels quals un 45% van arribar al mercat) dins del programa de creació i impuls d’empreses turístiques al qual dóna continuïtat Turisme Empren.

També en aquests pròxims mesos, el programa Crea Pime donarà suport a 45 emprenedors en l’elaboració del seu Pla d’Empresa i a través d’Avanza Pime es realitzaran 80 diagnòstics i plans de competitivitat per a autònoms, micro-pimes i pimes del sector.

Des de la seua posada en marxa en 2016, Accetur ha recolzat més de 50 projectes emprenedors i a més de 200 pimes turístiques en la posada en marxa dels seus negocis o en la seua millora competitiva, en col·laboració amb el Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i fons FEDER.