MDN

Suscríbete a Turisme CV Magazine

L’EFICÀCIA DE LA PUBLICITAT: “MEDITERRANI EN VIU”

És eficaç la inversió publicitària en televisió o premsa? Com funcionen les campanyes turístiques en els mitjans tradicionals en l’era digital?

Turisme Comunitat Valenciana ha realitzat un estudi per a valorar l’eficàcia de les accions publicitàries de la campanya Mediterrani En Viu realitzades principalment en televisió (62%) i premsa i revistes especialitzades en productes turístics (18%), a més d’internet, ràdio, cinema i publicitat exterior

Segons aquest estudi, és necessari mantindre un mix de suports de mitjans. Identifica la televisió i internet com els mitjans més eficaços en la relació entre la inversió i la notorietat, però apunta que no s’han d’obviar la resta de canals per abastir una audiència àmplia i diversa. Us resumim les conclusions.

AUGMENTA LA PERCEPCIÓ DE DESTINACIÓ GASTRONÒMICA I CULTURAL

La campanya publicitària, l’espot televisiu de la qual destacava l’expressió “No m’ensenyes més postals”, va aconseguir augmentar la percepció de la Comunitat Valenciana com a destinació gastronòmica i cultural. Segons l’estudi de notorietat publicitària de Turisme Comunitat Valenciana, el 84% considera la Comunitat Valenciana com a destinació de sol i platja i el 42% com a destinació familiar.

Ara bé, el 41% ens veu també com a destinació per a gaudir de la gastronomia, un 7% més que abans de la campanya i un 40% ho percep com a destinació cultural, un 10% més. A més, són un 21% els que ara ens consideren una bona destinació per al turisme natural i rural, un 5% més que abans de llançar la publicitat en 2018.

Punxa Abans o Després de la campanya per veure els resultats corresponents a cada moment


La investigació s’ha realitzat amb enquestes en línia a 800 consumidors de 18 i 65 anys repartits per les diferents comunitats autònomes, sobretot la pròpia Comunitat Valenciana, les províncies més pròximes i el centre d’Espanya. El 58% dels enquestats van veure la campanya publicitària. D’aquesta forma, els resultats reflecteixen tant l’efecte de la publicitat com de l’estratègia de promoció de productes turístics concrets que duu a terme Turisme Comunitat Valenciana.

L’estudi compara la percepció de la Comunitat abans i després de llançar la campanya a través dels diferents canals i mitjans. Les enquestes anteriors es van realitzar entre el 23 i el 30 de maig de 2018 i les posteriors entre el 3 i el 12 de desembre de 2018 i el 8 i el 13 de març de 2019.

ALT ÍNDEX DE RECORD

La intenció de visitar la Comunitat o recomanar-la és alta entre els enquestats, un 7’1 i un 6’9 respectivament en una valoració d’1 a 10. De fet el 35% manifesta la seua intenció de viatjar a la Comunitat, una vegada vista la publicitat. La ciutat de València destaca com el lloc que més els agradaria conéixer als participants en l’estudi. La van nomenar el 41%.

La campanya de Mediterrani En Viu ha tingut un índex de record important. Es preguntava als enquestats de quins llocs recordaven haver vist publicitat turística i en el 31% dels casos nomenaven la Comunitat Valenciana, molt per damunt d’altres comunitats competidores. A més, ha sigut una campanya ben valorada, amb un 7’6 de mitjana.

TELEVISIÓ I INTERNET, ELS CANALS MÉS EFICIENTS

Turisme ha invertit en aquesta campanya quasi 5 milions euros i l’estudi analitza com obtindre major notorietat depenent de com, quan i on es realitza la campanya.

Quant a l’on, l’estudi conclou que internet i la televisió són els canals més eficients perquè són els que han aconseguit major notorietat amb menor inversió. Amb una quota d’inversió en televisió de 62, la notorietat ha arribat a 80. Amb una inversió en internet de 5, la notorietat ha aconseguit una quota de 9.

Respecte al quan, Turisme ha concentrat les accions sobretot fora de la temporada més alta (58% en el quart trimestre de 2018 i 15% a la primavera). Això ha contribuït a guanyar major notorietat publicitària en aquestes èpoques d’acord amb l’objectiu de desestacionalització.
Anuncio de turismo gastronómico de la campaña Mediterráneo En Vivo de la Comunitat Valenciana